Home Wonen 8 meest gestelde vragen over zonnepanelen

8 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Door Marieke
Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Misschien denk jij er ook wel eens over na om zelf energie op te wekken en daarmee flink te besparen op je energierekening. Velen hebben een hoop vragen voordat ze overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen. Het is immers toch een flinke investering. We zetten een aantal meest gestelde vragen voor je op een rijtje.

Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

De meest optimale stand voor zonnepanelen is als ze in de richting van het zuiden zijn geplaatst onder een hoek van 36 graden. De opbrengst is nog steeds minimaal 90 % als ze ongeveer tussen het zuidoosten en zuidwesten zijn geplaatst in een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden. Zonnepanelen zijn zowel op schuine daken als op platte daken te installeren.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De afmeting van de standaard zonnepanelen zijn 1,00 bij 1,65 meter. In de eerste plaats is het natuurlijk afhankelijk van de grootte van het dak hoeveel panelen je maximaal kunt plaatsen. Daarnaast is het beste rendement ook afhankelijk van hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500kWh stroom en daarvoor heb je 15-17 zonnepanelen nodig. In de derde plaats is het ook afhankelijk van je budget, hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe duurder het wordt. Je kunt ook minder panelen plaatsen, maar dan zul je stroom in moeten kopen bij een energiemaatschappij.

Wat is de terugverdientijd?

De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 6 en 8 jaar. De exacte terugverdientijd kan bepaald worden door de levensduur van je zonnepanelen en de jaarlijkse besparing op je energierekeningen, maar ook de hoeveelheid energie die terug geleverd wordt aan het net.

De levensduur van zonnepanelen zijn zo’n 25 jaar, dus na de terugverdientijd kun je nog jarenlang genieten van gratis stroom die je zelf opwekt en die bovendien niet schadelijk is voor het milieu.

Wat is een omvormer?

Een omvormer heb je nodig om gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten in bruikbare wisselstroom die je uit het stopcontact haalt. Houd er bij het bereken van de totale kosten dan ook rekening mee dat de omvormer een belangrijk deel is van het zonnepanelensysteem. Waar zonnepanelen een levensduur hebben van zo’n 25 jaar, is dat bij een omvormer niet het geval. Een omvormer gaat gemiddeld zo’n 12 jaar mee. Dus na de terugverdientijd is het niet helemaal genieten van gratis stroom. De omvormer zal tussentijds nog een keer vervangen moeten worden.

Zijn er nog subsidieregelingen?

Nee, er bestaan geen landelijke subsidieregelingen meer. Wel kun je bij jouw eigen gemeente nagaan of nog een subsidie vanuit jouw gemeente aan te vragen is. Wat wel mogelijk is, is om de BTW van de gehele installatie terug te vorderen bij de belasting. Ook als particulier. Via de belastingdienst kun je een formulier opsturen en word jij tijdelijk als ondernemer gezien. Je kunt dan je BTW terugvragen en na afloop van het jaar wordt je onderneming weer opgeheven.

Heb je in de winter ook iets aan zonnepanelen?

Een misverstand is dat zonnepanelen in de winter niets opleveren. Zonnepanelen werkt op basis van licht en dat heb je in de winter ook. 70% van de stroom wordt tussen april-september opgewekt en de overige 30% in de periode oktober tot maart.

Wat is salderen?

De stroom die je zonnepanelen opwekken kun je direct gebruiken in je eigen huis. Maar bijvoorbeeld in de zomer wek je meer stroom op, dan je verbruikt. Salderen betekent dat je aan het eind van het jaar de energie die je het opgewekt mag wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt.

De looptijd van de salderingsregeling loopt in ieder geval nog door tot 2023. Wat er daarna gaat gebeuren is nog onduidelijk, maar de minister heeft in ieder geval wel aangegeven dat investeren in zonnepanelen aantrekkelijk moet blijven.

Moet ik mijn zonnepanelen ook schoonmaken?

Nee, als de zonnepanelen worden geplaatst onder de juiste hoek, dan worden ze door de regen schoongespoeld. Toch blijft er altijd wat vuil of vogelpoep achter op de zonnepanelen. Het is aan te raden om eens per jaar de panelen te reinigen of te laten reinigen. Neem echter geen risico’s en zorg voor valpreventie. Vraag je altijd af wat je leven waard is voor een paar procent meer opbrengt?

Heb je het geld om in zonnepanelen te investeren en is je dak geschikt om zonnepanelen te plaatsen? Dan is het verstandig om te onderzoeken of een investering in zonnepanelen niet wat voor jou is. Een korte terugverdientijd en een lage energierekening kunnen de investering heel interessant maken. Het levert je altijd meer op dan je geld wegzetten bij de bank.

Related Posts