Home Klustips Dolgedraaide schroef verwijderen: zo doe je dat!

Dolgedraaide schroef verwijderen: zo doe je dat!

Door Judith
Dolgedraaide schroef verwijderen doe je zo

Een schroef indraaien gaat meestal makkelijk genoeg. Maar… wat als je de schroef doldraait? Hoe krijg je hem dan ooit weer los? Het gebeurt iedereen wel een keer: een schroef die dolgedraaid raakt. Een dolgedraaide schroef kan door twee dingen ontstaan: door kapot schroefdraad of een kapotte schroefkop. En in beide gevallen is de schroef nauwelijks nog fatsoenlijk los te draaien met een schroevendraaier. Je zult met zwaarder geschut moeten komen. Tenzij je deze tips en tricks gebruikt, die vaak simpeler zijn dan je zou verwachten.

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Een dolle schroef: hoe komt dat?

Er zijn twee typen dolgedraaide schroeven. De ene dolgedraaide schroef heeft kapot schroefdraad. Vaak is de schroefdraad in het gat ook niet goed meer. Je hebt een probleem: de schroef draait wel vrolijk rond maar komt niet het gat uit. De andere dolgedraaide schroef is de schroef waarvan de schroefkop beschadigd is. Dit wordt meestal veroorzaakt door het verkeerd gebruiken van een boormachine, maar kan ook gebeuren door teveel forceren bij het indraaien van de schroef. De schroefkop is zo beschadigd dat een schroevendraaier geen grip meer heeft en de schroef dus niet meer kan ronddraaien. In beide gevallen is grof geweld geen optie: daarmee beschadig je de materialen die door de schroef bij elkaar gehouden worden. Met wat geduld en tactiek los je het wel gemakkelijk op.

Een schroef met kapot schroefdraad verwijderen

Deze tips werken goed om een schroef met kapot schroefdraad te verwijderen:

  • Probeer of je grip op de schroef kunt krijgen met een tang. Als de schroef iets uitsteekt kun je hem met de tang pakken en losdraaien terwijl je er zachtjes aan trekt.
  • Hak of boor het hout rondom de schroef iets weg om ruimte rond de kop te maken. Pak de schroef dan net onder de kop vast met een tang. Draai met de schroevendraaier de schroef langzaam los, terwijl je hem met de tang omhoog trekt.
  • Een andere oplossing kan zijn om met superlijm de schroevendraaier vast te lijmen aan de schroef. Even goed laten drogen en dan tegelijkertijd draaien en zachtjes omhoog trekken. Zo blijft de schroef stevig aan de schroevendraaier zitten en kun je hem eruit trekken. Wel kijken of je de superlijm daarna nog van de schroevendraaier los krijgt…
  • Je kunt de schroef helemaal uitboren. Daar gebruik je een metaalboor voor. Gebruik een grotere metaalboor voor de schroefkop en een smalle metaalboor voor de schroef zelf. Eventueel kun je de schade herstellen met houtvuller of kneedbaar hout.

Lees ook: Klussen met je kind; 5 redenen!

In dit artikel lees je hoe je een dolgedraaide schroef verwijdert

Een schroef met kapotte schroefkop verwijderen

Deze tips werken goed om een schroef met een kapotte schroefkop te verwijderen:

  • Leg een breed postelastiek of naaielastiek over de schroef. Zet dan de schroevendraaier erop en duw deze stevig op de schroefkop. Als je nu gaat draaien, vult het elastiek de kapotte groeven op. Zo heb je meestal stevigere grip op de schroef, die je dan wel kunt losdraaien.
  • Gebruik een handschroevendraaier in plaats van een elektrische. Ga alleen verder als de schroevendraaier genoeg grip heeft en stop als hij steeds wegglijdt. Anders maak je het probleem erger. Zet zoveel mogelijk druk op de achterkant van de schroevendraaier.
  • Boor voorzichtig een gaatje in de schroefkop (niet te diep!). Gebruik dan een ‘dolle schroef-verwijderaar‘ om de schroef los te krijgen. Het uiteinde van dit apparaatje heeft schroefdraad en bijt zich daarmee vast in de schroef. Zo ontstaat extra druk.
  • Neem een schroevendraaier en zet deze op zijn plek. Geef hem dan een stevige tik met de hamer om hem vast te zetten voordat je gaat draaien. De schroevendraaier zit wat dieper en zal dus betere grip hebben.

Deze handige tips werken over het algemeen prima om een schroef weer los te krijgen. Daarbij is het uitboren de laatste optie, die je bewaart voor als het echt niet anders kan. Gelukkig werken deze manieren over het algemeen prima en is het niet nodig om met een boormachine aan de slag te gaan. Zo draai je gemakkelijk dolle schroeven los met een kapotte schroefdraad of kapotte schroefkop!

Lees ook: Schroefdraad tappen of snijden
Lees ook: Hoe bevestig je een trapleuning; stappenplan

Related Posts