Home Klustips Zelf je konijnenhok maken: 5 voorbeelden van DIY konijnenhokken

Zelf je konijnenhok maken: 5 voorbeelden van DIY konijnenhokken

Door Judith
Zelf je konijnenhok maken 5 voorbeelden van DIY konijnenhokken

Een konijnenhok is in de dierenwinkel meestal behoorlijk duur. En omdat veel konijnenhokken die op Marktplaats worden aangeboden al beschadigd of lelijk zijn, is het eigenlijk het voordeligst om zelf een konijnenhok in elkaar te zetten. Dat hoeft niet moeilijk te zijn en het hoeft je ook niet de hoofdprijs te kosten. Het grootste voordeel van zelf je konijnenhok maken: het is perfect op maat! Bovendien is het voor klussers natuurlijk ook gewoon een heel leuk hobbyproject om lekker mee bezig te gaan. Het enige wat je nodig hebt: creativiteit, hout, volièregaas en een goed gevulde gereedschapskist.

Konijnenhok 1: de Ikea hack

Konijnenhok 1 de Ikea hack

Benodigdheden

Stappenplan

Deze twee konijnenhokjes zijn eigenlijk Ikea hacks. Ze zijn gemaakt van het Ikea kastje Besta, waarvan het basiselement maar € 30,- kost. Een mooie, goedkope start dus! Je bouwt het kastje gewoon volgens de handleiding, al zet je er natuurlijk geen boordjes in. Verder neem je de volgende stappen:

 • Je zaagt een gat in het middelste paneel zodat het konijn van beide delen gebruik kan maken.
 • Je bekleed de bodem met gaas, met een dun plaatje triplex of met een ander stroef materiaal zodat het konijntje niet steeds uitglijdt.
 • Vervolgens zet je één gewoon kastdeurtje erin, aan de binnenkant bedekt met gaas.
 • De andere kant van het hok kun je openlaten of je zet er stevig volièregaas voor. Dit kun je doen met een nietpistool. Eventueel kun je het gaas netjes afwerken met een houten rand ervoor.

Zo heb je op een super goedkope manier een prachtig binnenhok voor je konijn. Eventueel kán het hok ook buiten staan, maar dan moet het wel beschut staan tegen de regen. Ikea kastjes zijn niet weersbestendig!

Konijnenhok 2: een eenvoudig buitenhok

Konijnenhok 2 een eenvoudig buitenhok

Benodigdheden

Stappenplan

Dit konijnenhok zal je iets meer gaan kosten dan de Ikea hack. Echter, het is wel een ideaal hok voor buiten en het gaat jarenlang mee! Bovendien hoeft het helemaal niet duur te zijn als je weet waar je de materialen voordelig vandaan kunt halen. Zoals je ziet bestaat het konijnenhok uit vier smalle hokken, maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe groot jouw hok moet worden. Zo moet het:

 • Teken het hok eerst en maak dan een bouwtekening met de gewenste afmetingen. Denk eraan dat de voorkant hoger is dan de achterkant, zodat regen eraf loopt. Vergeet ook de paaltjes onder het hok niet, dit voorkomt dat het hok gaat rotten als het te lang op natte grond staat.
 • Haal het benodigde materiaal. De achterwand, zijwadnden, tussenwanden, dak en bodem bestaan uit stevig hout van minimaal 1 cm dik. De voorkant bestaat uit losse deurtjes van dikke latten. Op het dak komt een wat grotere golfplaat te liggen.
 • Timmer het hok in elkaar. Vervolgens kun je het hok nog schilderen of beitsen als je dat mooi vindt. Sowieso is het handig de buitenkant te lakken of beitsen, want dan is het hok beter bestand tegen (regen) water.
 • Tip: het kan praktisch zijn om de bodems van de hokken te voorzien van een passende metalen plaat. Handiger bij het verschonen en het hout van het hok blijft langer goed.

Konijnenhok 3: een konijnenhok van pallets

Konijnenhok 3 een konijnenhok van pallets

Benodigdheden

Stappenplan

Dit konijnenhok is gemaakt van pallets. Hoewel we natuurlijk overal steeds meer pallets vinden, is het toch iets wat de meesten nog niet bedacht zullen hebben. Veel bedrijven gebruiken pallets maar één keer en gooien ze daarna weg. Daarom zijn er veel projecten gestart om deze pallets nuttig opnieuw te gebruiken. Dit konijnenhok wat duidelijk een geslaagd project!

