Home Klustips Het vernieuwen van het dak

Het vernieuwen van het dak

Door bouwsuper

Het dak van een woning beschermt het huis tegen alle weersomstandigheden. Daarom zijn regelmatige reiniging, onderhoud en tijdige vervanging van dak en dakgoten geen overbodige luxe. Voor het behoud van het dak en de dakgoten zouden deze minimaal eenmaal per jaar gereinigd en geïnspecteerd dienen te worden. Hierbij kun je denken aan het dak ontmossen, dakgoten leeghalen, repareren of vernieuwen en kapotte dakpannen vervangen. De beste tijd om dit te doen is de herfst. In dit jaargetijde is de kans op verstopte dakgoten door bladeren het grootst en weet je zeker dat het dak weer klaar is voor de winter.

Is een dak beschadigd tijdens een storm bijvoorbeeld, dan is het soms voldoende een dakreparatie uit te voeren en slechts een gedeelte van het dak te vernieuwen. Vernieuwing van een dak kan op zowel de dakbedekking als de dakconstructie betrekking hebben. In de meeste gevallen is het voldoende om enkel de dakbedekking te vervangen, bij ernstige schade of zeer oude huizen kan het nodig zijn de gehele dakconstructie te vervangen. Hierbij is het zinvol ook gelijk het dak luchtdicht te maken en te isoleren.

De meest voorkomende dakbedekkingen zijn dakpannen, een rieten dak en een plat dak, maar er zijn ook daken met leien, zink, aluminium of planten. Hieronder informatie over het vernieuwen van de meest voorkomende dakbedekkingen.

Tip: Heb je een ander huis gekocht en moet het dak hiervan vernieuwd worden? Doe dit dan bij voorkeur voorafgaand aan de verhuizing. Zo voorkom je niet alleen eventuele waterschade aan je nieuwe interieur, maar is er ook alle ruimte voor de werkzaamheden.

Vernieuwing van een dak met dakpannen

Een pannendak bestaat meestal uit de dakpannen, panlatten, tengels, het dakbeschot van het dak en daaronder de isolatie. Is de dakconstructie nog goed dan hoeven enkel de pannen en panlatten vervangen te worden, maar je kunt het project zo ingrijpend maken als je zelf wilt of noodzakelijk is.

Wil je een pannendak vernieuwen dan is er de keuze tussen dakpannen die vervaardigd zijn van beton of keramiek. Betonnen dakpannen zijn goedkoop, maatvast en groter dus gemakkelijker te leggen. Keramieken dakpannen zijn duurzamer en meer geschikt voor lastige daken. Een snelle manier van het vervangen van een dak met dakpannen of andere dakbedekking is het plaatsen van een overzetdak. Dit dak bestaat uit panelen die eruitzien als een traditioneel pannendak, en ieder paneel bestaat uit zes of zeven pannen. Was het oude dak bekleed met dakpannen, dan worden deze eerst verwijderd en nieuwe pannenlatten geplaatst. Bij andere dakbedekkingen kan over het oude dak een nieuwe houten constructie gemaakt, waarop de panelen gemonteerd worden.

Vernieuwing van een rieten dak

Een woning met een rieten dak heeft een chique en karakteristieke uitstraling. Helaas is veel onderhoud nodig omdat huizen vaak dicht op elkaar en bij ander groen staan. Hierdoor kan de kap niet goed droogwaaien en belandt er allerlei groen op, met een groene aanslag en zelfs mosvorming tot gevolg. Er zijn twee methoden om een rieten kap te vervangen. Bij oudere woningen is er vaak een open spantenconstructie dat wordt bedekt met riet. Het is goedkoper in deze gevallen alleen het riet te vervangen, maar een dergelijk dak isoleert slecht en de brandverzekering is erg hoog (ondanks dat het impregneren van het riet het brandgevaar vermindert). Tegenwoordig wordt er meestal een schroefdak geplaatst (zeker bij nieuwbouwwoningen). Het gaat hier om een dichte kapconstructie met platen waar het riet op wordt aangebracht. Naast het oorspronkelijke echte riet dat gebruikt werd voor een dak, is er tegenwoordig ook kunstriet. Dit bestaat uit kunststof rietjes die haast niet meer te onderscheiden zijn van echt riet. Het kunstriet is dan wel duurder bij aanschaf, maar heeft een veel langere levensduur en minder onderhoud nodig.

Vernieuwing van een plat dak

De dakbedekking op een plat dak bestaat meestal uit bitumen, PVC of EPDM. De bitumen worden aangebracht door de onderzijde hiervan te verhitten waardoor deze aan het dak vast smelten. Zowel PVC als EPDM worden met lijm op het dak geplakt, maar een voordeel van EPDM is dat er minder naden zichtbaar zijn doordat het vooraf op maat wordt gemaakt. Andere voordelen van EPDM: het heeft minder onderhoud nodig en is duurzamer (een levensduur van 40 jaar ten opzichte van 25 jaar voor bitumen en PVC). Waar het bij bitumen of PVC nog nodig is jaarlijks mossen en algen te verwijderen, groeien deze niet op het rubber.

Related Posts

2 Reacties

Lauren de Bruijn 14 augustus 2017 - 13:52

Ons huis is een beetje oud en voor de winter wil ik het dak renoveren. Het idee met keramieken dakpannen lijkt me heel leuk omdat ze duurzamer zijn, maar ik ben er niet zeker van dat het goed bij mijn huis zal passen. Ik denk dat ik een professionele opinie eerst moet horen en dan beslissen 🙂

Antwoord
Jan Dijkstra 16 november 2018 - 12:17

Mijn dakpannen zijn sterk verouderd en wil ik daarom vervangen. Die keramieken dakpannen waar u het over heeft klinken erg goed. Hoe veel kost dit om te laten doen?

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.