Home Gereedschap Beste plamuur van 2022

Beste plamuur van 2022

Door bouwsuper
Beste plamuur

Als je van plan bent om bijvoorbeeld met verf aan de slag te gaan of een behangetje op de muur te plakken, dan is het van belang om de ondergrond goed voor te bereiden. Een van de eigenschappen die de ondergrond vrijwel altijd moet hebben is dat deze zo glad mogelijk moet zijn, dus zonder oneffenheden. Dat komt het resultaat alleen maar ten goede. Om de ondergrond egaal te maken kun je plamuur gebruiken. Maar er zijn zoveel verschillende soorten en merken plamuur op de markt, dat je je al snel afvraagt; wat is nu eigenlijk de beste plamuur? Als je binnenkort met plamuur aan de slag wilt of je wilt er meer over weten? Lees dan snel verder!

Top 10 beste plamuur van 2022

Wat de beste plamuur is, is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. De reden daarvoor is dat het afhankelijk is voor welke klus of reparatie je plamuur wilt gebruiken. De ene plamuur is meer geschikt voor binnen, de andere voor buiten. Zo heb je plamuur dat speciaal geschikt is voor hout, de ander voor beton en weer een andere voor diverse materialen. In dit artikel noemen wij 10 beste plamuur en lichten we vervolgens de eerste 5 verder toe.

Top 5 beste plamuur uitgelicht

De eerste 5 beste plamuur voor buiten en/of binnen lichten we verder toe.

1. Mammoet Coatings – Troton

Mammoet Coatings - Troton

Geschikt voor: binnen en buiten
Materiaal: aluminium, metaal, ijzer

Plamuur van Mammoet Coatings bestaat uit een aantal fijne eigenschappen. De plamuur is roestwerend, is makkelijk vorm te geven, hecht goed, droogt snel en het daarna schuren gaat ook als een zonnetje. De grijze aluminium plamuur zit in een verpakking van 1,8 kg en wordt geleverd met een tube verharder.

Pluspunten

Sneldrogend
Verpakking van 1,8 kg

Minpunten

Niet de goedkoopste

Je kunt deze plamuur bij de volgende webshops bestellen

2. Repair Care – Dry Flex SF

Repair Care - Dry Flex SF

Geschikt voor: binnen & buiten
Materiaal: hout

Dry Flex SF is een plamuur en epoxy geschikt voor kleine reparaties zoals het vullen van schroefgaten in hout. Deze plamuur is makkelijk en gebruiksvriendelijk te verwerken en heeft een korte droogtijd. De uithardtijd bij 20 ºC is ongeveer een half uurtje, bij lagere temperaturen duurt het iets langer. De twee componenten zitten in één koker die in elk enkelvoudig doseerpistool past.

Pluspunten

Sneldrogend
Prima kwaliteit

Minpunten

Alleen geschikt voor hout
Hoge prijs

Je kunt deze plamuur bij de volgende webshops bestellen

3. MoTip Polyester Plamuur 

Motip Polyester Plamuur 

Geschikt voor: binnen & buiten
Materiaal: Beton, staal, hout, metaal

MoTip 2-componenten polyester plamuur is zeer geschikt voor het egaliseren van oneffenheden of voor het vullen van gaten en krassen. Doordat er krijt is toegevoegd, is deze plamuur zeer makkelijk schuurbaar. Geschikt voor een groot aantal materialen. MoTip polyester plamuur kan aangebracht worden in laagdiktes tot 2 centimeter.

Pluspunten

Kan aangebracht worden in laagdiktes tot 2 cm
Makkelijk schuurbaar
Geschikt voor meerdere materialen

Minpunten

Hoge prijs

Je kunt deze plamuur bij de volgende webshops bestellen

4. EAZYFIX premium plamuur

EAZYFIX premium plamuur

Geschikt voor: binnen & buiten
Materiaal: hout

EazyFix 2-componenten premium plamuur is geschikt voor het snel repareren van kleine beschadigingen in hout. De twee componenten bevinden zich in één koker zodat je altijd de juiste dosering hebt. De verwerkingstijd na menging is 7-10 minuten en de uithardingstijd is 30 minuten bij 20 graden Celsius. De verpakking is voorzien van een kindveilige sluiting.

Pluspunten

Snelle droogtijd
Voorzien van kindveilige sluiting

Minpunten

Hoge prijs
Alleen geschikt voor hout

Je kunt deze plamuur bij de volgende webshops bestellen

5. Aguaplast Fibra kant-en-klaar

Aguaplast Fibra kant en klaar

Geschikt voor: binnen
Materiaal: beton, kurk, aardewerk, gips, steen, hout

Deze kant en klare vezelversterkte plamuur van Aguaplast is zeer geschikt voor het dichten van barsten in diverse materialen. Daarmee is deze plamuur zeer veelzijdig. De plamuur hecht uitstekend op materialen als beton, cement, gipskartonplaten, hout, steen, kurk en aardewerk. Deze waterbestendige, hoog flexibele plamuur is versterkt met glasvezels voor bewegende barsten.

