Veel materialen worden aan elkaar verbonden door gebruik te maken van siliconenkit. Siliconenkit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de keuken, maar ook in de badkamer. Wordt er een douche gemonteerd in de badkamer, dan gebeurt dit bijna altijd met het sterke materiaal siliconenkit.
Siliconenkit blijft over het algemeen lang zitten en is zeker van goede kwaliteit. Toch moet de kitlaag af en toe vervangen worden. Zo kan siliconenkit bros worden, maar ook door schimmel worden aangetast. Zeker in vochtige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer, is het belangrijk de kit regelmatig te verwijderen.
Op deze pagina lees je wat je precies moet doen voor siliconenkit verwijderen, zodat je een nieuwe laag aan kunt brengen. Door de stappen in dit artikel te volgen, weet je zeker dat je de kitlaag op de juiste manier verwijdert en gemakkelijk een nieuwe kitlaag kunt aanbrengen.
In dit artikel:
Wat heb je nodig?
- Siliconenmesje
- Of voegenschraper
- Eventueel speciale chemische siliconenkit verwijderaar
- Eventueel nagellak remover
Stap 1: de voorbereiding van siliconenkit verwijderen
Zonder de juiste hulpmiddelen is het verwijderen van een oude kitlaag nagenoeg onmogelijk. Om oude siliconenkit te verwijderen, moet je eerst de juiste gereedschappen in huis halen. In de doe-het-zelfwinkel kun je een siliconenmesjes of voegenschrapers halen. Beide hulpmiddelen helpen prima bij het verwijderen van de oude kit.
Stap 2: oefenen met siliconenkit verwijderen
Het klinkt misschien een beetje raar, maar als je dit klusje nog nooit gedaan hebt, is het zeker een aanrader om even te oefenen hoe je siliconenkit moet verwijderen. Bij het verwijderen van siliconenkit moet je namelijk kracht zetten, maar mag je weer niet te veel kracht zetten. Door op een klein stukje kit te oefenen, weet je hoeveel kracht je ongeveer nodig hebt om de kit te verwijderen zonder de ondergrond te beschadigen.
Stap 3: siliconenkit verwijderen van tegels
Weet je hoeveel kracht je moet zetten om de kit te verwijderen, dan ga je aan de slag. Je verwijdert voorzichtig en nauwkeurig alle kit die je moet vervangen, waarbij je alleen de hardnekkige stukjes kit laat zitten. Ga dus niet extra kracht zetten om een klein stukje kit goed los te krijgen, want voor het verwijderen van hardnekkige kit ga je naar de volgende stap.
Stap 4: overgebleven stukjes siliconenkit verwijderen van tegels
Je krijgt vaak niet alles los met een gewoon siliconenmesje of een standaard voegenschraper. Stukjes kit die je niet meteen los krijgt, kun je het beste verwijderen met een speciale chemische siliconenkit verwijderaar. Lees de handleiding op het chemische middeltje goed, want je wil natuurlijk niet dat de ondergrond van de kitlaag aangetast wordt.
Fred’s Bouwtekeningen Pakket
STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!
Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!
Tijdelijk slechts €67,-
Krijg je nog steeds niet alles weg met siliconenkit verwijderaar, dan kun je de laatste stukjes kit ook nog verwijderen met nagellakremover. De chemische stofjes in dit cosmeticaproduct werken doorgaans prima om kit te verwijderen en zeker als het om kleine stukjes gaat. Krijg je bepaalde stukjes kit echt niet weg, dan laat je deze gewoon zitten. Zitten er nog stukjes kit op de tegels, dan werk je hier namelijk gewoon overheen als je nieuwe kit gaat aanbrengen.
Lees ook: Kitten; hoe doe je dat (niet)?
Siliconenkit verwijderen: drie handige tips
Voor je siliconenkit gaat verwijderen met bovenstaand stappenplan, zijn er nog enkele tips die je kunt gebruiken om de oude kitlaag zo goed, gemakkelijk en snel mogelijk weg te halen.
1: haal alle benodigdheden van tevoren in huis. Heb je alles in huis voor je begint, daarmee voorkom je dat je tijdens het werken nog terug moet naar de bouwmarkt. Dit heb je nodig:
- Siliconenmesje
- Of voegenschraper
- Eventueel speciale chemische siliconenkit verwijderaar
- Eventueel nagellak remover
2: heb je een stanleymes, dan kun je dit mes ook gebruiken om kit te verwijderen. Let wel goed op dat dit mes anders werkt dan een siliconenmesje. Oefen ook even met een stanleymes voor je hele stukken kit weg gaat snijden.
3: werk nauwkeurig. Het weghalen van kit is geen leuke klus, maar je moet het zeker niet overhaasten. Werk je niet nauwkeurig, dan is de kans groot dat je schade aanbrengt aan de ondergrond van de kitlaag.
Heb jij nog aanvullende tips voor het verwijderen van siliconenit? Laat het weten via de comments en we voegen je tip toe!
Lees ook: Tien tips voor het kitten van je badkamer
Lees ook: Siliconenkit overschilderen