Home Wonen Hoe kun je het beste een verbouwing financieren?

Hoe kun je het beste een verbouwing financieren?

Door bouwsuper
Hoe kun je het beste een verbouwing financieren

Heb je besloten dat het tijd is om je huis te verbouwen? Je bent niet de enige! Het is steeds populairder om te verbouwen, zeker met de huidige schaarste op de woningmarkt. Verbouwen is helaas niet gratis. Sterker nog, de kosten van een verbouwing kunnen flink oplopen. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je wensen zijn, maar veel mensen hebben het geld voor een verbouwing niet zomaar op een spaarrekening staan. Herken je jezelf hierin? Dan is dit artikel voor jou. In dit artikel leggen we namelijk uit hoe je een verbouwing kunt financieren. Alvast veel succes gewenst met verbouwen!

Persoonlijke lening

De eerste manier waarop je een verbouwing kunt financieren, is door middel van een persoonlijke lening. Dit is misschien wel de eenvoudigste vorm van financiering. Je leent simpelweg een bepaald bedrag van een kredietverstrekker tegen een bepaalde rente en voor een bepaalde tijd. Gedurende de looptijd betaal je maandelijks rente en los je af volgens een bepaald schema. Je weet vooraf dus precies waar je aan toe bent en hoeveel de lening je gaat kosten.

Doorlopend krediet

Een andere manier om een verbouwing te financieren, is met behulp van een doorlopend krediet. Niet iedereen is bekend met deze leningsvorm, dus we lichten hem even kort toe. Met een doorlopend krediet kun je zelf bepalen wanneer je geld opneemt bij de kredietverstrekker. Vaak kun je dit zo vaak doen als je wilt, als je maar niet een bepaald maximum leenbedrag overschrijdt.

Je betaalt een vooraf afgesproken rente over de bedragen die je opgenomen hebt. Je spreekt geen vaste maandelijkse aflossing af met de kredietverstrekker. Je kunt dus geld opnemen naargelang je het nodig hebt, maar je weet vooraf ook niet hoe lang het gaat duren tot je de lening hebt afgelost.

Hypotheek

Een hypotheek kun je niet alleen gebruiken voor de aanschaf van een woning, maar ook voor een verbouwing. Je kunt op twee manieren een hypothecaire lening gebruiken voor je verbouwing.

Hypotheek uitbreiden

Als je je huis hebt gekocht met behulp van een hypotheek, dan heb je in de hypotheekakte een bepaald bedrag laten zetten. Als dit bedrag hoger was dan het uiteindelijke bedrag dat je geleend hebt, dan kun je je hypotheek laten uitbreiden tot het bedrag dat in de hypotheekakte geregistreerd staat. Stel dat je 300.000 euro geleend hebt, maar 330.000 euro in de hypotheekakte hebt laten zetten, dan kun je je hypotheek met nog eens 30.000 euro laten verhogen. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris.

Tweede hypotheek afsluiten

Je kunt opnieuw bij de bank aankloppen om een tweede hypotheek af te sluiten op je huis. Het kan wel zijn dat de bank een hogere rente rekent over de totale rente. Dit is omdat de bank meer risico loopt wanneer deze een extra hypotheek aan je toekent. Bovendien moet je bijna altijd opnieuw advieskosten betalen en in sommige gevallen je huis opnieuw laten taxeren.

Wat als de verbouwing duurder blijkt te zijn dan je had verwacht?

Als je wel eens een woonprogramma op tv hebt gekeken, dan weet je dat er altijd wel iets misgaat of over het hoofd wordt gezien tijdens een verbouwing. Het resultaat is dat de verbouwing vaak meer kost dan vooraf gedacht werd. Er bestaat een kans dat dit ook bij jouw verbouwing gaat gebeuren. Hoe ga je hier financieel mee om?

Als je een persoonlijke lening hebt afgesloten voor de verbouwing, dan kun je het leenbedrag niet zomaar verhogen. De enige oplossing is om een nieuwe persoonlijke lening af te sluiten. Hierbij kijkt de kredietverstrekker of je het hogere leenbedrag financieel aankunt.

Heb je een doorlopend krediet genomen voor de verbouwing, dan is de situatie simpeler. Als je nog niet het maximale bedrag hebt opgenomen, dan kun je gewoon meer geld opnemen om de extra kosten van de verbouwing te kunnen betalen. Heb je wel al tot de limiet opgenomen, of is de limiet niet hoog genoeg, dan zijn er alsnog mogelijkheden. Becam, een bekende kredietbemiddelaar en expert op het gebied van leningen, geeft aan dat je in zo’n geval met de kredietverstrekker kunt overleggen of een verhoging van de limiet mogelijk is.

Hoe voorkom je dat de verbouwing duurder uitvalt?

Hoe voorkom je dat de verbouwing duurder uitvalt?

We hebben zojuist toegelicht hoe je een financiële tegenvaller tijdens de verbouwing op kunt vangen. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er prima oplossingen voor zo’n situatie. Het zou natuurlijk nog mooier zijn als je vooraf kunt voorkomen dat je verbouwing duurder uitvalt dan verwacht. Hoe doe je dat?

  • Laat alles zwart-op-wit zetten. Bespreek met de aannemer wat er precies gaat gebeuren en tegen welke prijs. Laat dit op papier zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Vergelijk offertes. Een makkelijke manier om te kosten binnen de perken te houden, is door offertes aan te vragen bij meerdere partijen. Natuurlijk moeten aannemers winst kunnen maken, maar sommige aannemers vragen wel heel hoge prijzen. Door meerdere offertes te vergelijken, voorkom je dat je een te hoge prijs betaalt voor de werkzaamheden.
  • Houd rekening met tegenslagen en uitloop. Zet alle kosten op een rijtje en tel hier een bepaalde marge bij op. Het komt vaak voor dat iets tegenzit en dat een project uitloopt, dus als je hier vooraf rekening mee houdt, dan komt het niet als een verrassing.

Related Posts