Home Klustips Tips voor het repareren van de vaatwasser

Tips voor het repareren van de vaatwasser

Door bouwsuper
Vaatwasser repareren; zo doe je dat!

Wanneer je vaatwasser kapot is, dan kan dit erg vervelend zijn. Je wil graag je vuile vaat zo snel mogelijk weer schoon hebben en dit wil je niet allemaal met de hand afwassen. Je kunt hiervoor natuurlijk een monteur inschakelen, maar dat kan wel flink in de kosten lopen. Er zijn dan ook voldoende manieren om zelf de vaatwasser te repareren bij veel voorkomende problemen. Parts.nl benoemt in dit artikel de meest voorkomende vaatwasser problemen en geeft tips hoe je dit zelf kunt repareren.

Veelvoorkomende problemen bij een vaatwasser

Aan de vaatwasser kunnen een aantal problemen ontstaan, waardoor deze niet goed meer functioneert. Het kan voorkomen dat de vaat niet meer goed schoon wordt of dat de machine niet goed verwarmt. Een ander probleem is dat het gekozen programma niet meer start of dat er water in de vaatwasser blijft staan. Ook het blijven pompen van de machine, het niet oplossen van het zeepblokje en lekkage van de machine zijn problemen die regelmatig voorkomen.

De vaat wordt niet meer schoon

Dit zou aan de sproeiarmen kunnen liggen, die niet meer goed functioneren. Belangrijk is dan om de openingen te controleren op vuil en maak deze indien nodig open met behulp van een paperclip. Vervolgens moet de sproeiarm eraf gehaald worden en goed afgespoeld worden en dient ook het filter gecontroleerd te worden.

Lees ook: Je vaatwasmachine schoonmaken; zo doe je dat!

De machine warmt niet op

Wanneer het water niet goed warm wordt reinigt het ook minder. Controleer dit door tijdens een programma de deur even open te doen. Wanneer dit na een half uur nog niet het geval is dan verwarmt de machine niet goed meer. Grote kans dat dan het verwarmingselement defect is of dat sensoren onder de vuilresten zitten. Is dit het geval probeer dan de machine te reinigen met een heet reinigingsmiddel en een heet programma.

Programma wil niet starten

Dit kan door meerdere oorzaken komen zoals afsluiting van de watertoevoer of dat de aquastop in werking is getreden. Hou in beide gevallen de machine voorover om te kijken of er water vandaan komt. Controleer daarna het rubber van de deur of deze nog wel goed afsluit. Mocht deze weer goed bevestigt zijn, dan is het probleem opgelost. Is dit niet het geval dan zit het probleem in een van de slangen of de omwalspomp. Verwijder het filter en controleer of de pomp niet is geblokkeerd. Je herkent een geblokkeerde pomp vaak aan een brommend geluid.

Water in de machine

Het water wordt niet weggepompt dus grote kans dat de pomp geblokkeerd wordt. Verwijder de filters en haal het vuil er vanaf. Controleer ook de opening bij de pomp om te kijken of daar geen vuil aanwezig is.

Vaatwasser blijft maar pompen

Het filter dient gecontroleerd te worden en kijk of de afvoerpomp niet geblokkeerd is. Wanneer dit niet zo is dan is waarschijnlijk de niveauregeling en/of de warmtewisselaar/labyrinth verstopt of defect. Deze hebben dan een reinigingsbeurt nodig.

Vaatwasser repareren; zo kun je dat doen.

Zeepblokje lost niet op

Het zeepbakje zou te laat of helemaal niet open kunnen gaan. Dan is de mogelijkheid aanwezig dat het mechanisme van dit bakje defect is. Het kan zijn dat je dan een veertje van dit mechanisme moet vervangen. Ook kan de zeepbak stuk zijn en deze moet dan in zijn geheel vervangen worden.

Lekkage

De rubbers van de deur moeten goed gecontroleerd worden, want deze zouden vuil of versleten kunnen zijn. Deze moeten dan vervangen worden en mocht dit het probleem niet zijn dan kan het aan de aquastop liggen.

