Wanneer je een koophuis gaat bezichtigen, is er van alles waar je op moet letten. Eerst en vooral natuurlijk hoe het eruit ziet, of het aan je wensen voldoet en – misschien nog wel het belangrijkst – of het goed voelt. Als dát allemaal goed zit, ben je al halverwege op de goede weg.
Toch zijn er nog enkele andere punten waar je op dient te letten. Deze zijn niet allemaal even voor de hand liggend, maar toch ontzettend belangrijk. Aan te raden is dan ook om hiervoor hulp van een aankoopmakelaar in te schakelen. Makelaars vergelijken kan je via meerdere neutrale websites.
In dit artikel:
1. De buurt en ligging
De ligging en de buurt zijn twee aspecten die bij de bezichtiging van een koophuis niet altijd direct goed duidelijk zijn. Waarom is dit dan toch belangrijk? Ten eerste bepaalt het in grote mate de waarde van het huis: is het een nette buurt? Of juist erg onveilig? Welke voorzieningen zijn er? Kunnen de kinderen naar een school naar keuze, of ligt er maar één optie genoeg in de buurt?
Nog belangrijker dan de waarde, is de invloed die de buurt zal gaan hebben op jou. Onthoud goed: dit is waar jij een aanzienlijk deel van je leven door gaat brengen. Schroom dus vooral niet om door de buurt te wandelen of te fietsen, praatjes te maken met buren, en online te onderzoeken wat je allemaal wel – maar ook niét – in de buurt hebt aan voorzieningen. De buurt opzoeken in het nieuws is ook nog een mogelijkheid.
2. De binnenkant
Aan de binnenkant van het huis valt veel te inspecteren om van een goede aankoop gegarandeerd te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de indeling: is deze praktisch? Kan je kwijt wat je kwijt wil? Heeft alles en iedereen de juiste hoeveelheid ruimte?
Maar ook andere delen van het huis mogen goed onder de loep genomen worden. Want wat is de staat van de badkamer en keuken? Zijn de kozijnen en deuren op een normale manier te openen en sluiten? Hoe goed zijn de muren, plafonds en – indien je ze over wil nemen – de vloeren? Dit zijn allemaal zaken die er goed uit kunnen zien (helemaal als het huis mooi ingericht is met prachtig meubilair) maar die absoluut een tweede controle behoeven.
3. De buitenkant
Het liefst wil je na de verhuizing voornamelijk bezig gaan met het interieur van je huis – de buitenkant is gedoe waar je helemaal geen tijd en puf voor hebt. Des te belangrijker is het om zeker te weten dat de buitenkant van het huis (grotendeels) geen omkijken meer heeft.
Want hoe is het namelijk met de zonligging? Waar zijn de kozijnen van gemaakt, en is het huis hiermee wel goed geïsoleerd? In welke staat verkeren het dak en het schilderwerk? Dit zijn allemaal zaken die je venijnig kunnen gaan bijten als je er pas later achter komt dat het van alle kanten rammelt.
4. Alle installaties
Dit onderdeel is voor sommige kopers wat lastiger om goed in de gaten te houden omdat niet iedereen even technisch is. Toch is het belangrijk om ook te letten op de kwaliteit van de technische voorzieningen. Zijn er bijvoorbeeld voldoende – en bovenal goed werkende – stopcontacten? Hoe is de indeling van de meterkast?
Ook is het raadzaam om te kijken naar de installaties die er reeds zijn, zoals airconditioning, de centrale verwarming en eventuele apparatuur die je over wil nemen. Tot slot is het aan te raden om na te vragen wat voor soort verwarming het huis heeft en hoe zuinig deze is, zodat je hier ook op voorbereid bent.
5. De duurzaamheid
Niet iedereen geeft er evenveel om, maar toch wordt de duurzaamheid van een huis alsmaar belangrijker. We noemden al de zuinigheid van de verwarming en de isolatie van het gebouw, maar er zijn meer aspecten om in acht te nemen. Wekt het huis bijvoorbeeld groene stroom op? Hoe snel wordt het water warm? En wat voor glazen zitten er in de ramen? Veel leer je al door het energielabel te bekijken, maar bij een bezichtiging is het regel nummer één: er is altijd meer om te weten.