Home materiaal Zelf een inbouwkast maken in 9 stappen

Zelf een inbouwkast maken in 9 stappen

Door bouwsuper
Inbouwkast zelf maken met deze 9 stappen

Als je wel wat extra opbergruimte in je huis kunt gebruiken, maar niet veel geld wilt uitgeven aan een kant-en-klare kast, dan kun je ook zelf een inbouwkast maken in een nis, onder de trap of in een andere loze ruimte in je woning. Dat lijkt ingewikkeld, maar is het eigenlijk helemaal niet. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Daarom leggen we je hier stap voor stap uit hoe je jouw eigen inbouwkast kunt maken.

Stappenplan zelf inbouwkast maken

Hieronder vind je de stappen die je moet doorlopen om zelf een inbouwkast te kunnen maken.

Stap 1: maak een gedetailleerd ontwerp van je kast

Maak een ontwerp op schaal van de kast die je wilt gaan maken. Voor inspiratie kun je ook op internet legio voorbeelden vinden van zelfgemaakte inbouwkasten. Teken alles wat je wilt maken nauwkeurig uit, want je zult jouw kast vanaf deze schets in elkaar moeten gaan zetten. Let er goed op dat alles wat je tekent ook in de praktijk uitvoerbaar is. Je kunt een tekening op papier maken, maar er zijn ook online gratis tekenprogramma’s beschikbaar waarin je dit kunt doen.

Stap 2: meet de afmetingen van je inbouwkast op

Aan de hand van de schets die je hebt gemaakt, bepaal je wat de afmetingen van alle individuele onderdelen van je kast gaan worden. Meet daarvoor nauwkeurig, met een geschikte rolmaat, de afmetingen op van de ruimte waar je je kast wilt gaan inbouwen. Houdt rekening met standaardmaten van het materiaal wat je wilt gebruiken (zie stap 3). De afmetingen van ieder onderdeel zet je vervolgens op je ontwerp.

Stap 3: bepaal welk materiaal je wilt gebruiken

Je kunt een inbouwkast van verschillende soorten materiaal maken. Je kunt je inbouwkast bijvoorbeeld volledig van MDF maken, maar ook in een combinatie met andere houtsoorten. Het is belangrijk dat je dit van tevoren bedenkt, ook omdat niet alle houtsoorten in dezelfde afmetingen verkrijgbaar zijn. Oriënteer je online op het materiaal wat je wilt gebruiken en schrijf de (standaard)maten op. Vergeet uiteraard ook niet om te bepalen welke bevestigingsmaterialen (spijkers, schroeven, pluggen, enzovoorts) je gaat gebruiken. Het mooiste is als je op je schets bij ieder onderdeel vermeldt welk materiaal je daar gaat gebruiken.

Stap 4: benodigde hoeveelheid materiaal

Aan de hand van de maten die je hebt opgemeten en ingetekend, ga je de hoeveelheid benodigd materiaal berekenen. Hou hier weer rekening met standaardmaten, anders kom je wellicht materiaal te kort. Uit bijvoorbeeld drie meter MDF kun je vijf planken van zestig centimeter breed halen, maar dat geldt niet als die planken alleen in een standaardbreedte van een meter verkrijgbaar zijn.

Stap 5: je materialen inkopen

De inkoop van materialen kun je het beste in een fysieke winkel doen. Online bestellen van hout en onderdelen is wel mogelijk, maar vanwege de afmetingen brengt dit vaak hoge bezorgkosten met zich mee. Bovendien kun je niet direct zien of het hout wel in een goede staat is (bepaalde houtsoorten gaan kromtrekken na lange tijd te hebben gestaan). Daarnaast kun je in een houtspeciaalzaak en bij de meeste bouwmarkten je hout gratis op maat laten zagen. Dat scheelt je ontzettend veel tijd en bovendien gebeurt dat veel nauwkeuriger dan je zelf thuis kunt doen.

Bekende bouwmarkten waar je GRATIS je hout op maat kunt laten zagen:

  • Praxis
  • Gamma (gratis voor GAMMA Voordeelpashouders)
  • Karwei (gratis voor Karwei kaarthouders)

Stap 6: voorbehandelen van je materiaal

Sommige houtsoorten moet je eerst voorbehandelen voordat je ze kan gebruiken. Bijvoorbeeld MDF moet je in de grondverf zetten voordat je het gaat gebruiken in je inbouwkast. Anders gaat dit materiaal kromtrekken. Pluis dit goed uit voordat je je materialen gaat kopen, zodat je niet opnieuw naar de bouwmarkt hoeft te gaan.

Lees ook: Zelf een inloopkast maken

Inbouwkast maken doe je zo

Stap 7: maak je eigen Ikea-pakket

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk voorwerk doet, voordat je echt de inbouwkast in elkaar gaat zetten. Maak alle onderdelen op maat en zorg dat je bij ieder onderdeel de benodigde bevestigingsmaterialen hebt. Ook zet je al je benodigde gereedschap alvast klaar. Zo maak je als het ware een eigen Ikea-pakket, wat je daarna makkelijk in elkaar kunt zetten.

Stap 8: het daadwerkelijke inbouwen van je kast

Nu ben je klaar om je inbouwkast echt in elkaar te gaan zetten. Dat vereist wel enige handigheid, maar als je de voorgaande stappen goed gevolgd hebt zul je merken dat het veel makkelijker is dan je op voorhand gedacht had.

Stap 9: afwerken en genieten

Als je de inbouwkast in elkaar hebt gezet, dan kun je deze gaan afwerken. Bijvoorbeeld door alle planken te schilderen in de kleur van je keuze of een schuifdeur te monteren. Daarna is de kast klaar voor gebruik en kun je genieten van je volledig zelfgemaakte inbouwkast.

Dus als je wel wat ruimte over hebt, maar daar geen kant-en-klare kast kunt of wilt neerzetten, dan is het zelf maken van een inbouwkast een uitstekende oplossing. Met het bovenstaande stappenplan gaat dat zeker lukken.

Lees ook: Houten keukenkastjes schilderen: stappenplan
Lees ook: Zo creëer je een opgeruimde kledingkast

Related Posts

2 Reacties

Janke J Zandstra 13 februari 2018 - 20:13

Dag

Ik zoek een bouwtekening van een kast in een kast. Weet u waar ik dat kan vinden.

mvg Janke

Antwoord
Michael 20 april 2020 - 11:22

Heb je soms een bouwplan voor het maken van een rolKast onder de trap in MDF l 1600 H1 2050 H2 680mm Diepte 855. Ik zou het eerste deel L 1000 op splitsen in 2 delen voor de jassen.
Het tweede deel L600 voor de schoenen zou ik ook in 2 delen willen of zelfs 3 delen.
Mvg Michael.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.