Home RuimteTuin Erfafscheiding; wat zijn de regels

Erfafscheiding; wat zijn de regels

Door Marieke
Erfafscheiding

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Maar wat als de schutting lelijk is, de heg te hoog, of de erfgrens toch 10 centimeter anders blijkt te liggen? Genoeg redenen om in de clinch te liggen met je buren en er de Rijdende Rechter voor in te schakelen. Een schutting, heg of boom kan hoogoplopende ruzies veroorzaken en buren kunnen elkaar het leven zuur maken. Het plaatsen van een erfafscheiding is dan wel vergunningsvrij, maar je moet je wel aan bepaalde regels houden. Reden genoeg om alle regels eens op een rijtje te zetten. Als je je aan deze regels houdt kunnen heel wat ruzies, leed en slapeloze nachten voorkomen worden.

Op wiens grond staat de erfafscheiding

Een beetje privacy is prettig en daarom hebben de meeste mensen een erfafscheiding tussen hun eigen huis en het huis van de buren. Het is zelfs zo dat je van je buren kunt eisen dat er een dichte erfafscheiding komt. De erfscheiding is eigendom van degene op wiens erf het staat. Staat de erfafscheiding volledig op eigen grond, dan ben jij ook verantwoordelijk voor het onderhoud en het schoonmaken. Alle kosten die erbij komen zijn voor jouw rekening.

Het kan ook zo zijn dat de erfafscheiding precies op de erfgrens staat. De erfscheiding is dan een gezamenlijk eigendom. Dan zorg je samen voor het onderhoud en het schoonmaken en deel je de kosten.

Een nieuwe erfafscheiding plaatsen

Een nieuwe erfafscheiding dient altijd in goed overleg met de buren uitgezocht geplaatst te worden als deze op de erfgrens komt. Samen bepalen jullie welke erfafscheiding er komt en deel je de kosten. Elke buur zorgt voor het onderhoud en de schoonmaak van zijn eigen kant, daar ben je zelfs toe verplicht. Met jouw eigen kant mag je doen wat je wilt, zoals het ophangen van een tuinposter, schilderen, of er bijvoorbeeld plantenbakken ophangen. Maar let wel op dat schroeven, spijkers etc. niet verder komt dan de helft van de dikte van de erfafscheiding.

Lukt het niet om tot een overeenstemming te komen, bijvoorbeeld omdat je niet dezelfde smaak hebt? Je kunt er ook voor kiezen om je erfafscheiding volledig op je eigen grond te plaatsen. Je hebt daar geen toestemming van je buren voor nodig. Maar voor de goede verstandhouding is het fijn als je je buren even inlicht. Je buren kunnen er dan zelf een eigen erfscheiding op hun eigen grond naast plaatsen. Ieder is dan verantwoordelijk voor de kosten en onderhoud van hun eigen schutting.

Hoogte van de erfafscheiding in achtertuin en voortuin

In het burgerlijk wetboek staan er ook regels wat betreft de hoogte van een erfafscheiding. Staat een erfafscheiding naast het huis of in de achtertuin, dan mag deze een maximale hoogte van 2 meter hebben. Staat er een erfafscheiding in je voortuin, dan mag deze een maximale hoogte van 1 meter hebben. Wil je een hogere schutting, dan heb je een vergunning nodig. In de wet is ook bepaald dat er in de erfafscheiding geen opening of raam mag worden geplaatst.

Als niet duidelijk is waar de erfgrens ligt

Als het niet duidelijk is waar de erfgrens precies ligt, dan kun je bij het Kadaster vragen waar de erfgrens precies ligt. Is het niet helemaal duidelijk, dan kun je de erfgrens door de Kadaster laten reconstrueren. Het Kadaster stelt dan de nieuwe erfgrens na een meting vast.

Vaak is de kadastrale en de feitelijke erfgrens hetzelfde, maar als dat niet hetzelfde is, dan telt de kadastrale erfgrens. Stel dat blijkt dat je de schutting net op de grond van de buren hebt geplaatst. En al is het maar enkele centimeters, de buren kunnen van je eisen dat de schutting weggehaald wordt van hun erf en verplaatst wordt naar je eigen grond.

Maar staat de erfafscheiding al 20 jaar of langer op de verkeerde, feitelijke grens, dan gelden de regels voor ‘verjaring grond’ en hoeft de erfafscheiding niet worden weggehaald of verplaatst.

Als de buren niet mee willen werken

Regels zijn regels zou je denken, maar het kan zo zijn dat buren niet mee willen werken of dat je er niet samen uitkomt. Buren kunnen wettelijk gedwongen worden om mee te werken en dus ook om 50% van de kosten te betalen. Kom je er niet uit? Je kunt hulp vragen aan een buurtbemiddelaar of een mediator. In het ergste geval kan de zaak voor de rechter komen. Houd er dan wel rekening mee dat de rechter mag bepalen welke materiaal er gebruikt wordt voor de erfafscheiding, ook al vind je dat zelf niet mooi. Hij zal wel rekening houden met het budget. Daarnaast duurt een procedure lang, en dat komt vaak de verstandhouding met elkaar niet ten goede.

 

Related Posts