Pluspunten

Geschikt voor een groot aantal materialen
Versterkt met glasvezel
Fijne prijs

Minpunten

Niet geschikt voor buiten

Je kunt deze plamuur bij de volgende webshops bestellen

Informatie over plamuur

Fabrikanten hebben voor alle soorten ondergrond weer een andere plamuur of vulmiddel geproduceerd. Het is niet zo dat je even naar de bouwmarkt gaat en één tube plamuur in je schuur op voorraad kunt nemen. Het ligt iets ingewikkelder. Het is belangrijk dat je plamuur afstemt op het juiste ondergrond om zo het best mogelijke resultaat te behalen. Plamuur is onder te verdelen in grofweg 3 groepen:

  • Alkydplamuur; minder populair omdat er tegenwoordig betere alternatieven zijn. Je hoeft het niet te mengen, maar het nadeel is dat de droogtijd lang is en dat de plamuur krimpt. Je hebt vaak meerdere lagen nodig.
  • Polyesterplamuur; het voordeel van deze soort is dat de droogtijd heel kort is. Na een half uurtje is de plamuur al schuurbaar. Het nadeel is dat deze plamuur vocht opneemt.
  • Epoxyplamuur; het nadeel is dat deze plamuur een lange droogtijd heeft, maar deze soort krimpt niet.

Het aanbrengen van plamuur

Het is een redelijk eenvoudig klusje. Neem wat plamuur op het smalle plamuurmes. De plamuurmes zet je in een hoek van 45 graden op de ondergrond. Je trekt het mes in een soepele beweging naar beneden, over de beschadiging. Tijdens die beweging maak je de hoek steeds kleiner zodat je de plamuur in de beschadiging duwt.

Vervolgens zet je het plamuurmes recht op de ondergrond en trek je met een vloeiende beweging het overtollige plamuur weg. Het weghalen van overtollig plamuur is belangrijk, uitgehard plamuur kan weer voor moeilijkheden zorgen bij het schuren.

De populairste merken plamuur

Als je aan plamuur denkt, dan denk je al gauw aan het bekende merk Alabastine. Alabastine plamuur is in alle bekende en minder bekende bouwmarkten wel te koop. Maar ook merken als Repair Care en Polyfilla zijn grote spelers op de markt als het gaat om plamuur. Heb je plamuur nodig voor je auto, dan kom je als snel bij het merk MoTip uit.

Plamuur beste koop

Hoe is deze lijst tot stand gekomen?

Helaas kunnen wij je geen ‘beste plamuur’ adviseren. De verscheidenheid is immers heel groot en voor de ene reparatieklus heb je nu eenmaal een andere plamuur nodig dan bij de volgende reparatieklus. Daarom geven wij een zo breed mogelijk advies in onze top 10 van plamuur die als beste beoordeeld zijn door de gebruiker zelf.

FAQ

Als je op zoek gaat naar plamuur dan zie je soms door de bomen het bos niet meer, zoveel keus is er. In deze FAQ beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen, zodat de keuze voor jou iets makkelijker gemaakt wordt.

Wat is plamuur?

Plamuur is een goedje dat wordt gebruikt om oneffenheden weg te werken. Zo kun je bijvoorbeeld scheuren in de muur of gaten in hout vullen met plamuur. Met plamuur heb je de mogelijkheid om oneffenheden weer glad te maken en de ondergrond zo goed mogelijk voor te bereiden voor bijvoorbeeld een nieuwe verflaag of behang.

Wat is het verschil tussen 1- en 2-componentenplamuur?

Voor sommige reparaties kun je beter 1-componentenplamuur gebruiken, voor andere reparaties gebruik je 2-componentenplamuur. 1-componentenplamuur gebruik je voor het wegwerken van oneffenheden en krassen, bijvoorbeeld in binnendeuren of kozijnen. 2-componentenplamuur moet je eerst mengen voordat je het kunt gebruiken. Je gebruikt het bij grotere reparaties, het dichten van grote scheuren of het vullen van gaten in de muur.

Wat is het verschil tussen plamuur en vulmiddel?

Plamuur kun je gebruiken voor het vullen van gaatjes, een vulmiddel dus. Twee woorden voor hetzelfde? Nee, het ligt net wat anders. Plamuur is geschikt voor kleine gaatjes en scheuren. Je kunt het ook in grotere gaten aanbrengen, maar omdat het gaat krimpen, zul je meerdere lagen moeten aanbrengen. Voor het dichten van grotere gaten is een vulmiddel beter.

Aanvullende producten en toebehoren

Als je gaatjes of scheuren gaat vullen met plamuur, dan heb je – naast plamuur – ook plamuurmessen nodig. Werk altijd met 2 plamuurmessen, een brede en een smalle. Het brede mes gebruik je als spatel waar de voorraad plamuur op ligt, het smalle mes gebruik je voor het plamuurwerk. Zorg dat de plamuurmessen altijd schoon en vlak zijn.

Klaar met plamuren? Maak dan de plamuurmessen meteen goed schoon met terpentine.

Related Posts