Een dak wordt natuurlijk blootgesteld aan de verschillende weersinvloeden die er bestaan. Zo kunnen regen, wind, kou, zon, zout en afvalstoffen in de lucht een negatieve invloed op dakbedekking hebben.
Wanneer dit het geval is het nodig om de reparatie aan het dak zo snel en adequaat mogelijk op te lossen. Vaak gaan zwakke daken van kwaad tot erger en worden de kosten om het dak goed te repareren alleen maar hoger. Denk bijvoorbeeld aan daklekkage en rottend hout. Het is dus echt zaak dat een schade aan het dak zo snel mogelijk opgelost wordt.
In dit artikel:
Hoe ontstaat er schade aan het dak?
Een dak kan op zeer verschillende manieren schade oplopen en jij hebt niet altijd de mogelijkheid om dit te voorkomen. Hieronder vind je de meeste voorkomende oorzaken dat er schade aan dakbedekking ontstaat wat het noodzakelijk maakt om een dak te repareren.
Schade door water
We kennen allemaal wel de gevallen wanneer het hard gewaaid heeft dat er dakpannen van daken zijn gewaaid en ook de ervaring dat regen ervoor gezorgd dat in de loop van de tijd het hout in een dak is gaan rotten en daarom veel minder stabiel is geworden en zodoende aan reparatie nodig is.
Zeker bij zure regen is het risico op dakschade in de loop van de tijd een stuk groter dan bij rustige weersomstandigheden. Vooral zinken daken zijn erg gevoelig voor zure regen omdat deze neerslag het zink langzaam oplost.
Schade door wind
Iedereen kent de verhalen wel van dakpannen die van het dak afwaaien omdat de wind zo sterk is. Wanneer dit gebeurd gaat het vaak van kwaad tot erger. Als er eenmaal een aantal pannen van het dak zijn verdwenen is het voor de wind gemakkelijker om vat te krijgen op de ander dakpannen die vervolgens er ook zullen afwaaien.
Wanneer dit dus gebeurd is het zaak dat je zo snel mogelijk de dakpannen weer terug laat plaatsen om zo te voorkomen dat de er nog meer schade optreedt en je dus verder van huis bent.
Dichtbij zee wonen
Woningen die in de buurt van de zee staan hebben daken die in de meeste gevallen nog sneller verweren. Dit komt door zout residuen en algen die in de dakbedekking bijten.
Het gevolg is dat de dakbedekking sneller zwak wordt en sneller en dat dus een dakreparatie sneller benodigd is.
Wie in te schakelen voor dakreparatie?
Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat het dak weer als nieuw is. Wanneer je handig genoeg bent kan je natuurlijk zelf het dak op en zelf de dakreparatie uitvoeren. Dit is natuurlijk veruit de goedkoopste optie.
Maar in de meeste gevallen zal er toch echt een dakdekker ingeschakeld moeten worden om het werkt uit te voeren. Wanneer dit gedaan wordt is het zaak dat je een erkende dakdekker inhuurt die dit werk uitvoert. Controleer daarom bij welke brancheverenigingen het dakdekkersbedrijf is aangesloten en vraag om referenties van klanten in het verleden.
Kosten voor dakreparatie
De kosten voor dakreparatie zijn natuurlijk afhankelijk van wat er precies moet gebeuren. In sommige gevallen is het voldoende om een paar dakpannen terug te plaatsen en in andere gevallen zal het nodig zijn om de gehele dakbedekking te vervangen.
Je kunt je voorstellen dat het vervangen van de complete dakbedekking een stuk duurder zal zijn dan dat wanneer er maar 10 dakpannen terug geplaatst moeten worden.
Om duidelijkheid te krijgen over de prijs voor jouw dakreparatie klus is het het best om een offerte bij verschillende dakdekkers aan te vragen. Let er daarbij natuurlijk wel op dat je enkel erkende partijen uitkiest waar je een offerte aanvraagt. Ook moet je er zeker van zijn dat je bij alle partijen precies dezelfde klus beschrijft. Op deze manier kan je op een eerlijke manier de prijzen vergelijken voor de dakreparatie klus die de bedrijven offreren.