Al met al kan jezelf op vele manier kijken wat voor defect je vaatwasser heeft. Hiervoor hoef je geen dure monteur in te schakelen. Heb je een kapot onderdeel, dan kan je de vaatwasser onderdelen zelf eenvoudig online bestellen en kan je zo snel aan de slag om je vaatwasser te repareren.

Lees ook: Doe meer met vaatwastabletten – 10 tips
Lees ook: Hard water? Met een waterontharder kom je ervan af!

Related Posts

5 Reacties

Ruud 15 mei 2017 - 17:03

ik heb een doos vol vaatwasseronderdelen staan. Heb je iets kapots aan je vaatwasser, mail mij dan. Ik kan je voordelig of gratis helpen. Ook filters, korven enz. heb ik

Antwoord
Marie 22 april 2020 - 16:41

Mijn vaatwasser werkt ook niet meer naar behoren. We hebben deze vorig jaar aangeschaft en zijn daarom erg teleurgesteld. We gaan de meestvoorkomende problemen doornemen en wellicht kan mijn man deze nog repareren. Ik hoop alleen niet dat de printplaat kapot is..

Antwoord
WalTig 10 november 2020 - 08:39

Geen vraag, wel informatie over een storing die zich bij mijn Fagor ES38IT vaatwasser voordeed. Het is altijd erg jammer wanneer op internet wel storingscodes vermeld worden, maar niet te vinden is of (en hoe) het probleem werd opgelost. Dus bij deze mijn ervaring in de hoop er iemand mee te kunnen helpen.

Kortgezegd: ik ben niet technisch onderlegd, maar bleek wel in staat de vaatwasser ES38IT met storingscode D06 te repareren. Kosten: letterlijk een paar Euro. Storingscode D06 betekent volgens het boekje dat “de motor een te hoge stroom opneemt” . . . en daar mag je het mee doen.

Ik heb een ES38IT vaatwasser van Fagor (uit 2012 of 2013). Deze vaatwasser gaf in de loop van een wasprogramma storingscode D06. Op dat moment stopt de machine en bleef er een laag afwaswater op de bodem van de machine staan. Wanneer dan het spoelprogramma werd gekozen, werd de machine alsnog leeggepompt. Het spoelprogramma voltooide zonder problemen. De volgende keer dat een wasprogramma werd gestart volgde weer storingscode D06 met een laag afwaswater op de bodem van de machine. Enzovoorts.

Voor mij was dit een teken dat pomp en motor op zich goed functioneren. Anders zou immers het spoelprogramma ook niet goed kunnen verlopen en zou het water gewoon blijven staan.

Ik belde met deze informatie een witgoedmonteur. Die monteur had ófwel niet zoveel zin in de klus, ófwel hij wist niet waar hij het over had. Hij kwam – net als ik – tot de conclusie dat pomp en motor goed functioneren. Maar hij was tevens stellig van mening dat het de condensator niet kon zijn. Enfin, de monteur die beweerde verder ook geen idee te hebben en maakte absoluut geen aanstalte om langs te komen. Wellicht kwam dit ook omdat hij de Fagor vaatwasser té goed kende. Hij wist nog wel aan te geven dat Fagor in 2013 failliet ging. Informatie waar je verder niet zoveel aan hebt. Onderdelen zoals een condensator en de pomp zijn universeel verkrijgbaar. Hier heb je Fagor niet voor nodig. Maar de condensator bij de Fagor ES38IT zit wel érg diep verstopt. Ik vermoed nog steeds dat de monteur dit wist en gewoon geen zin had in een té lastige klus. Spoiler allert: het is mij niet gelukt om de defecte condensator te verwijderen. Ik kon hem net met een vingertop aanraken. Maar geen zorg: je hoeft hem ook niet persé te verwijderen. Want met een punttang kun je de kabelschoentjes van de condensator lostrekken. De defecte condensator kun je gewoon laten zitten waar hij zit. Want je hebt dan nog voldoende ruimte en kabellengte om de nieuwe condensator aan te sluiten en te plaatsen. Die condensator plaats je met wat creativiteit (en een beugeltje uit je klussendoos) terug in de machine. Juist voor de motor (tussen de motor en de zijwand in) is net voldoende ruimte hiervoor. Voor een eventuele toekomstige storing zit hij dan direct op een beter toegankelijke plek. De condensator bevindt zich aan de linkerzijde van de machine, onderin achter. Je moet even de zijplaat verwijderen (en de isolatiemat die hier los overheen hangt). Dat metalen zijpaneel zit vast met 2 of 3 schroefjes (torx), de achterzijde moet je even over een hobbeltje heen openbuigen. Onderin de zijkant ontstaat dan een opening waarin je – als je naar binnen kijkt – direct de motor ziet, maar daarop gemonteerd de condensator. Ik heb me laten vertellen dat de meeste vaatwassers 2 condensatoren bevatten. Ik heb er echter maar één kunnen vinden.

