Home RuimteKeuken Tips voor het repareren van de vaatwasser

Tips voor het repareren van de vaatwasser

Door bouwsuper
Vaatwasser repareren; zo doe je dat!

Wanneer je vaatwasser kapot is, dan kan dit erg vervelend zijn. Je wil graag je vuile vaat zo snel mogelijk weer schoon hebben en dit wil je niet allemaal met de hand afwassen. Je kunt hiervoor natuurlijk een monteur inschakelen, maar dat kan wel flink in de kosten lopen. Er zijn dan ook voldoende manieren om zelf de vaatwasser te repareren bij veel voorkomende problemen. Parts.nl benoemt in dit artikel de meest voorkomende vaatwasser problemen en geeft tips hoe je dit zelf kunt repareren.

Veelvoorkomende problemen bij een vaatwasser

Aan de vaatwasser kunnen een aantal problemen ontstaan, waardoor deze niet goed meer functioneert. Het kan voorkomen dat de vaat niet meer goed schoon wordt of dat de machine niet goed verwarmt. Een ander probleem is dat het gekozen programma niet meer start of dat er water in de vaatwasser blijft staan. Ook het blijven pompen van de machine, het niet oplossen van het zeepblokje en lekkage van de machine zijn problemen die regelmatig voorkomen.

De vaat wordt niet meer schoon

Dit zou aan de sproeiarmen kunnen liggen, die niet meer goed functioneren. Belangrijk is dan om de openingen te controleren op vuil en maak deze indien nodig open met behulp van een paperclip. Vervolgens moet de sproeiarm eraf gehaald worden en goed afgespoeld worden en dient ook het filter gecontroleerd te worden.

Lees ook: Je vaatwasmachine schoonmaken; zo doe je dat!

De machine warmt niet op

Wanneer het water niet goed warm wordt reinigt het ook minder. Controleer dit door tijdens een programma de deur even open te doen. Wanneer dit na een half uur nog niet het geval is dan verwarmt de machine niet goed meer. Grote kans dat dan het verwarmingselement defect is of dat sensoren onder de vuilresten zitten. Is dit het geval probeer dan de machine te reinigen met een heet reinigingsmiddel en een heet programma.

Programma wil niet starten

Dit kan door meerdere oorzaken komen zoals afsluiting van de watertoevoer of dat de aquastop in werking is getreden. Hou in beide gevallen de machine voorover om te kijken of er water vandaan komt. Controleer daarna het rubber van de deur of deze nog wel goed afsluit. Mocht deze weer goed bevestigt zijn, dan is het probleem opgelost. Is dit niet het geval dan zit het probleem in een van de slangen of de omwalspomp. Verwijder het filter en controleer of de pomp niet is geblokkeerd. Je herkent een geblokkeerde pomp vaak aan een brommend geluid.

Water in de machine

Het water wordt niet weggepompt dus grote kans dat de pomp geblokkeerd wordt. Verwijder de filters en haal het vuil er vanaf. Controleer ook de opening bij de pomp om te kijken of daar geen vuil aanwezig is.

Vaatwasser blijft maar pompen

Het filter dient gecontroleerd te worden en kijk of de afvoerpomp niet geblokkeerd is. Wanneer dit niet zo is dan is waarschijnlijk de niveauregeling en/of de warmtewisselaar/labyrinth verstopt of defect. Deze hebben dan een reinigingsbeurt nodig.

Vaatwasser repareren; zo kun je dat doen.

Zeepblokje lost niet op

Het zeepbakje zou te laat of helemaal niet open kunnen gaan. Dan is de mogelijkheid aanwezig dat het mechanisme van dit bakje defect is. Het kan zijn dat je dan een veertje van dit mechanisme moet vervangen. Ook kan de zeepbak stuk zijn en deze moet dan in zijn geheel vervangen worden.

Lekkage

De rubbers van de deur moeten goed gecontroleerd worden, want deze zouden vuil of versleten kunnen zijn. Deze moeten dan vervangen worden en mocht dit het probleem niet zijn dan kan het aan de aquastop liggen.

Al met al kan jezelf op vele manier kijken wat voor defect je vaatwasser heeft. Hiervoor hoef je geen dure monteur in te schakelen. Heb je een kapot onderdeel, dan kan je de vaatwasser onderdelen zelf eenvoudig online bestellen en kan je zo snel aan de slag om je vaatwasser te repareren.

Lees ook: Doe meer met vaatwastabletten – 10 tips
Lees ook: Hard water? Met een waterontharder kom je ervan af!

Related Posts

2 Reacties

Ruud 15 mei 2017 - 17:03

ik heb een doos vol vaatwasseronderdelen staan. Heb je iets kapots aan je vaatwasser, mail mij dan. Ik kan je voordelig of gratis helpen. Ook filters, korven enz. heb ik

Antwoord
Marie 22 april 2020 - 16:41

Mijn vaatwasser werkt ook niet meer naar behoren. We hebben deze vorig jaar aangeschaft en zijn daarom erg teleurgesteld. We gaan de meestvoorkomende problemen doornemen en wellicht kan mijn man deze nog repareren. Ik hoop alleen niet dat de printplaat kapot is..

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.