Home Ruimte Zelf je nieuwe keuken maken? Wij zetten alle onderdelen op een rijtje!

Zelf je nieuwe keuken maken? Wij zetten alle onderdelen op een rijtje!

Door bouwsuper
Een nieuwe keuken? Dit heb je nodig!

Wanneer je een handige klusser bent, kan je veel geld besparen door je nieuwe keuken zelf te maken. Omdat je een keuken niet vaak in je leven aanschaft, is het belangrijk dat je het in één keer goed doet en de keuken helemaal naar wens is. Over alle elementen moet goed worden nagedacht. Maar wat zijn die elementen precies? In dit filmpje op de website van Küchen Direct worden alle onderdelen in een logische volgorde doorlopen. Wij gaan hier per element dieper op in en voorzien je van praktische informatie en tips.

Deuren

Keukendeuren zijn bepalend voor de uitstraling van je keuken. Vandaar dat het verstandig is om deze in een vroeg stadium uit te zoeken. De meeste voorkomende keukendeuren zijn gemaakt van kunststof, glas of hout. Wanneer je een luxere uitstraling wilt, kun je ook kiezen voor lakfronten. Naast het materiaal, heb je ook volop kleurkeuze. Je kunt de keukenkastjes in een kleur bestellen, maar goedkoper is om ze zelf te lakken of spuiten. Deze tips helpen je hierbij.

Grepen

Wel of geen grepen? Dat is de eerstvolgende vraag die om de hoek komt kijken. Een handgreep is niet het grootste element in een keuken, maar omdat de vele kastjes stuk voor stuk van een handgreep voorzien zijn, is de impact groot. Houd je van strak en modern? Dan kun je kiezen voor platte greeplijsten, RVS grepen, strakke vierkante knoppen, maar ook voor greeploze kasten. Wanneer je voor dit laatste kiest, kies je voor een strak en luxe design. Een komgreep of kraanknop daarentegen past perfect bij de klassieke keuken.

Werkblad

Ook wat betreft het kiezen van een werkblad zijn de mogelijkheden eindeloos: van kunststof tot natuursteen en van beton tot glas. Lees je goed in wat betreft de eigenschappen die bij elk materiaal horen of nog beter: laat je adviseren. Wanneer je vervolgens een keuze hebt gemaakt komt het op de bestelling aan. Dit vraagt om nauwkeurigheid: de maat en dikte moeten exact worden doorgegeven om latere teleurstelling te voorkomen. Vergeet ook niet het werkblad op de juiste manier af te werken. Zo worden kunststof werkbladen vaak voorzien van een laminaatstrip op de randen en worden werkbladen van hout geschuurd en behandeld met olie.

Lees ook: De juiste raamdecoratie voor in de keuken

Nieuwe keuken? Dit heb je allemaal nodig!

Apparatuur

Keukenapparatuur uitzoeken is vanwege het grote aanbod en de vele merken een hele klus. Wanneer je de keukenapparatuur zelf aanschaft, ben je ook zelf verantwoordelijk voor de maatvoering. Zorg daarom dat je alles nauwkeurig opmeet, zodat je zeker weet dat de apparaten passen. Stem tevens de designs van de apparaten op elkaar af. Een tip hiervoor: koop meerdere apparaten van één merk.

Kasten

Keukenkasten vormen de basis van je keuken. Je kunt kiezen voor voorgemonteerde kasten, maar ook voor kasten in de vorm van een bouwpakket. Dit laatste is een stuk goedkoper, maar kan ook lastiger zijn. Denk daarnaast goed na over het soort kast, zo is een   normale kast gemakkelijker te monteren dan bijvoorbeeld een hefdeurkast. Afhankelijk hiervan kun je voor een kant-en-klaar model kiezen of juist een bouwpakket. Beslis ook of je de keuken (en dus de kastjes) op poten wilt hebben staan. Zo ja, vergeet deze en eventueel de plinten dan niet te bestellen. Uiteraard helpen de meeste keukenzaken hier bij. Het is echter altijd goed om zelf ook op de hoogte te zijn.

Lees ook: Houten keukenkastjes schilderen: stappenplan
Lees ook: 4 tips voor een industriële keuken

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.