Home Stappenplannen Vloer egaliseren: alles wat je moet weten!

Vloer egaliseren: alles wat je moet weten!

Door Judith
Vloer egaliseren alles wat je moet weten!

Een vloer egaliseren is een precies klusje. Doe je het fout, dan eindig je met een hobbellandschap waar je eigenlijk niets meer mee kunt. Als beginner kun je beter eerst wat kluservaring opdoen voordat je begint met het egaliseren van een vloer. Maar wanneer je al wat ervaring hebt opgedaan met kluswerk, is het egaliseren van een vloer meestal niet zo ingewikkeld. Het is een klus die veel wordt gedaan en maar zelden problemen oplevert.

Inhoud van dit artikel

  • Dingen om over na te denken voordat je begint
  • Benodigdheden voor het egaliseren van de vloer
  • De kosten van egaliseren
  • Het verschil tussen egaline en egalisatiecement
  • Hoe lang duurt het egaliseren van de vloer
  • Hoe behandel je een schuin aflopende vloer?
  • De vloer egaliseren met hout
  • Het egaliseren van houten vloeren – stappenplan
  • Het egaliseren van betonnen vloeren – stappenplan
  • Het voorbereiden en egaliseren van vloeren voor PVC

Dingen om over na te denken voordat je begint

Er zijn diverse vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint aan het echte werk. Stel je jezelf deze vragen niet, dan kun je later op een vervelende manier tegen problemen aan lopen.

  • Welke vloer wil je egaliseren? Het proces voor het egaliseren van een betonnen vloer is heel anders dan dat van een tegelvloer of houten vloer.
  • Waarom wil je egaliseren? Het egaliseren van een vloer voor het leggen van PVC is anders dan het egaliseren van een vloer voor tapijt, tegels of gewoon laminaat.
  • Weet je dat de vloer hoger wordt? Egaliseren neem minimaal 3-4 millimeter in beslag, maar kan nog dikker worden afhankelijk van de werkmethode. Hou er dus rekening mee dat de vloer hoger wordt.
  • Heb je ook de bovenvloer meegeteld? De vloer wordt hoger, maar bovenop de geëgaliseerde vloer komt meestal nog afwerking of vloerbedekking, bijvoorbeeld laminaat. Hou hier dus ook rekening mee!
  • Wil je dit echt? Vooral houten vloeren kun je veel mooier opknappen dan je zou verwachten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de vloer verven, zodat je nog van het hout kunt genieten. Kies pas voor egalisatie als de vloer erg oneffen is geworden of als je op de houten vloer een andere vloer wilt monteren.

Benodigdheden voor het egaliseren van de vloer

De kosten van het egaliseren van je vloer

De kosten van het egaliseren van een vloer variëren sterk. Dit hangt van zoveel factoren af, dat er nauwelijks een eenduidige prijs voor te geven is. Wel kunnen we het volgende stellen:

  • De vloer moeten worden teruggebracht naar de basis. Eventuele gaten en kieren moeten worden opgevuld met snelcement of houtvuller. Dit klusje doe je natuurlijk zelf, dus heb je op zijn hoogst de kosten voor wat snelcement of houtvuller, meestal ongeveer 10 euro.
  • Vrijwel elke vloer moet worden behandeld met een primer. Voor een vloer van 20-30 vierkante meter is een grote verpakking met 2,5 liter primer meestal voldoende. Tenzij het gaat om een erg poreuze vloer, waarbij je de vloer twee keer moet behandelen. Primer kost in deze verpakking 15-20 euro, al zijn er ook duurdere.
  • Egaliseren doe je meestal met egalisatiemiddel, maar kan ook met behulp van spaanplaat of underlayment. Heb je een erg bobbelige vloer, dan gebruik je ook spaanplaat of underlayment. Spaanplaat koop je vaak in grote afmetingen, bijvoorbeeld 250 x 125 cm voor 12-15 euro per plaat. Underlayment koop je in hetzelfde formaat voor ongeveer 20 euro per plaat. De totale kosten zijn dus sterk afhankelijk van de afmeting van je vloer.
  • Bij grote oneffenheid gebruik je egalisatiekorrels in combinatie met plaatmateriaal. Meestal heb je aan één zak genoeg, je gebruikt de korrels alleen bij afwijkingen groter dan 10 mm. Het is ideaal om te gebruiken als een vloer sterk schuin afloopt, waarbij je de laagste kant opvult. Eén zak kost ongeveer 15-20 euro.
  • Het egalisatiemiddel hangt af van je keuze. Egaline of egaliseercement is verkrijgbaar in de vorm van een zak cement die je zelf moet aanmengen of als kant-en-klaar middel. Het is overbodig om te stellen dat kant-en-klaar vaak vele malen duurder is. Een zak huismerk egaliseercement kost ongeveer 18 euro voor 25 kilo, waarmee je ongeveer 10-15 vierkante meter kunt bestrijken (afhankelijk van de dikte van de laag).