 • Verzamel een flinke stapel pallets, het liefst van dezelfde houtkleur.
 • Maak een bouwtekening voor het hok en zaag de pallets op maat.
 • Voor grotere panelen die je niet van pallethout kunt maken, gebruik je triplex. Als afwerking van het gaas kun je beter smalle latten gebruiken.
 • Gebruik geen kippengaas (zoals wel is gedaan op de foto’s). Dit gaas houdt namelijk konijnen niet tegen, want ze knagen er zo doorheen. Bovendien houdt het ook vossen niet tegen als je je konijnenhok buiten hebt staan.
 • Gaat het konijnenhok buiten staan? Denk aan de afwatering!

Konijnenhok 4: een omgebouwde kast

Konijnenhok 4 een omgebouwde kast

Benodigdheden

Stappenplan

Als je de buitenkant ziet, denk je meteen: wow, dat is nog eens een luxe villa! En dat klopt: dit konijnenpaleisje is gemaakt in een omgebouwde kast. De kast had er al heel wat jaartjes op zitten, maar kreeg zo toch nog een mooie, nieuwe bestemming. Het gelakte hout is goed bestand tegen de weersomstandigheden, het is een super goedkope oplossing en je konijn zit er heerlijk!

 • Haal wat planken die in de kast dienst kunnen doen als loopplankjes. Zorg ervoor dat het konijn verdiepingen heeft om naar toe te wippen.
 • Haal een aantal panelen uit de deur en vervang ze voor stevig volièregaas. Vervolgens werk je dit aan de binnenkant netjes af met een deklatje.
 • Maak van twee stukken hardboard een afdak bovenop het konijnenhok. Bedek dat met dakleer of plastic zodat er geen regen onder kan komen.
 • Schilder de buitenkant, zodat de kast er weer prachtig uitziet.

Lees ook: Een houten klok maken

Konijnenhok 5: Het A-hok

Konijnenhok 5 Het A-hok

Benodigdheden

Stappenplan

Het bekende A-hok is nog steeds vooral in de zomer ideaal als je een grasveld hebt. Je konijn kan heerlijk rondsnuffelen en van het gras snoepen. Af en toe verzet je het hok, zodat hij vers groen kan smikkelen. Toch zijn deze hokken belachelijk duur in de winkel, terwijl je ze natuurlijk heel gemakkelijk zelf kan maken!

 • Maak een tekening met afmetingen.
 • Haal het hout dat je nodig hebt (2 driehoeken en een vierkant voor het nachthok plus de latten voor het A-frame).
 • Bouw het hok in een driehoeksvorm. Gebruik altijd volièregaas en geen kippengaas! Anders zijn je konijnen in no time verdwenen… Het is verstandig om ook gaas op de bodem te zetten als je konijn een echt gravertje is.

Praktische overwegingen voor je een konijnenhok gaat bouwen

Praktische overwegingen voor je een konijnenhok gaat bouwen

Zelf een DIY konijnenhok bouwen is niet zo heel moeilijk. Het kost wel meestal wat tijd (vaak iets meer dan je denkt), maar het is een erg leuk project. Maar voordat je nu razend enthousiast begint met bouwen, nog een paar puntjes van aandacht:

 • Neem de maten zo ruim mogelijk. Ook konijntjes houden van ruimte!
 • Kan je konijn ook eventueel buiten het hok rondlopen? Dat is wel erg prettig voor het beestje.
 • Kies een hok dat je in jouw situatie makkelijk kunt schoonmaken. Overweeg hierbij ook om metalen platen in het hok te leggen, die je er als een soort dienblad uit kunt halen om het konijn te verschonen.

Wil jij graag een konijnenhok maken terwijl je kleine kindjes hebt? Dan kun je elk konijnenhok ook lager maken. Zet het hok echter nooit met de volledige onderkant op de grond (behalve het A-hok), want anders begint de bodem te rotten als het lang nat is. Zet het hok altijd op een plek waar je konijn ook kan genieten van de schaduw als het in de zomer wat warmer wordt. Veel succes!

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Lees ook: DIY – een meetlat van steigerhout voor de kinderkamer
Lees ook: 5 leuke doe-het-zelf klusjes met hout!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.