Home Stappenplannen Houten kozijnen zelf repareren, een stappenplan

Houten kozijnen zelf repareren, een stappenplan

Door bouwsuper
Houten kozijnen zelf repareren, een stappenplan

Het is algemeen bekend dat houten kozijnen en deuren om de zoveel tijd geschilderd moeten worden. Als je dit netjes bijhoudt, blijft het hout onaangetast. Echter zijn de weersinvloeden op schilderwerk erg groot. Naarmate de tijd verstrijkt is er kans op schade aan het hout. Dit kun je niet zomaar overschilderen, maar dit moet eerst gerepareerd worden. De glaslatten worden over het algemeen het eerst aangetast. Daarom geven we je een stappenplan hoe je deze zelf kunt vervangen.

Stap 1 Onderzoek je houtwerk naar houtrot

Begin met het zoeken naar de slechte plekken. Deze worden gekenmerkt door het zachter worden van het hout. Zie je een gedeelte van de kit wat gescheurd is? De kans op houtrot is daar het grootst. Daarnaast wordt de onderste glaslat het meest aangetast door vocht. Omdat al de regen over deze lat stroomt zal deze het eerst slecht worden. Je kunt de slechte plekken het makkelijkst vinden door met een priem in het hout te prikken. Doe dit op het gevoel, vooral niet te hard. Je hoeft niet onnodig de glaslatten te beschadigen.

Stap 2 Nieuwe glaslatten kopen

Voordat je de slechte glaslatten gaat verwijderen is het belangrijk dat je eerst nieuwe besteld. Tenzij je de situatie het toelaat om een tijdje zonder ruiten in het kozijn te kunnen. Maar dan nog stel je het hout bloot aan het weer. Kijk goed naar de latten die je nodig hebt. Omdat er water langs de ruit naar beneden loopt, moet de onderste lat een ventilerende functie hebben. Deze herken je aan de groeven aan de onderzijde. Daarnaast moet hij afgeschuind zijn zodat er geen water op blijft staan. Meet de alle latten op om te zien wat voor maat glaslat, en hoeveel lengte je nodig hebt. Je kunt de glaslatten overigens prima online kopen.

Stap 3 Oude glaslatten verwijderen en schoonmaken

Stap 3 Oude glaslatten verwijderen en schoonmaken

Als je weet welke latten vervangen moeten worden, kun je deze gaan verwijderen. Kijk goed of de er alleen kit is gebruikt, of dat er ook spijkers in zitten. Als je de oude kit eerst lossnijd en je wrikt voorzichtig aan de lat, dan zie je snel genoeg of er ook spijkers of schroeven in zitten. Uitgangspunt is dat je de te verwijderen lat mag beschadigen, maar het kozijn en de ruit niet. Als je alle vier de latten verwijderd kan de ruit loskomen. Hou hier rekening mee. Als je lat voor lat doet, zit het glas wel in de weg met schoonmaken. Bij het schoonmaken is het zaak dat alle oude kitresten worden verwijderd. Gebruik houtreparatiemiddel om de ergste gaten op te vullen in het kozijn. Merk je echter dat het hout van het kozijn ook slecht is, dan moet je deze wellicht ook vervangen. Vraag dan een timmerman voor deskundig advies.

Stap 4 Nieuwe latten monteren

Voordat je direct aan de slag gaat is het belangrijk dat je eerst de nieuwe latten op maat maakt. Pas dan eerst of alle vier de latten passen door ze tegen de ruit te houden. Controleer nog eens of de latten goed in de hoek gedrukt kunnen worden. Wellicht zitten er nog kitresten of hout beschadigingen. Als je de latten weer vast gaat zetten met spijkers of schroeven, boor de gaten dan eerst voor in glaslatten. Dit voorkomt dat ze met monteren gaan splijten. Als je de latten plaatst kun je het beste de kit aan de ruit en kozijn aanbrengen. Zo voorkom je onnodige kit vlekken van de lat. Tenzij de latten voorzien zijn van een plakrand, dan is het monteren nog eenvoudiger.

Stap 5 Afwerken

Nadat de latten zijn gemonteerd kun je gaan afwerken. Controleer nog wel even of er geen eventuele spijker- of schroefkoppen uitsteken. De beste manier van afwerken is om de ruit, de glaslat en het kozijn goed te ontvetten. Vervolgens met kit afwerken, gebruik wel overschilderbare kit voor buitengebruik. Na het kitten kun je de glaslatten en het kozijn weer schilderen.

Leestip: 10 tips voor het kitten van je badkamer.

Met dit stappenplan kun je redelijk eenvoudig je houten kozijnen zelf behoeden voor grotere schade. Het is wel makkelijk om dit soort werk te doen als het enkele dagen droog is. Dit is prettig voor jezelf maar je houd ook je houtwerk in een beter conditie.

Related Posts