Er is geen totaalberekening te maken, omdat dit sterk afhangt van je keuzes. Hoef je bijvoorbeeld geen spaanplaat te gebruiken, dan scheelt dat al een flink bedrag.

Het verschil tussen egaline en egalisatiecement

Egaline is ooit begonnen als een enkele merknaam. Net als bij Luxaflex, Curver en andere merken werd in de volksmond al snel alle egalisatiecement ‘egaline’ genoemd. Officieel gezien is niet alle egaliseercement egaline, maar ondertussen is niet meer te achterhalen wat de oorspronkelijke egaline geweest is. Dus zijn merknaam en productnaam samengegaan en wordt vrijwel alle egaliseercement ook wel egaline genoemd.

Hoe lang duurt de klus?

De voorbereidende werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van de vloer. Maar het daadwerkelijk egaliseren (het aanbrengen van het egaliseercement) is wel te timen. In principe duurt het aanbrengen niet zo lang, want het cement vlak uit zichzelf af. Maar het egaliseercement moet wel lang drogen. Sommigen hanteren een richtlijn van 12 uur, maar de meeste klusbedrijven adviseren minimaal 24 uur te wachten. Je kunt de wachttijd zelf berekenen: de dikte van de laag bepaalt de droogtijd. 1 mm egaliseercement droogt in ongeveer 12 uur. Heb je dus op sommige plekken een dikke laag, dan moet je behoorlijk lang wachten tot het droog is. Wel is er sneldrogend egaliseercement, waarbij je korter kunt wachten.

Hoe behandel je een schuin aflopende vloer?

Als je aan de ene kant van de kamer een knikker neerlegt en hij rolt meteen naar de andere kant van de kamer, heb je een scheve vloer. Die vloer moet je eerst horizontaal krijgen voordat je begint met het ‘echte’ egaliseren. Anders zal het egaliseermateriaal naar één kant lopen en daar een te dikke laag vormen.

Egaliseren over een dikte van meer dan 10 mm wordt sterk afgeraden. De beste oplossing is het strooien van grove egaliseerkorrels aan de laagste kant van de kamer. Zo kun je aan die kant de vloer ophogen totdat de vloer waterpas loopt. Vervolgens monteer je spaanplaat of underlayment over de korrels, over de hele vloer. Zet dit goed vast met lange schroeven! Zorg dat de platen goed stabiel liggen op de egalisatiekorrels. Als je klaar bent, heb je een vloer van spaanplaat of underlayment die (bijna) waterpas is. Deze kun je vervolgens nog behandelen met primer en egalisatiecement om de vloer helemaal perfect af te werken.

De vloer egaliseren met hout

Je kunt een vloer egaliseren (= egaal maken) met houten spaanplaten of underlayment. Dit is soms een goede optie, want het scheelt je veel werk en tijd. Maar… het is niet de goedkoopste optie en ook niet de langst houdbare! De vloer wordt bij deze methode bedekt met een dunne laag egalisatiekorrels op de plaatsen waar het nodig is. Dan wordt de hele vloer volgeschroefd met spaanplaten of underlayment-platen. Dit levert uiteindelijk een vlakke vloer op.

In veel gevallen wordt alsnog eerst egaliseercement over deze ondervloer heen gedaan voordat er een bovenvloer op komt. Sommige bouwmarkten raden dit aan als de standaard werkmethode. Dat is echter niet omdat het noodzakelijk is, maar omdat ze op die manier veel meer materiaal verkopen. In feite is het leggen van spaanplaat of underlayment alleen een goed idee als je een houten vloer hebt die niet stabiel is. In vrijwel alle andere gevallen kun je de vloer rechtstreeks egaliseren.

Lees ook: Handleiding: het aanbrengen van een gietvloer met coating
Lees ook: Je woning inrichten? 3 redenen om voor een gietvloer te kiezen

Het egaliseren van houten vloeren – stappenplan

Stap 1: basisvloer behandelen

Breng de vloer terug naar de basis. Verwijder dus tapijt of laminaat en alle andere lagen boven het hout. Haal dan alle uitstekende spijkers en schroeven uit het hout: dit kan later tot schade leiden! Controleer of de vloer stabiel ligt en zet losse vloerplanken stevig vast met lange schroeven. Zijn er grote kieren en naden tussen planken? Dan kun je deze dichten met snelcement of vulmiddel. Doe je dat niet, dan loopt het egaliseercement te snel weg, waardoor je meer nodig hebt en sneller een oneffen resultaat krijgt.

