Home Klustips Tips om een keilbout te bevestigen

Tips om een keilbout te bevestigen

Door bouwsuper

Er is een enorm variërend aanbod aan bevestigingen zoals pluggen en keilbouten. Het is dan ook niet altijd eenvoudig om een keuze te maken. Het is echter wel van belang om de juiste plug of keilbout kiezen voor het juiste type muur. De keilbout is vooral geschikt voor de zwaardere gevallen zoals betonnen of stenen muren.

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Sterkte muur bepaalt de maximale belasting van de keilbout

Keilbouten zijn echter veel steviger dan pluggen en zijn niet van plastic gemaakt. De keilbouten worden vervaardigd uit staal. De delen worden gescheiden door een ingebouwde bout in plaats van een gespreide schroef. Keilbouten kunnen dan ook een erg hoge belasting dragen. De maximale belasting van de keilbout hangt af waarvan de muur tegen bestand is. De dikte van de schacht bepaalt de grootte van het boorgat, die hier gelijk aan moet zijn. Bij het boren scheelt dit namelijk een hoop moeite.

Hoe bevestig ik een keilbout?

Keilbouten zijn uitstekend geschikt om te gebruiken voor betonnen en stenen muren. Voor andere situaties kun je beter gebruik maken van pluggen. Maar hoe bevestig ik nou een keilbout? Vraag je, je dan af. Je begint met het boren van een gat in de muur dat zo groot is, dat de plug er precies in past. Wanneer je op het moment bent aangekomen dat je de moer aandraait, dan trek je bij de tapse bout de achterkant naar buiten. Je zult zien dat keilbout muurvast in het gat zit. Vervolgens ga je de moer losdraaien en ga je de beugel monteren. Daarna draai je de moer er weer op en en zet je deze vast.

Gebruik keilbouten alleen wanneer je voldoende ruimte op de muur hebt

Verstandig is het om deze keilbouten alleen te gebruiken, wanneer je minimaal vijf centimeter steen om het gat heen hebt. Bevestig de keilbouten dan ook nooit op de bovenkant of een zijkant van een muur. De keilbout zet zichzelf namelijk vast, doordat hij gaat uitzetten. De kans is dan aanwezig dat een stuk steen zo maar gaat splijten. Er breekt als gevolg direct een stuk steen af wanneer het gat te dicht aan de rand zit. En deze schade wil je natuurlijk altijd zien te voorkomen.

Varianten van de keilbouten voor het zwaardere werk

Keilbouten zijn prima te gebruiken voor het zwaardere werk en daarbij zijn nog een paar soorten geschikt voor dit zware steunwerk. Zo heb je bijvoorbeeld ook het zwaarlastanker. Deze is zeer geschikt voor heel hard steen en beton. Het zwaarlastanker wordt op dezelfde manier bevestigd als de keilbout, maar kan nog meer krachten weerstaan. Een ander hulpmiddel is de inslaganker, waar een bout of draadstang in bevestigd kan worden. Tenslotte is er nog het injectieanker, die tegen grote spanning kan en geschikt is voor apparatuur en machines.

Keilbout is de beste keuze voor het zware werk

De keilbout is een van de vele soorten pluggen die gebruikt kan worden om spullen mee te bevestigen. De keilbout heeft als groot voordeel, dat hij zwaardere spullen kan dragen dan de plastic pluggen. Wie dan ook zwaar spul aan zijn muur bevestigd wil hebben kan dan ook het beste kiezen voor de keilbout. Kijk wel goed waar je keilbouten plaatst, want anders kan het zomaar een stuk muur kosten. Verder moet je keilbouten alleen gebruiken voor betonnen en stenen muren, die hier het meest geschikt voor zijn.

Lees ook: De juiste schroevendraaier voor iedere klus
Lees ook: Hoe bevestig je een trapleuning; stappenplan

Related Posts

1 Reactie

Hans Mosselman 28 augustus 2017 - 10:16

Ik heb verlaagd plafond van ca. 2,5 m2 gemaakt (houten frame en 15 mm multiplex) ; hierin wordt een
afzuigunit aan de multiplexplaat bevestigd. Het geheel weegt ca.35 kg.
Ik weet niet goed hoe de constructie aan het betonnen plafond te hangen, pluggen of keilbouten.
Er is mij verteld niet dieper dan 45 mm in de betonplaten te boren.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.