Home Stappenplannen Zelf je badombouw maken – drie methoden

Zelf je badombouw maken – drie methoden

Door Judith
Badombouw zelf maken met stappenplan

Een badombouw kun je op verschillende manieren maken. De meest voorkomende methodes zijn het gebruik van celbeton, van watervast hout of van wedi plaatmateriaal. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar het eindresultaat ziet er vrijwel hetzelfde uit: een prachtige betegelde badombouw in de badkamer. Hoe je dat doet? Niet zo moeilijk: volg gewoon dit stappenplan. Wel is aan te raden dat je dit pas doet als je al wat klus-ervaring in de badkamer hebt, want het maken van een badombouw moet wel goed gebeuren. Het werken met watervast hout en wedi plaatmateriaal gaat op dezelfde manier, maar celbeton werkt heel anders. De methoden worden hier behandeld, elk met een eigen stappenplan.

Een ombouw van celbeton: het stappenplan

Celbeton is relatief licht beton dat bestaat uit rechthoekige blokken. De blokken zijn meestal wit van kleur. Het is gemakkelijk materiaal, omdat het watervast is en nooit zal gaan rotten door het vocht in de badkamer. Het is ook een degelijke wand om de tegels tegenaan te bevestigen.

Benodigdheden

  • Celbetonblokken
  • Waterpas
  • Steunbalkjes
  • Zaag
  • Rolmaat
  • Pluggen
  • Betonlijm
  • Kit
  • Purschuim
  • Purspuit
  • Multiplex
  • Tegels

Celbeton stap 1: De plaatsing van het bad

Voordat je begint met de ombouw, zet je het bad op zijn plaats. Zet het strak tegen de zij- en achterwand. Stel het dan waterpas met behulp van de schroefpoten. Als het bad perfect waterpas staat, sluit je de sifon en afvoer aan. Lijm de afvoer nog niet vast. Je gaat namelijk eerst het bad testen. Het is bijzonder vervelend als je de hele badombouw klaar hebt en het bad blijkt een probleem te geven. Laat het bad vollopen met water en test of het goed leegloopt zonder lekkage. Streep dan met potlood of stift langs de randen de maten van het bad op de muur. Teken de afmetingen ook af op de vloer. Maak dan het bad los en haal het weg.

Celbeton stap 2: Het vastzetten van de steunbalkjes

Zaag de beide steunbalkjes op maat. Ze worden wat korter dan het bad, dus hou daar rekening mee. Meet dan de dikte van de rand van het bad en teken dit af onder de streep die je eerder op de muur hebt getekend. Dit is de hoogte waarlangs je de balkjes vastzet aan de muur. De badrand moet er dus precies op kunnen rusten. Zet de balkjes vast in de muur met behulp van spijkerpluggen of schroefpluggen. Zet eventueel het bad weer even terug op zijn plaats om te zien of de balkjes goed zitten.

Celbeton stap 3: Het uitmeten van het muurtje en het servicegat

Je hebt als het goed is de buitenste randen van het bad afgetekend op de vloer. Teken een nieuwe lijn, op ongeveer 1,5 cm buiten de eerste lijn. Bepaal nu de plek waar de sifon en afvoer van het bad komen te zitten. Teken hier op de grond een ruimte uit ter breedte van twee tegels plus voeg. Bij standaard badkamertegels is dat 30,5 cm. De blokken komen langs de uitgetekende rand aan de binnenkant van de lijn, maar deze ruimte moet vrij blijven: dit wordt het servicegat. Zo kun je altijd goed bij de afvoer als er een probleem is.