Stap 2: voorbereidend werk

Stap 2 voorbereidend werk

Neem een lange lat en leg deze over de planken. Met behulp van de lat kun je op verschillende plaatsen in de ruimte de oneffenheden meten. Verschillen groter dan 10 mm? Dan is het verstandig om de vloer eerst op te schuren, waarbij je de hoogste delen lager schuurt en de vloer zo uitvlakt. Zijn de verschillen zo groot dat het vlakschuren van de vloer niet helpt, dan kun je egaliseerkorrels gebruiken. Er moet dan wel een laag spaanplaat of underlayment overheen geschroefd worden (zie het kopje ‘hoe behandel je een schuin aflopende vloer?’).

Stap 3: behandel de vloer met voorstrijkmiddel

Maak de vloer schoon en stofvrij. Voorstrijkmiddel egaliseert de vloer niet, maar zorgt ervoor dat de vloer als het ware ‘afgesloten’ raakt. Daardoor wordt de zuigende werking verminderd, zodat het egalisatiemiddel beter blijft liggen. Het werkt ongeveer hetzelfde als het aanbrengen van grondverf voor het schilderen. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Test de vloer als de primer droog is door er een bekertje water overheen te gieten. Loopt het water meteen weg of krijg je direct een grote donkere vlek? Dan heb je nog een extra laag primer nodig omdat het oppervlak nog te poreus is. Het water moet op zijn minst een paar seconden in een plas blijven staan. Laat primer altijd goed drogen voordat je aan de slag gaat met het egalisatiecement!

Stap 4: maak egalisatiecement aan

Nu kun je de egalisatielaag gaan aanbrengen op de primer. Eerst meng je het egalisatiecement aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. De specie hoort vrij dun te zijn, dat is zodat het goed vlak zal vloeien over de vloer. Zorg wel dat alle klontjes er goed uit zijn gemixt! Het beste kun je hier een mixer voor gebruiken, die je op de boormachine kunt zetten. Werk met zijn tweeën. Egaliseercement kan namelijk gaan klonteren of brokkelen als het al droogt terwijl je nog bezig bent. Zorg dat de een voortdurend het cement op de vloer smeert terwijl de ander steeds extra porties cement aanmaakt.

Stap 5: giet het cement uit en smeer het uit

Stap 5 giet het cement uit en smeer het uit

Giet het cement in een smalle baan over de vloer, te beginnen bij de achterste muur. Gebruik een plakspaan om het cement goed naar de hoeken en randen te laten vloeien. Als het goed is zal het cement vanzelf uitvloeien zodat er een vlakke laag ontstaat. Werk vanaf de achterste rand telkens in smalle banen naar de deur toe. Zorg dat je er steeds nog goed bij kunt met de plakspaan om de vloer gelijkmatig te strijken. Je eindigt bij de deur, zodat je jezelf niet insluit tussen het natte cement. Zorg dat ramen en deuren dicht zijn als je klaar bent: tocht kan zorgen dat de vloer ongelijkmatig opdroogt.

Stap 6: maak het gereedschap schoon en heb geduld

Het gereedschap kun je het beste meteen schoonmaken. Wacht je te lang, dan zul je meer moeite moeten doen of zelfs het gereedschap kunnen weggooien. Daarna is het wachten, wachten, wachten… Het egalisatiecement moet minimaal 24 uur drogen, maar het is mooi als het nog wat langer kan. Daarna voel je eerst aan de vloer of het echt goed droog is voordat je erop stapt.

Stap 7: oneffenheden wegwerken

Het gebeurt haast nooit dat er nog oneffenheden zijn als de vloer is geëgaliseerd. Het cement loopt namelijk dun uit, dus zal het automatisch glad trekken. Er kunnen oneffenheden ontstaan als je te ver bent gegaan met je plakspaan of als je nog klontjes in het cement had. In beide gevallen kun je de oneffenheden meestal wegschuren met een schuurapparaat. Eventueel kun je nog een extra laag egalisatiecement aanbrengen over de hele vloer om de vloer echt perfect te krijgen. Dit is soms ook nodig als houten planken erg kromgetrokken zijn.

Het egaliseren van betonnen vloeren – stappenplan

Stap 1: check de vloer

Uiteraard haal je de vloer eerst helemaal leeg voor je begint. Check dan de vloer heel goed. Is het beton ergens aan het brokkelen? Dan moet je daar de vloer controleren of er iets aan de hand is. Losse brokkeltjes beton haal je altijd weg, die mogen niet onder het egaliseercement komen. Verder kun je brokkelige randjes schuren zodat je daar geen hinder van hebt.

Stap 2: voorstrijkmiddel of primer

Beton heeft een sterke zuigende werking. Als je daar rechtstreeks egaliseercement overheen giet, zal het vocht direct in het beton worden opgezogen. Dat heeft twee nadelen: ten eerste heb je veel meer materiaal nodig en ten tweede kan de bovenlaag te snel drogen en barstjes gaan vertonen. Dus maak je eerst de vloer stofvrij en behandel je hem met speciale primer of voorstrijkmiddel. Dit vermindert de zuigende werking en zorgt dat het egaliseercement goed zal hechten.

