Home RuimteBuiten Een schuur bouwen: 7 praktische tips

Een schuur bouwen: 7 praktische tips

Door Judith

Een schuur is altijd handig om te hebben. Misschien bouw jij een schuur omdat je graag je gereedschap netjes opbergt. Of het wordt eigenlijk geen schuur, maar een garage voor de auto. De schuur kan dienen als opbergplaats, als fietsenhok of als hobbyruimte. Maar voordat je begint met het bouwen van een schuur, moet je wel even handig nadenken. Wat zijn de mogelijkheden? En waar moet je zoal aan denken? Wij geven 7 praktische tips die je helpen bij het bouwen van een schuur. 

1. Hoe ga je het bouwproject betalen?

Je budget bepaalt voor een heel groot deel wat je mogelijkheden zijn. Een mooie schuur met zadeldak is behoorlijk prijzig, maar een mini tuinschuurtje is natuurlijk heel wat minder duur. Dus kijk je eerst naar je budget. Een mooie en ruime schuur kan de waarde van je woning of perceel flink verhogen. Het is vaak beter om geld te lenen en een mooiere schuur te bouwen, dan te weinig geld te hebben en een minder mooie schuur. Een persoonlijke lening kan heel voordelig zijn, omdat de rente momenteel vrij laag is.

2. Heb je een vergunning nodig?

Bij het bouwen van een schuur heb je vaak een vergunning nodig. De vraag of je vergunningsvrij kunt bouwen hangt onder andere af van de grootte van de schuur. Verder hangt het ook af van de plaats waar je bouwt. Direct aan de weg of langs een erfafscheiding moet je vaak ook een vergunning aanvragen. Denk hieraan voordat je de bouw begint! Veel van de regels voor schuren zijn hetzelfde als de regels voor tuinhuisjes. Als een vergunning niet is aangevraagd of wordt afgewezen, kan het zijn dat je de hele schuur weer moet afbreken.

3. Bepaal de afmetingen van de schuur

Tijd om de afmetingen van de schuur precies vast te stellen. Dit doe je aan de hand van het doel voor de schuur. Wil je er bijvoorbeeld hobbyen, dan heb je vaak ruimte nodig voor tafels en een comfortabele stoel. Maar moet er in de schuur geklust worden, dan heb je waarschijnlijk nog meer ruimte nodig voor lange planken. Moet de auto erin passen, dan heb je weer andere afmetingen nodig. Kortom: bepaal welke grootte jij nu en in de toekomst nodig gaat hebben.

4. Maak een ontwerp voor de schuur

Nu ga je de schuur echt ontwerpen. Maak een tekening van wat je van plan bent. Eerst van de buitenkant, dan ook van de binnenkant. Wordt het dak plat, schuin of zadeldak? Komt er een zolder in? Wil je elektrische leidingen in de schuur hebben? En hoe zit het met eventuele verwarming? Allerlei vragen die je helpen bij het uittekenen van de plannen. Denk hierbij ook aan de toekomst.

5. Heb je een fundering nodig?

Een klein schuurtje of een tuinhuis kan in principe zonder fundering worden gebouwd. Een stevige ondergrond, bijvoorbeeld van tegels, is genoeg. Maar als je een grotere schuur wilt bouwen is dat niet genoeg. Je hebt dan een stevigere fundering nodig. Meestal leg je dan een gewapende betonnen fundering. Hiermee heb je een solide bodem die niet snel zal verzakken of beschadigen. Nadeel is dat je een schuur niet kunt verplaatsen, maar bij een grote schuur gebeurt dat eigenlijk toch niet.

6. Kant en klaar of bouwplan

Vind jij een kant en klare schuur ook prima? Er zijn heel veel bouwpakketten te koop waarmee je thuis simpel en snel je schuurtje in elkaar kunt knutselen. Maar dat geldt meestal niet voor hele grote schuren. En ook als je specifieke wensen hebt, ben je al snel aangewezen op een eigen bouwplan. Maar dan ook de bijbehorende bouwtekeningen.

7. Zelf aan de slag of uitbesteden

In de laatste fase van de planning kies je of je zelf aan de slag gaat of niet. Misschien ben jij een handige klusser en bouw je graag zelf de schuur. Maar als je niet handig bent, kun je de klus vaak beter uitbesteden. Misschien heb je handige buren en behulpzame familieleden. Zo niet, dan kun je ook een klusbedrijf inhuren. Het is iets duurder, maar dan heb je wel een goed eindresultaat (meestal ook met een bepaalde garantie).

Een schuur bouwen is een goed idee. Zeker als je een ruime tuin hebt is het voordelig om een extra schuur te bouwen. Daarmee creëer je niet alleen meer praktische ruimte, maar zal ook de waarde van je huis stijgen. Zo verdien je het geld dat je hebt geïnvesteerd weer terug in de prijs van je woning.

Related Posts