Home Bouwmarkten Een radiatorombouw zelf maken

Een radiatorombouw zelf maken

Door Marieke
Radiatorombouw

Een radiator is meestal niet het meest mooie object in je huis. Of qua kleur pas deze totaal niet bij je interieur en wordt het een erg opvallend ding aan je muur. Je kunt de radiator verven met speciale radiatorverf of je koopt een nieuwe radiator, maar dat is best wel een duur grapje. Een andere optie is om je radiator weg te werken met een radiatorombouw, zonder dat het al te veelwarmteverlies met zich meebrengt. Een radiatorombouw kun je vaak zelf maken en kun je in elke kleur verven die jij maar wilt. En nog een bijkomend voordeel is dat het je kinderen en huisdieren beschermt tegen een hete radiator.

Wat zijn de voordelen van een radiatorombouw?

Er zijn 5 redenen te noemen waarom je voor een radiatorombouw zou kunnen kiezen.

  1. Radiatoren nemen ruimte in beslag in je woonkamer. Extra ruimte creëren is voor veel mensen belangrijk. Je kunt wat ruimte terugwinnen door een radiatorombouw te plaatsen waarop je fotolijstjes, plantjes of andere accessoires kunt plaatsen.
  2. Kinderen kunnen zich verbranden aan de verwarming als ze deze aanraken tijdens het spelen. Je kunt er dan een rekje voor zetten, maar in de meeste woonkamers is daar geen ruimte voor en deze zijn ook makkelijk aan de kant te schuiven door kinderen. Een ombouw zorgt er ook voor dat kinderen en huisdieren zich niet kunnen verbranden.
  3. Hoor jij de verwarming wel eens ratelen en sissen? Deze onaangename verwarmingsgeluiden worden deels tegengehouden door een ombouw.
  4. Omdat de verwarming niet het mooiste object in huis is, is een ombouw een simpele oplossing om een stijlvolle sfeer te creëren. Daarbij komt nog dat het een niet al te dure oplossing is.
  5. Je kunt de ombouw gebruiken voor boeken, plantjes, fotolijstjes en andere accessoires. Maar je kunt het ook gebruiken als een meubel, bijvoorbeeld voor je tv, of een extra werkplekje. Dit is wel afhankelijk van de plek waar de verwarming is bevestigd.

Krijg je warmteverlies met een radiatorombouw?

De luchtstroom van warmte gaat van onder naar boven, warme lucht stijgt. Zorg er altijd voor dat er genoeg ruimte is tussen de radiator en de radiatorombouw, zodat de warmtecirculatie goed kan doorstromen. Een optie is dan om ook gleuven te frezen in de bovenkant van de radiatorombouw.

Een radiatorombouw houdt wel iets van de warmte tegen, maar niet noemenswaardig. Hoeveel het verlies is, hangt heel erg af van de mate waarin de radiator zijn warmte kwijt kan. Als je ervoor zorgt dat dat er voldoende ruimte is voor de koude luchtstroom aan de onderzijde van de radiatorombouw en aan de bovenzijde een opening houdt waardoor de warme lucht de kamer in komt, dan is de warmtegeleiding optimaal.

Kan ik een radiatorombouw eenvoudig zelf maken?

Als je wat geduld hebt en het juiste gereedschap dan kun je een radiatorombouw best zelf maken. Voor een beginnende klusser zal het wat lastiger zijn dan voor een ervaren klusser. Het belangrijkste is dat je voldoende meet- en zaagvaardigheden bezit voor het mooiste resultaat.

Je kunt een radiatorombouw maken van MDF, maar ook van steigerhout. Kies wat het mooiste past in jouw interieur. Heb je al steigerhouten meubelen in je woonkamer? Dan is het wellicht ook mooi om een radiatorombouw van steigerhout te maken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van MDF?

Maar het makkelijkst is om een radiatorombouw te maken van MDF. MDF is dun en licht, maar het is ook kwetsbaar als je het vergelijkt met steigerhout. MDF vervormd heel makkelijk wanneer er druk op komt, het is zachter en het scheurt sneller. Zet daarom geen zware dingen bovenop een ombouw van MDF.

Wat zijn de voordelen en nadelen van steigerhout?

Steeds meer mensen kiezen voor meubels van steigerhout en daardoor is het maken van een radiatorombouw van steigerhout ook populairder geworden. Steigerhout is veel sterker en daarmee kun je bijvoorbeeld ook een vensterbank creëren waar je heerlijk in kunt zitten met lekker veel kussens in je rug. Zorg er wel altijd voor dat het vocht goed uit het hout is en dat het hout schoon is.

Bouwpakketten

Zie je het niet zitten om een radiatorombouw helemaal zelf te maken? Bij een bouwmarkt zijn er ook diverse bouwpakketten verkrijgbaar waar stap voor stap wordt aangegeven hoe deze ombouw in elkaar kunt zetten.

 

Related Posts