Test de vloer als de primer droog is door er een bekertje water overheen te gieten. Loopt het water meteen weg of krijg je direct een grote donkere vlek? Dan heb je nog een extra laag primer nodig omdat het oppervlak nog te poreus is. Het water moet op zijn minst een paar seconden in een plas blijven staan. Laat primer altijd goed drogen voordat je aan de slag gaat met het egalisatiecement!

Stap 3: maak egalisatiecement aan

Stap 3 maak egalisatiecement aan

Nu kun je de egalisatielaag gaan aanbrengen op de primer. Eerst meng je het egalisatiecement aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. De specie hoort vrij dun te zijn, dat is zodat het goed vlak zal vloeien over de vloer. Zorg wel dat alle klontjes er goed uit zijn gemixt! Het beste kun je hier een mixer voor gebruiken, die je op de boormachine kunt zetten. Werk bij voorkeur met zijn tweeën. Egaliseercement kan namelijk gaan klonteren of brokkelen als het al droogt terwijl je nog bezig bent. Zorg dat de een voortdurend het cement op de vloer smeert terwijl de ander steeds extra porties cement aanmaakt.

Stap 4: giet het cement uit en smeer het uit

Begin achter in de ruimte en giet het cement in een brede baan. Neem dan een plakspaan en smeer het cement goed in de hoeken en randen. Eventueel kun je dit ook met een wisser op stok doen, dan heb je wat meer bereik. Je hoeft het egaliseercement niet 100% glad te strijken, want als het goed is vloeit het vanzelf glad uit. Doet het dat niet, dan gebruik je waarschijnlijk te weinig of is je mengsel te dik geworden. Zorg altijd dat je bij een deur eindigt – je zult niet de eerste zijn die zichzelf een hoek in werkt! Doe ramen en deuren dicht als je klaar bent, zodat er geen tocht is. Anders zal de vloer ongelijkmatig drogen.

Stap 6: maak het gereedschap schoon en heb geduld

Het gereedschap kun je het beste meteen schoonmaken. Wacht je te lang, dan zul je meer moeite moeten doen of zelfs het gereedschap kunnen weggooien. Daarna is het wachten, wachten, wachten… Het egalisatiecement moet minimaal 24 uur drogen, maar het is mooi als het nog wat langer kan. Daarna voel je eerst aan de vloer of het echt goed droog is voordat je erop stapt. Omdat een betonnen vloer meestal maar een heel dun laagje egalisatiecement krijgt, kan het soms eerder droog zijn. Maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen!

Stap 7: oneffenheden wegwerken

Het gebeurt haast nooit dat er nog oneffenheden zijn als de vloer is geëgaliseerd. Het cement loopt namelijk dun uit, dus zal het automatisch glad trekken. Er kunnen oneffenheden ontstaan als je te ver bent gegaan met je plakspaan of als je nog klontjes in het cement had. In beide gevallen kun je de oneffenheden meestal wegschuren met een schuurapparaat. Eventueel kun je nog een extra laag egalisatiecement aanbrengen over de hele vloer om de vloer echt perfect te krijgen. Dit is soms ook nodig als de betonnen vloer erg rare oneffenheden had – maar dat komt bij een normale betonnen vloer nauwelijks voor.

Stappenplan om je vloer te egaliseren

Het voorbereiden en egaliseren van vloeren voor PVC

Een PVC-vloer heeft een strakke, gladde ondervloer nodig. Je kunt een PVC ondervloer ook wel leggen op dezelfde manier als laminaat, maar de kans op beschadigingen wordt groter. En dat is zonde, want PVC is relatief duur materiaal! Dus kun je in veel gevallen beter kiezen voor het egaliseren van de vloer. Je kunt hiervoor zowel plaatmateriaal als egalisatiecement gebruiken. Het is niet erg als de vloer iets schuin afloopt, maar hobbels en oneffenheden zijn wel een probleem. Wanneer je een vloer gaat egaliseren voor PVC, kun je het beste meerdere lagen egalisatiecement aanbrengen totdat de toplaag echt perfect is. Dan weet je zeker dat je PVC goed kan worden gelegd zonder storende geluiden, zonder beschadigingen en zonder problemen over de langere termijn.

Het egaliseren van een vloer is iets dat je beter niet kunt doen als je nog maar net bent begonnen met je eerste klusje. Maar ben je op de hoogte van klussen en ben je een beetje handig? Dan zorg je natuurlijk gewoon zelf voor het egaliseren van de vloer. Dat scheelt je heel wat kosten, want een professional is duur. We wensen je veel succes!

Lees ook: Nieuwe garagevloer – hier moet je op letten!

Related Posts