Home RuimteTuin Tuinhuis plaatsen, wat mag wel en wat mag niet?

Tuinhuis plaatsen, wat mag wel en wat mag niet?

Door Judith
een tuinhuis plaatsen, hier let je op

Het plaatsen van een tuinhuis is, zoals de meeste dingen in Nederland, aan regels gebonden. Hierbij is het dus altijd de vraag of je dat zomaar mag doen. Meestal is het plaatsen van een tuinhuisje geen probleem, maar als de gemeente ontdekt dat je de regels hebt overtreden moet je een hoge boete betalen en het tuinhuis weer weghalen. Om deze kosten te voorkomen, is het beter om van tevoren op de hoogte te zijn van de regels. Wat mag wel en wat mag niet?

Gezondheid, veiligheid, bruikbaarheid en privacy

Allereerst moet alles wat je doet, dus ook het tuinhuis dat je plaatst, voldoen aan de normale geldende normen. Hierbij wordt vooral gekeken naar gezondheid, veiligheid, bruikbaarheid en privacy. Het idee is dat je bouwsel niemand in gevaar mag brengen, geen ongezonde stoffen in de lucht mag brengen (denk aan asbest), het bouwsel moet bruikbaar zijn en je mag de privacy van je buren niet schenden. De regels zijn niet heel specifiek, maar maken wel duidelijk dat je bouwsel goed gebouwd en onderhouden dient te worden. We gaan er hier van uit dat je je altijd aan deze basisregels houdt.

Vergunning nodig?

Voor een tuinhuisje heb je meestal geen vergunning nodig. Maar soms moet je die wel hebben. Het gaat dan vooral om deze punten:

  • Als je tuinhuis aan je voorerf grenst of in de voortuin staat heb je vaak een vergunning nodig. Dat geldt ook voor schuttingen die hoger dan 120 cm zijn.
  • Als je tuinhuis aan je huis vast komt te zitten met een tussendeur wordt het gezien als aanbouw. Dan heb je een bouwvergunning nodig.
  • Een tuinhuis is gelijkvloers. Je mag dus nooit de hoogte in bouwen met verdiepingen. De nokhoogte is maximaal 3 meter, wordt het tuinhuis hoger dan heb je een vergunning nodig.
  • Je mag niet meer dan 30 vierkante meter aan bijgebouwen maken. Bovendien mogen ze nooit meer dan de helft van je achtertuin beslaan. Hiervoor krijg je haast nooit een vergunning, zeker niet wanneer je binnen de bebouwde kom woont.

Lees ook: Je tuinhuis inrichten: 5 leuke ideeën

Een tuinhuis plaatsen, wat mag er allemaal wel en wat niet.

Wat als je geen vergunning hebt?

Vaak wordt het niet ontdekt als je iets bouwt zonder vergunning. Zeker wanneer je goed overleg pleegt met de buren, is er weinig kans dat de gemeente er iets van gaat merken. Toch is het verstandiger om wel een vergunning aan te vragen als je iets wilt bouwen dat buiten deze regels valt. Het is namelijk een bijzonder vervelende boete die je kunt krijgen en je moet je bouwsel meteen afbreken. Vooral dat laatste levert hoge kosten op en je krijgt meestal geen vergunning meer als je betrapt bent op onrechtmatig bouwen.

Het bouwen van een tuinhuis gaat best gemakkelijk zonder vergunning. Er zijn niet zo heel veel regels, zeker niet als je een standaard tuinhuisje of blokhut kiest. Je hebt pas een vergunning nodig als je sterk gaat afwijken van de normale standaard tuinhuisjes. Je mag ook gerust je eigen tuinhuisje bouwen, zolang je maar binnen de genoemde regels blijft. Als je in de voortuin wilt bouwen heb je wel vrijwel altijd een vergunning nodig, wat begrijpelijk is omdat het het straatbeeld beïnvloedt.

Lees ook: Heb ik een vergunning nodig voor een tuinhuis?
Lees ook: Zelf een tuinhuisje maken in 8 stappen

Related Posts