Home RuimteKeuken Houten keukenkastjes schilderen: stappenplan

Houten keukenkastjes schilderen: stappenplan

Door Joanne

Ben je toe aan een nieuwe keuken, maar is het eigenlijk niet nodig om alles te vervangen? Ga dan zelf aan de slag met verf! Door de keukenkastjes een andere kleur te geven, krijgt het geheel een totaal andere uitstraling. En het is helemaal niet lastig om de keuken een likje verf te geven. Met het onderstaande stappenplan zal het vast lukken!

Stap 1: Demonteer de deuren en lades

Om te beginnen is het handig om de keukenkastjes te demonteren. Maak de scharnieren van de deurtjes los en haal de fronten van de lades. Haal eventueel ook de handvatten overal af. Zorg er wel voor dat je na het schilderen nog weet welk onderdeel bij welk kastje hoort. Schrijf eventueel een geheugensteuntje op papier of maak een aantal foto’s.

Stap 2: Schuur het oppervlak

Vervolgens moet je het oppervlak dat je gaat verven eerst goed schuren. Hierdoor hecht de verf namelijk beter. Gebruik hiervoor schuurpapier met een fijne korrel.

Stap 3: Repareer de beschadigingen

Zijn sommige keukenkastjes beschadigd of wil je de gaten van een handvat opvullen? Repareer dat dan met speciale houtpasta. Na het opvullen schuur je het oppervlak weer tot het egaal is.

Stap 4: Maak de ondergrond goed schoon

Na het schuren maak je de keukenkastjes nog even schoon. Verwijder al het stof en maak het ook helemaal vetvrij. Dit doe je met een doek en (verf)reiniger. Laat het hout daarna goed drogen.

Stap 5: Plak de randen af

Voordat je gaat schilderen, is het misschien nodig om wat randen af te plakken. Gebruik hiervoor goede afplaktape die je naderhand weer eenvoudig kunt verwijderen.

Stap 6: Breng een grondlaag aan

Als eerste laag begin je altijd met een primer. Deze grondlak zorgt ervoor dat de verf nog beter hecht aan de houten keukenkastjes. Koop altijd een grondverf die geschikt is voor het materiaal waar je mee werkt.

Stap 7: Schilder de keukenkastjes met geschikte verf

Eindelijk kun je beginnen met schilderen! Breng twee lagen verf aan met een roller of grote kwast. Voor een egaal resultaat is het vaak het beste om zowel horizontaal als verticaal met een verfroller te rollen. Kies daarnaast een geschikte verf met jouw gewenste afwerking. Sigma S2U Nova Satin is bijvoorbeeld een verf op waterbasis die heel gemakkelijk is aan te brengen. Door de LTA+ technologie heb je daarnaast nooit meer last van vette vingerafdrukken. Huidvet zal de laklaag niet aantasten, waardoor je kunt genieten van een langdurig mooi resultaat.

Stap 8: Werk af en monteer

Verwijder de afplaktap en laat de verf goed drogen. Daarna kun je alle keukenkastjes en lades weer monteren. Tijd om te genieten van jouw ‘nieuwe’ keuken!

Related Posts