Home Klustips Zelf een krabpaal maken voor de kat

Zelf een krabpaal maken voor de kat

Door Judith
Zelf een krabpaal maken voor de kat

Krabpalen zijn best handige dingen, want ze voorkomen (als het goed is) dat de kat zijn nagels in jouw meubels slaat. Bovendien heeft de kat zo de ruimte om uiting te geven aan zijn natuurlijke instinct om zijn nagels te scherpen. Het is dan ook gebruikelijk dat de eigenaar van een kat minimaal twee krabpalen in huis heeft staan. Echter, krabpalen zijn vaak behoorlijk duur. Bovendien zien ze er allemaal ongeveer hetzelfde uit en moeten ze maar net in je interieur passen. Wil jij een echt mooie krabpaal die perfect in je huis past en ben je een beetje handig? Dan maak je natuurlijk gewoon zelf een krabpaal op maat voor je kat!

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Hoe werkt het maken van een krabpaal?

Ongeacht hoe bijzonder jouw krabpaal ook wordt, er is een bepaalde basis die voor elke krabpaal hetzelfde is. Dat is namelijk het krab-oppervlak dat de kat gebruikt en de ondergrond daarvan. Het oppervlak moet ruw zijn en een aantrekkelijke plaats voor de kat om zijn nagels in te slaan. De meeste krabpalen zijn voorzien van ruw, dik sisal touw. Maar andere hebben een speciale laag van karton en weer andere krabpalen hebben een ander krab-oppervlak.

Eigenlijk werkt het het beste als je weet waar jouw kat het liefst zijn nagels in slaat. Is dat bijvoorbeeld de deurmat? Dan kun je een vergelijkbaar oppervlak verwerken in je krabpaal. Gebruik liever niet dezelfde stof als je meubels, want een kat weet dan het verschil niet meer en zal op beide plaatsen gaan krabben. De ondergrond van het krab-oppervlak is bij krabpalen uit de winkel vaak geperst karton, bij zelfgemaakte krabpalen gebruik je meestal hout en/of PVC buizen.

Tip 1: een Ikea hack

De eerste zelfgemaakte krabpaal is eigenlijk een Ikea hack: je haalt de belangrijkste onderdelen lekker goedkoop bij Ikea en knutselt daar zelf deze prachtige krabpaal mee in elkaar.

Deze krabpaal is voor veel mensen een ideale combinatie van een mooi meubel en een relaxte plek voor de katten. Je kunt hem heel eenvoudig (en goedkoop) zelf bouwen van wat Ikea spulletjes. In dit geval gebruik je de bekende Lack koffietafel en Lack zijtafel (samen 35 euro). Verder gebruik je sisal touw voor het krabgedeelte en – als je dat nodig vindt – verf om het meubel in de juiste kleur te schilderen. De complete tutorial vind je op ikeahackers.net, maar je kunt er natuurlijk een heel eigen invulling aan geven!

Tip 2: Hout en tapijt als basis

Tip 2 Hout en tapijt als basis

Deze krabpaal heeft niet, zoals de meeste krabpalen, PVC buizen en sisal touw als basis. In dit geval zijn er spullen gebruikt die de bouwer nog had liggen: oud tapijt en houtresten. Het resultaat mag er zijn!

Het gebruik van tapijt is een bekende manier om snel en handig de krabpaal te voorzien van mooie oppervlakken. Het is inderdaad heel makkelijk, maar bedenk wel dat slijtage sneller te zien is dan met touw. Bovendien kun je touw vaak weer wat makkelijker loshalen en vervangen. Wil jij ook een prachtige en originele krabpaal met oud tapijt bouwen? De tutorial vind je bij dadand.com.

Lees ook: kattenluik zelf maken: praktisch stappenplan

Tip 3: De hoogte in

Wil jij graag dat je kat lekker de hoogte in kan en heb je weinig oppervlak om een krabpaal kwijt te kunnen? Een hoge, smalle krabpaal is ideaal voor kleine ruimtes, zoals een appartement.

Deze slanke krabpaal die je vind op imgur.com is zowel vanbinnen als vanbuiten voorzien van tapijt. De katten kunnen dus ook via de binnenkant van de paal omhoog en naar beneden roetsjen. Aangezien katten dol zijn op hoogtes, is deze krabpaal ideaal. Uiteraard kun je de bouwplannen van imgur.com zelf aanpassen naar je wensen. Deze krabpaal is in elk geval heel wat praktischer als je weinig ruimte hebt dan de enorme gevaartes die in de winkel te koop zijn.

Tip 4: De echte kattenboom

Uiteraard hebben we de mooiste kattenkrabpaal voor het laatst bewaard. Wat dacht je van een prachtige, natuurlijke kattenboom?

Deze bijzondere, natuurlijke krabpaal is gemaakt van echte takken uit het bos. Ook de klimop is levend, maar uiteraard kun je hier ook een namaak variant voor nemen als je liever niet je kattenboom jaarlijks snoeit. De boom heeft zijn natuurlijke look behouden en is daardoor één van de mooiste krabpalen die je zelf kunt maken. In the end kostte deze boom van bybrittanygoldwyn.com maar zo’n € 50,-. Als je echt wilt lachen, vergelijk die prijs maar eens bij vergelijkbare bomen van echte designers: de goedkoopste is zo’n €250,- als je geluk hebt. En deze variant is nog gemakkelijk te maken ook!

Deze 5 voorbeelden laten zien dat je best zelf een mooie krabpaal kunt bouwen voor je kat(ten). Het is een goedkope en praktische oplossing wanneer je liever geen standaard krabpaal koopt. Wist je trouwens dat de meeste DIY krabpalen ook nog eens een stuk steviger zijn dan de winkel-variant? De krabpalen uit de winkel zijn voor een groot deel opgebouwd uit geperst karton, waardoor ze na verloop van tijd instabiel worden. Bovendien gaan hogere krabpalen na verloop van tijd vaak scheef hangen. Dus: als je zelf aan de slag gaat is het resultaat niet alleen vaak mooier, maar ook veel sterker. Uiteraard bespaar je ook flink wat geld, want de prijzen die in dierenwinkels worden gerekend zijn belachelijk hoog. Dit geldt niet alleen voor krabpalen, maar eigenlijk voor alle dieren meubels: ook een konijnenhok kun je beter zelf maken dan dat je hem kant-en-klaar koopt.

Wil je liever een kant-en-klare krabpaal bestellen? Bij de onderstaande webshops hebben ze hele leuke krabpalen.

Lees ook: Zelf een caviahok maken: waar moet je op letten?
Lees ook: Een fijne leefomgeving voor je kat maken

Related Posts

3 Reacties

Kiki Wals 5 september 2017 - 08:52

Bedankt voor de leuke tips! Ik heb altijd een katje willen hebben en eindelijk ga ik dat over een paar week kopen! Nu probeer ik zoveel mogelijk nuttige informatie over katten te lezen zodat ik goed voor mijn huisdier kan zorgen. Als ik een kleine woning heb is een hoge, smalle krabpaal 4 de beste optie voor mij, denk ik. Ook heb ik gehoord dat katten hoge krabpalen leuk vinden! Helaas heb ik geen tijd om die zelf te doen, maar ik zal iets gelijk proberen te vinden!

Antwoord
Josien hoonte 6 november 2017 - 10:29

Kun je steigerbouwer gebruiken om de krabpaal te omwinden?

Antwoord
Josien hoonte 6 november 2017 - 10:30

Steigerbouwtouw

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.