Lees ook: Verbouwingstips voor de badkamer

Celbeton stap 4: Het bouwen van het muurtje

Begin met betonlijm de eerste rand betonblokken vast te lijmen. Dit doe je langs de binnenkant van de buitenste lijn die je hebt getekend. Zo zal de rand van het bad perfect op de blokken komen te rusten als je op de goede hoogte bent. De foto laat zien hoe de doorsnee van het muurtje eruitziet. Maar hier is het bad op hoogte geplaatst en is er geen servicegat vrijgelaten. Laat het servicegat open bij de eerste rij betonblokken! Bouw de tweede rand erop en meet de hoogte van het servicegat. Ideaal gezien is het servicegat ook precies 2 tegels plus voeg hoog, dus ook 30,5 cm. Hiervoor kun je eventueel de blokken van de tweede rij een stuk uitzagen zodat het servicegat precies op maat uitkomt. Daarna bouw je zonder gaten verder tot je zo precies mogelijk de hoogte van de balkjes hebt bereikt (je mag niet hoger komen!).

Celbeton stap 5: Het plaatsen van het bad

Is de lijm goed uitgehard? Dan plaats je het bad in de ombouw. Kijk of alles goed past. Is je muurtje te laag uitgevallen? Dan maak je een paar zogenoemde ‘eendenbekjes’ in de blokken. je zaagt er kleine hoekjes uit, waardoor je met een pur-spuit tussen de badrand en de betonblokken kunt komen. Past het bad verder wel goed, dan haal je het er weer uit. Kit de randen rondom af, maar laat eventuele eendenbekjes vrij. Plaats dan het bad terug en laat de kit drogen. Neem dan de pur-spuit en druk pur via de eendenbekjes tussen de betonblokken en de badrand als het muurtje te laag is. Zo komt de badrand middels de pur-rand toch nog op het muurtje te rusten.

Celbeton stap 6: Het bad aansluiten en het serviceluik maken

Sluit nu via het serviceluik het bad aan op de sifon en de afvoer. Check vervolgens of alles goed werkt en lijm de aansluitingen rondom vast met waterdichte kit. Wees er absoluut zeker van dat er geen lekkage is! Maak dan van watervast multiplex een serviceluik dat precies in het gat past. Zet in het celbeton aan de zijkanten van het gat kleine magneten vast en zet metaalstripjes op de binnenkant van het serviceluik. het luik klikt er nu perfect in en zit glad in de celbetonnen wand verwerkt.

Celbeton stap 7: De ombouw betegelen en afkitten

Betegel de ombouw met de uitgekozen badkamertegels. Je doet er goed aan om te beginnen met het plaatsen van vier tegels op het serviceluik. Daarna kun je daaromheen verder tegelen totdat de gehele ombouw betegeld is. Laat de tegellijm goed drogen! Vervolgens voeg je de tegels, zodat het muurtje er keurig achter is weggewerkt. Ook het serviceluik is nu niet meer te zien. Het kan wel raadzaam zijn het serviceluik onopvallend te markeren (bijvoorbeeld middels een krasje in de voeg). Kit dan de randen van het bad af. Je badombouw is klaar!

Stappenplan om je badombouw zelf te maken

Een ombouw van watervast hout of wedi plaatmateriaal: het stappenplan

Hout en wedi plaatmateriaal werken op dezelfde manier. Er is wel een groot verschil in het materiaal. Hout, meestal watervast multiplex of betonplex, is gewoon een enkele laag materiaal. Helaas blijkt zelfs watervast hout niet heel erg lang mee te gaan in de badkamer: na ongeveer 10 jaar begint het hout onder invloed van het vocht toch te rotten en schimmelen. Daarom gebruiken veel mensen wedi plaatmateriaal. Dit is een materiaal dat uit meerdere lagen bestaat. De binnenkant heeft een typische blauwe kleur. Het materiaal is absoluut vochtbestendig en wordt erg veel gebruikt om de badkamer, wc en keuken te isoleren. Het is sterk en robuust materiaal dat lang meegaat. De werking in het stappenplan is bij beide materialen hetzelfde.

