Home Klustips Siliconenkit overschilderen; zo doe je dat

Siliconenkit overschilderen; zo doe je dat

Door bouwsuper
Siliconenkit overschilderen

Je hoeft siliconenkit niet over te schilderen om de kwaliteit van de kit te verbeteren. Je kunt dit wel doen omdat je de kleur van de siliconenkit niet mooi vindt. Het overschilderen van siliconenkit lijkt eenvoudig, maar toch is dit niet zo gemakkelijk als je denkt. Dit komt omdat je lang niet alle kit kunt overschilderen en voor de kit die je wel kunt overschilderen, speciale verf nodig hebt. Om ervoor te zorgen dat jij jouw siliconenkit op de juiste manier overschildert, lees je meer over het overschilderen van kit in dit artikel.

Siliconenkit overschilderen: alleen bij bepaalde kitten

Lang niet alle siliconenkit kan overgeschilderd worden. Tot enkele jaren geleden was er helemaal geen kit die je over mocht schilderen. Tegenwoordig zijn er enkele speciale kitten op de markt gebracht die wel overgeschilderd kunnen worden. Deze kitten noem je ook wel overschilderbare siliconenkitten.

Overschilderbare siliconenkitten zijn andere soort kitten dan standaard siliconenkitten. Zo is de receptuur van de kit aangepast, waardoor er geen kratervorming meer optreedt na het schilderen. Standaard kit kun je niet overschilderen, simpelweg omdat de stoffen die kratervorming na het schilderen voorkomen niet in standaard siliconenkitten verwerkt zijn.

Siliconenkit overschilderen: drie belangrijke tips

Heb je overschilderbare siliconenkit gekocht om over te schilderen, dan kun je niet zomaar aan de slag. Zo moet je niet alleen de juiste verf aanschaffen voor het project, maar moet je de verf ook op de juiste manier aanbrengen. Onderstaande drie tips helpen je om de verf goed op de kit aan te brengen.

Tip 1:

Gebruik geen watergedragen verf om polysulfidekitten te verven. Door watergedragen verf te gebruiken voor deze kitten, kunnen er namelijk grote problemen ontstaan. Verf je toch met een watergedragen verf, dan is het eindresultaat allesbehalve fraai. Andere overschilderbare kitten kunnen wel met watergedragen verf geschilderd worden.

Tip 2:

Schilder de elastische kitzoom liever niet. Doe je dit wel, dan komen er barsten in de verf. Dit komt omdat de verf niet zo flexibel is dan de elastische kitlaag en vanzelf gaat breken. Het eindresultaat is niet alleen lelijk, maar de kwaliteit van de verflaag kan ook achteruit gaan door de elastische kitzoom te verven. Weet je niet zo goed wat je wel en niet mag verven? Schakel dan een professionele schilder in voor het overschilderen van de siliconenkit. Een professionele schilder weet precies wat er wel en wat er niet geverfd mag worden en welke verf hiervoor gebruikt moet worden.

Tip 3:

Verf de kit binnen enkele dagen na het aanbrengen. Overschilderbare siliconenkitten kunnen alleen mooi geverfd worden als je dit binnen enkele dagen doet.

Siliconenkit verwijderen; in dit artikel lees je een aantal tips

Geen overschilderbare kit? Vervang de siliconenkit dan voor een andere kleur

Heb je geen overschilderbare siliconenkit of heb je deze kit al enkele weken, maanden of jaren op het oppervlak zitten? Dan kun je de siliconenkit niet overschilderen. Wat je in dit geval beter kunt doen, is het vervangen van de laag kit door een nieuwe laag siliconenkit in de juiste kleur. Op deze manier krijgt de laag kit alsnog de juiste uitstraling, maar loop je niet het risico dat de verf gaat breken.

Het vervangen van een bestaande laag kit kost je wat tijd, maar het is geen complexe klus. Staat de kleur van jouw huidige siliconenkit je echt tegen, dan raden wij je aan om de kitlaag gewoon te vervangen.

Lees ook: Kitten; hoe doe je dat (niet)?

Twijfel over het overschilderen van kit? Doe het dan niet

Wij raden je aan om siliconenkit niet over te schilderen als je twijfelt of dit wel kan. De kans is namelijk groot dat het om de verkeerde soort siliconenkit gaat. Of dat je de verkeerde verf gebruikt voor het overschilderen van de kit, met een lelijk eindresultaat tot gevolg. Je kunt er ook voor kiezen om advies te vragen aan een expert over het overschilderen van siliconenkit. De expert kan je niet alleen adviseren wat voor kit je nodig hebt om een verflaag aan te brengen, maar kan je ook vertellen welke verf wel of niet geschikt is voor het overschilderen van de siliconenkit.

Lees ook: Tien tips voor het kitten van je badkamer
Lees ook: Siliconenkit verwijderen: zo doe je dat

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.