Klustips Verf van metaal verwijderen

Gepubliceerd op 4 juli, 2016 | door bouwsuper

1

Praktische tips om verf van metaal te verwijderen

Je kent het wel, heb je net een leuk stalen kastje gezien op een rommelmarkt, zitten er nog verfresten aan of heeft hij de verkeerde kleur. Of wil je verf van metaal halen van bijvoorbeeld een mooie buitenlamp? Dit lijkt soms een onmogelijke taak. Gelukkig zijn er verschillende methoden om oude verf te verwijderen van metaal die je kunt gebruiken om je spullen naar je zin te maken. Hieronder vind je enkele praktische tips om zonder al teveel moeite verf te verwijderen van metaal.

Afbijtmiddel

Een effectieve manier is om verfafbijtmiddel te gebruiken. Dit geldt met name voor objecten die alle moeilijke hoekjes en randjes heeft zoals een klassieke buitenlamp. Belangrijk hierbij is dat je je goed laat informeren over het soort afbijtmiddel. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en niet ieder soort is voor elk metaal geschikt. Wanneer je het verkeerde middel gebruikt heb je kans dat dit het metaal aantast.
Wees erg voorzichtig want de meeste verfafbijtmiddelen bevatten vrijwel altijd een agressief middel, dus let op de veiligheidsvoorschriften.

Schuren

Lak verwijderen van metaal is het eenvoudigst d.m.v. schuren. Behalve het juiste schuurpapier is er niet veel voor nodig. Uiteraard kun je het jezelf makkelijk maken door een schuurmachine te gebruiken. Bedenk wel dat je bij het verwijderen van verf op metaal snel krassen krijgt, wil je een krasvrije ondergrond overhouden, dan is het raadzaam om een andere methode te gebruiken.
Maak je gebruik van een slijptol met een schuurschijf, dan kan er door wrijving warmte ontstaan en dat kan tot gevolg hebben dat er schadelijke rook vrijkomt. In dat geval is het belangrijk om adembescherming te gebruiken.
Nadeel van schuren is dat het niet eenvoudig is om in elk hoekje en richeltje te komen.

Stralen

Een industriële manier om verf van metaal te verwijderen is stralen. Deze bewerking houdt in dat er kleine zandkorreltjes of glaspareltjes, onder hoge druk tegen het metaal worden gespoten. Deze methode verwijderd verfresten in ieder hoekje en gaatje zonder de vorm van het product te beschadigen. Extra voordeel is dat na het stralen, er een egale oppervlakte achterblijft die niet meer geschuurd hoeft te worden voor een nieuwe verflaag.
Het nadeel van deze methode is dat een straalcabine of straalapparaat voor de meeste particulieren niet beschikbaar is.

Verhitten

Een andere manier is om de metalen oppervlakte te ontlakken, is verhitting te gebruiken. Dit kan d.m.v. een föhn. Echter heeft een föhn meestal niet genoeg warmteontwikkeling om verf los te weken van metaal. In dat geval is een verfbrander een goede oplossing. Door de warmte laat de verf los van het metaal en kun je het eenvoudig met een verfkrabber verwijderen.
Nog erger als met schuren met de slijptol, komen er schadelijke dampen en rookontwikkeling vrij. Denk daarom aan de juiste beschermingsmiddelen zoals adembescherming.

Met één van de bovengenoemde methoden lukt het je zeker om verfresten van metaal te verwijderen. Een combinatie van de methoden kan natuurlijk ook de uitkomst zijn. Zoals enkele malen genoemd, zijn er wellicht beschermingsmiddelen nodig.


Over de auteurOne Response to Praktische tips om verf van metaal te verwijderen

  1. Kees Klavers says:

    Ik heb op de rommelmarkt een geel koperen kandelaar gekocht waarop een koperkleurige lak (wellicht uit spuitbus) zit.
    Hoe kan ik de lak hiervan krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven ↑