Benodigdheden:

  • Waterpas
  • Steunbalkjes
  • Potlood
  • Zaag
  • Rolmaat
  • Hout of wedi
  • Houten balkjes
  • Purschuim
  • Purspuit
  • Kit
  • Tegels

Hout en wedi stap 1: Bad plaatsen, aftekenen en steunbalkjes zetten

De eerste twee stappen van dit stappenplan zijn volledig gelijk aan het stappenplan voor celbeton. Volg deze stappen goed op. Het bad wordt dus tijdelijk geplaatst en getest. Het wordt waterpas gesteld en de maten worden afgetekend op de muur en de vloer. Daarna wordt het bad weggehaald en worden er steunbalkjes tegen de muren bevestigd.

Hout en wedi stap 2: Houten frame bouwen

Een plaat van hout of wedi is wel sterk, maar niet afdoende. Je zou door flink tegen de zijkant van de ombouw te schoppen het hout kunnen beschadigen, waardoor er tegels breken. Daarom moet er versteviging achter worden gebouwd. Je bouwt een frame van houten balkjes, waar het plaatmateriaal tegenaan komt. Bouw het frame langs de lijn die je op de vloer hebt getekend, op precies dezelfde hoogte als de steunbalkjes op de muren. Het frame krijgt op regelmatige afstanden een verticale paal (gebruikelijk is elke 40 cm). In het midden loopt horizontaal een extra verstevigingsbalk.

Hout en wedi stap 3: Zaag het servicegat uit

In hout of wedi plaatmateriaal kun je gemakkelijk zagen. Zaag aan de kant van de sifon en afvoer van het bad een servicegat uit het plaatmateriaal. Doe dit nauwkeurig, want dan kun je het stuk dat je uitzaagt gebruiken als deurtje. Zaag een gat uit dat perfect passend is voor 2×2 tegels plus voegen. Meestal is dit 30,5 cm hoog en breed.

Hout of wedi stap 4: Bevestig het plaatmateriaal

Schroef het plaatmateriaal nu vast op de ribben van het frame dat je hebt gemaakt. Hiervoor teken je op de juiste hoogte af waar de dwarsbalken lopen, zodat je het materiaal gemakkelijk kunt vastmaken. Aan de lange kant van het bad werk je bij voorkeur met één grote plaat, maar eventueel kun je ook twee kleinere gebruiken. Zorg dan wel dat ze perfect glad op elkaar aansluiten en dat er geen hoek tussen zit.

Hout of wedi stap 5: Ga verder met stap 5 van het stappenplan voor celbeton

Vanaf dit punt heb je een ombouw die nog verder moet worden afgewerkt. Je kunt hiervoor verder gaan met stap 5 van het stappenplan voor celbeton. Alles werkt precies hetzelfde, op het serviceluik na. Dit heb je als het goed is overgehouden van het zagen uit het plaatmateriaal. Je kunt het bevestigen met magneten, maar je kunt ook kiezen voor een andere verbinding. Zorg wel dat het stevig vast komt te zitten. Bij voorkeur zorg je voor een versteviging achterlangs zodat het goed op zijn plaats zit en niet los kan komen.

Welke badombouw is beter?

Elke badombouw heeft zijn eigen voor- en nadelen. De houten badombouw is verreweg de goedkoopste, maar ook de minst degelijke oplossing. Wedi plaatmateriaal is een stuk sterker en veel beter bestand tegen vocht. Hoe goed verkooppraatjes ook zijn: hout is nu eenmaal gevoelig voor vocht en zal op lange termijn gaan begeven. De sterkste oplossing is een badombouw van celbeton, maar hier heb je wel wat meer werk van. In ruil heb je dan een badombouw die vrijwel nooit stukgaat. Nog een laatste algemene tip: zorg ervoor dat je altijd enkele reservetegels bewaart, bijvoorbeeld in het servicegat. Zo heb je altijd precies de goede tegels als er iets misgaat.

Lees ook: 6 tips voor een opgeruimde badkamer
Lees ook: Bad kiezen voor in je badkamer: hier moet je op letten

Related Posts