In de beperkte ruimte kon ik zien dat er een Ducati Energia 416.433.580 condensator op de motor in de machine zat met een capaciteit van 2,5 μF (aluminium behuizing). Die capaciteit is bepalend. Bij PartsNL bestelde ik een Universeel Condensator 2,5 μF 4016417048654 032002UN voor EUR 4,49 en ontving een 4-polige CBB60 condensator met kunststof behuizing. Even schrikken: in de machine zat een condensator met 2 polen en ik ontving er één met 4 polen. Iene, miene, mutte . . . iets overhaast bestelde ik zelfs bij Kabelshop.nl al een tweede (Aanloop) condensator 2.5 μF (Max. 450V, Fixapart K010809003) die 2 polen zou moeten hebben. Prijs EUR 1,95. Die tweede condensator heb ik echter niet nodig gehad (op dit moment moet ik hem zelfs nog ontvangen). Ik zal hem na ontvangst bewaren voor een eventuele toekomstige storing.

Want inmiddels vond ik op internet de volgende aanvullende informatie:
De twee boven elkaar liggende aansluitingen staan met elkaar in verbinding. Dus links is 2x pin 1, rechts is 2x pin 2. Dit leek zelfs bevestigd te worden (toeval of niet) door de behuizing zelf. Tussen de boven elkaar liggende aansluitingen lijkt een “bruggetje” in de behuizing zichtbaar.
Dit soort condensatoren zouden niet polariteitsgevoelig zijn (bi-polair), ze hebben GEEN + of -, gewoon aansluiten dus. Dit leek bevestigd te worden door de condensator zelf (en verpakking) er wordt nergens een indicatie gegeven voor + of -.
Een aanloopcondensator heeft een lagere werkspanning (250-350 Volt). Staat op de defecte condensator bv. 250 of 350 Volt, dan kan zonder probleem een van 400-450 Volt worden geplaatst. Staat op de defecte condensator bv. 400 of 450 Volt, dan NOOIT een condensator met een lagere spanning plaatsen. Oftewel: gewoon altijd een 400-450 Volt plaatsen.
Ik heb (wanneer je de tekst met specificaties op de condensator zichtbaar – dus omhoog – plaatst) de 2 onderste polen afgeplakt met tape (geisoleerd). De 2 bovenste polen heb ik (willekeurig) aangesloten.

Daarna heb ik de machine getest: een wasprogramma van 30 minuten verliep zonder problemen. Direct daarna een wasprogramma van 60 minuten verliep zonder problemen. Toen heb ik de vaatwasser weer ingebouwd.

Antwoord
Daisy 22 februari 2021 - 17:22

Mijn vaatwasser werkt helaas niet meer, maar na het lezen denk ik dat ik het probleem heb gevonden! Helaas was het onderdeel niet verkrijgbaar, maar ik heb hem hier kunnen vinden https://fixpart.nl/nl ! Bedankt voor de tips! Geweldig als jullie dit voor meer apparaten kunnen plaatsen.

Antwoord
Daisy 23 februari 2021 - 16:31

Helaas werkt mijn vaatwasser niet meer, weet nog niet wat het probleem is. Ga even deze lijst af en hopelijk kan ik het probleem dan snel oplossen… Nu merk je pas hoe afhankelijk je van het apparaat bent geworden.
Bedankt voor het fijne overzicht!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.