Home Klustips Nieuwe garagevloer – hier moet je op letten!

Nieuwe garagevloer – hier moet je op letten!

Door Judith

Is jouw garagevloer aan vervanging toe? Of heb je een nieuwe garage in aanbouw en moet er nog een vloer in? Dan zijn er heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je vloer bijvoorbeeld goed bestand zijn tegen vocht en viezigheid. Kies jij een nieuwe garagevloer? Dit is waar je op moet letten!

1. Bestand tegen vocht

Een garage is natuurlijk afgesloten van buiten. Toch zal de vloer best weleens vochtig worden. Bijvoorbeeld als je er je auto in wilt parkeren terwijl het regent. Of als je in de weer bent met schoonmaakmiddelen. Ook bij veel klussen kan de vloer nat worden. Het is natuurlijk niet zo praktisch als de vloer daar niet tegen kan. Je kiest dus altijd een garagevloer die goed bestand is tegen vocht.

2. Makkelijk te reinigen

Een vloer van stoeptegels of bestrating kan heel goed tegen vocht. Maar de vloer is dan erg moeilijk schoon te krijgen. Bijvoorbeeld olievlekken of verfvlekken zijn dan niet meer van de vloer te krijgen. Het is veel praktischer als je de vloer van de garage gemakkelijk kunt reinigen. Er vallen dus heel wat materialen af als de vloer niet alleen bestand moet zijn tegen vocht, maar ook gemakkelijk schoon te houden moet zijn.

3. Slijtvast

In een garage doe je allerlei dingen die je in je woning liever niet doet. Klussen bijvoorbeeld, of je auto parkeren. Deze dingen vragen heel wat van een vloer. Je krijgt bij sommige vloeren al snel slijtplekken als je er veel bezig bent. En als je er met je auto over rijdt kan dat ook al snel leiden tot slijtage. Een goede garagevloer is dus ook altijd slijtvast.

4. Antislip

Een stevige garagevloer is natuurlijk erg praktisch, maar hij mag niet te glad zijn. Het is niet erg veilig als je elk moment uit kunt glijden. En daarom kies je voor een vloer die antislip is. Dat betekent niet perse dat de vloer heel ruw moet zijn, alleen dat je schoenen er genoeg grip op hebben.

5. Hard

Een laatste belangrijke eigenschap van een garagevloer is dat hij erg hard moet zijn. Het materiaal mag niet snel deuken of putjes gaan vertonen. Bovendien moet de vloer ook niet kunnen verzakken als er gewicht op komt, bijvoorbeeld omdat je een auto parkeert.

De ideale garagevloer

We weten nu al in grote lijnen welke eigenschappen een goede garagevloer moet hebben. Dat maakt dat er heel wat vloeren worden afgestreept. Standaard vloeren zoals laminaat, PVC of tegels zijn niet praktisch in een garage. Maar wat dan wel? Er zijn meerdere mogelijkheden voor de ideale garagevloer.

  • Een goed afgewerkte betonvloer. De vloer is dan van strak beton en is afgewerkt met een stevige toplaag van betonverf. Deze vloer voldoet aan alle eisen van een garagevloer, maar heeft wel wat onderhoud nodig. De verflaag moet regelmatig vernieuwd worden, afhankelijk van hoe intensief de garage wordt gebruikt.
  • Een speciale gietvloer. Gietvloeren zijn gemaakt van bijzonder stevig materiaal, wat over het algemeen goed voldoet aan alle eisen. Maar voor een garagevloer wordt wel aangeraden om een speciale gietvloer te gebruiken voor intensief gebruik. Een Veka vloer is bijvoorbeeld zeer geschikt voor in de garage. Pluspunt: de vloer heeft vrijwel geen onderhoud nodig.

Een nieuwe garagevloer is meestal niet goedkoop. Het moet namelijk echt een hele goede vloer zijn die bestand is tegen de ruwe omstandigheden. En ook bij het bouwen van een schuur moet je hier rekening mee houden. Maar gelukkig gaat een goede vloer ook vele jaren mee. De meeste goede garagevloeren hoeven de eerste 20 jaar niet vervangen te worden. En dat maakt een goede garagevloer absoluut zijn geld waard!

Related Posts