Home Klustips Praktische tips om verf van metaal te verwijderen

Praktische tips om verf van metaal te verwijderen

Door bouwsuper
Verf van metaal verwijderen doe je zo

Je kent het wel, heb je net een leuk stalen kastje gezien op een rommelmarkt, zitten er nog verfresten aan of heeft hij de verkeerde kleur. Of wil je verf van metaal halen van bijvoorbeeld een mooie buitenlamp? Dit lijkt soms een onmogelijke taak. Gelukkig zijn er verschillende methoden om oude verf te verwijderen van metaal die je kunt gebruiken om je spullen naar je zin te maken. Hieronder vind je enkele praktische tips om zonder al teveel moeite verf te verwijderen van metaal.

Afbijtmiddel

Een effectieve manier is om verfafbijtmiddel te gebruiken. Dit geldt met name voor objecten die alle moeilijke hoekjes en randjes heeft zoals een klassieke buitenlamp. Belangrijk hierbij is dat je je goed laat informeren over het soort afbijtmiddel. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en niet ieder soort is voor elk metaal geschikt. Wanneer je het verkeerde middel gebruikt heb je kans dat dit het metaal aantast. Wees erg voorzichtig want de meeste verfafbijtmiddelen bevatten vrijwel altijd een agressief middel, dus let op de veiligheidsvoorschriften.

Lees ook: Praktische tips om verf te verwijderen van hout

Schuren

Lak verwijderen van metaal is het eenvoudigst door middel van schuren. Behalve het juiste schuurpapier is er niet veel voor nodig. Uiteraard kun je het jezelf makkelijk maken door een schuurmachine te gebruiken. Bedenk wel dat je bij het verwijderen van verf op metaal snel krassen krijgt, wil je een krasvrije ondergrond overhouden, dan is het raadzaam om een andere methode te gebruiken.

Maak je gebruik van een slijptol met een schuurschijf, dan kan er door wrijving warmte ontstaan en dat kan tot gevolg hebben dat er schadelijke rook vrijkomt. In dat geval is het belangrijk om adembescherming te gebruiken.
Nadeel van schuren is dat het niet eenvoudig is om in elk hoekje en richeltje te komen.

schuurmachine verf van metaal

Tip: bekijk hier de meest verkochte schuurmachines.

Stralen

Een industriële manier om verf van metaal te verwijderen is stralen. Deze bewerking houdt in dat er kleine zandkorreltjes of glaspareltjes, onder hoge druk tegen het metaal worden gespoten. Deze methode verwijdert verfresten in ieder hoekje en gaatje zonder de vorm van het product te beschadigen. Extra voordeel is dat na het stralen er een egale oppervlakte achterblijft die niet meer geschuurd hoeft te worden voor een nieuwe verflaag.
Het nadeel van deze methode is dat een straalcabine of straalapparaat voor de meeste particulieren niet beschikbaar is.

Verhitten

Een andere manier is om de metalen oppervlakte te ontlakken, is verhitting te gebruiken. Dit kan met een föhn. Echter, heeft een föhn meestal niet genoeg warmteontwikkeling om verf los te weken van metaal. In dat geval is een verfbrander een goede oplossing. Door de warmte laat de verf los van het metaal en kun je het eenvoudig met een verfkrabber verwijderen.
Nog erger als met schuren met de slijptol, komen er schadelijke dampen en rookontwikkeling vrij. Denk daarom aan de juiste beschermingsmiddelen zoals adembescherming.

Verf verwijderen met behulp van een verfbrander

Met één van de bovengenoemde methoden lukt het je zeker om verfresten van metaal te verwijderen. Een combinatie van de methoden kan natuurlijk ook de uitkomst zijn. Zoals enkele malen genoemd, zijn er wellicht beschermingsmiddelen nodig.

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Lees ook: Verfvlekken verwijderen; zo doe je dat!
Lees ook: Het plafond witten; zo doe je dat!

Related Posts

1 Reactie

Kat 20 april 2020 - 14:15

De kandelaar in kokend water leggen.
En even laten koken…
Verf komt er vanzelf af…

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.