Home Klustips Schilder je kozijnen

Schilder je kozijnen

Door bouwsuper

Veel huizen zijn voorzien van houten kozijnen. Dat is heel begrijpelijk, hout is een natuurlijk product. Het is mooi, stevig en gemakkelijk te verwerken. Hout vraagt wel wat onderhoud.

Natuurlijk
Hout is een natuurlijk materiaal. Als je met je vingers over een stuk hout strijkt, geeft dat een ander gevoel dan bij metaal of kunststof. Hout ‘werkt’. Het kan wat krimpen of uitzetten, afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid. Het is niet voor niets, dat hout veel wordt gebruikt. Kozijnen, ramen en deuren worden meestal van hout gemaakt.

Bescherming
Er zit wel een nadeeltje aan het gebruik van hout. Zoals alle natuurlijke producten is het onderhevig aan een natuurlijk verouderings- en verweringsproces. De weersomstandigheden werken op het hout in en onvermijdelijk wordt het op den duur afgebroken. Door de temperatuur kunnen kleine scheurtjes ontstaan, waar regenwater in kan zakken. Uiteindelijk raakt het hout aangetast. Om dit te voorkomen, kunnen we het hout een beschermingslaag meegeven. Goed beschermd hout gaat vele tientallen jaren mee, vaak nog veel langer. De houten elementen moeten dus worden geschilderd.

Schilderen
Je kunt niet zomaar over ongeschilderd hout een verflaag zetten en denken dat je klaar bent. Er zijn voorbereidende stappen nodig. Een verflaag die niet overal goed is, geeft immers niet de bescherming die je verwacht. De stapjes:

  • Oneffenheden wegwerken. Gaatjes en putjes vul je met vloeibaar hout of met een speciale kit.
  • Schuren. Met schuurpapier schuur je het hout glad.
  • Grondverf, voor de eerste verflaag. Je moet vaker verf aanbrengen, onnodig daarvoor steeds de duren eindlak voor te gebruiken.
  • Schuren. Als de grondverf droog is, schuur de kozijnen lichtjes op met een fijn schuurpapier.
  • De eerste laklaag kan nu worden aangebracht.
  • Nogmaals licht opschuren en een tweede laklaag aanbrengen.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.