Wil je hout een nieuw laagje verf geven, dan moet je de oude verf eerst van het hout verwijderen. Wil je de kozijnen bijvoorbeeld een andere kleur geven, dan kun je niet zomaar over de oude verflaag heen schilderen. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe verflaag goed hecht, is oude verf verwijderen van hout noodzakelijk. In dit artikel lees je hoe je oude verf het beste kunt verwijderen met enkele handige tips.
In dit artikel:
- 1 Tip 1: verwijder losse verf met een borstel en verfkrabber
- 2 Tip 2: verwijder verf met blaasjes met een verfföhn
- 3 Tip 3: zorg voor de juiste bescherming
- 4 Tip 4: ga voorzichtig te werk
- 5 Tip 5: verf gemorst? Gebruik terpentine om de verf weg te halen
- 6 De benodigdheden op een rij
- 7 Geen tijd voor het verwijderen van verf? Schakel dan een expert in
Tip 1: verwijder losse verf met een borstel en verfkrabber
Losse verf is niet moeilijk om te verwijderen: deze verf laat namelijk gemakkelijk helemaal los. De beste manier om losse verf te verwijderen van hout, is door een borstel en/of verfkrabber te gebruiken. Ook latex verf verwijderen van hout is op deze manier mogelijk, als de verf maar een beetje los zit.
Tip 2: verwijder verf met blaasjes met een verfföhn
Sommige delen verf zitten nog niet zo los om ze met een borstel en verfkrabber te verwijderen, maar laten al wel kleine blaasjes in het schilderwerk zien. Deze delen verf zijn eenvoudig en snel te verwijderen met een zogeheten verfföhn. Dit is een elektrische föhn die in één keer een hele verflaag kan verwijderen. Heb je geen verfföhn in huis, dan haal je deze bij de bouwmarkt. Een verfföhn is niet duur en als je veel verf met blaasjes moet verwijderen, is het zeker een goede investering om dit apparaat aan te schaffen.
Tip 3: zorg voor de juiste bescherming
Ga je oude verf smelten met een verfföhn, dan komen hier altijd schadelijke dampen bij vrij. Daarom is het belangrijk om jezelf te beste bescherming te bieden tijdens deze taak, bijvoorbeeld door werkhandschoenen aan te trekken en een veiligheidsbril op te zetten. Werk ook het liefst met lange mouwen, zodat de loskomende verfkrullen je armen niet kunnen verbranden.
Lees ook: Tips hoe je het beste verfkwasten kunt bewaren
Tip 4: ga voorzichtig te werk
Natuurlijk wil je de oude verflaag het liefst zo snel mogelijk verwijderen, maar je kunt beter niet te hardhandig te werk gaan. Doe je dit wel, dan is de kans namelijk groot dat je het hout onder de verf beschadigt. Dit betekent dat je na het verwijderen van de verf aan de slag moet met plamuren en schuren en dit kost juist meer tijd. Ga je voorzichtig en rustig te werk, dan blijft het hout onder de verf heel. Dit betekent dat je na het verwijderen van de verflaag alleen even hoeft te schuren en niet hoeft te plamuren.
Tip 5: verf gemorst? Gebruik terpentine om de verf weg te halen
Soms komt verf op hout terecht terwijl dit eigenlijk niet de bedoeling was. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het verven van de muur, als er net een spettertje verf op de plint of op de niet-afgedekte grond terechtkomt. Heb jij verf op een houten ondergrond geknoeid? Dan kun je dit gemakkelijk verwijderen. Gemorste verf verwijderen van hout is niet moeilijk, want je hebt hier alleen een doekje en een beetje terpentine voor nodig. Zet het doekje tegen de opening van de fles aan, draai de fles ondersteboven om een beetje terpentine op het doekje te krijgen en draai de fles weer terug. Ga met het doekje met terpentine over de verfvlek heen, schrob even goed en de verf laat vanzelf los.
Heb je verf op waterbasis op hout geknoeid? Dan heb je niet eens terpentine nodig om de verf te verwijderen. Verf op waterbasis verwijderen van hout gaat namelijk gemakkelijk met een beetje lauwwarm water.
De benodigdheden op een rij
- Verfkrabber
- Verfföhn
- Werkhandschoenen
- Veiligheidsbril
Geen tijd voor het verwijderen van verf? Schakel dan een expert in
Heb je geen tijd of zin om de oude verflaag te verwijderen? Doe dit dan niet zelf, maar schakel een er een specialist voor in. Wil je de klus te snel afwerken, dan is de kans groot dat je te hardhandig te werk gaat. Zoals al eerder vermeld in dit artikel, heeft hardhandig werken schadelijke gevolgen voor het behandelde hout. Ook als je van jezelf weet dat je altijd wat ruiger te werk gaat bij het klussen, kun je beter een specialist inhuren voor het verwijderen van de oude verflaag.
Lees ook: Zo kun je het beste je verfkwast schoonmaken en bewaren
Lees ook: Verfvlekken verwijderen; zo doe je dat!