25 procent van de Nederlanders is kattenbezitter. De kat is dus erg geliefd. Maar katten zijn ook zeer eigenzinnig. Het instinct in combinatie met de sterke eigen wil maakt dat de kat niet alleen in huis, maar ook buitenshuis actief wilt zijn. Dat is prima, want katten zijn erg zelfstandig en daardoor hoef je je niet te bekommeren over hun avonturen buiten. Wat het wel lastig maakt is dat je zonder een effectieve doorgang voor het dier portier zult moeten spelen. Dat hoeft niet meer. Een kattenluik plaatsen is namelijk niet zo complex.
In dit artikel:
Benodigdheden
- Kattenluik
- Potlood
- Meetlint
- Eventueel sjabloon en plakbank
- Boormachine
- Decoupeerzaag
- Schuurpapier
Meten is weten
Het klinkt misschien gek, maar de eerste stap is toch wel het meten van je kat. Dan weet je namelijk hoe groot de afmetingen van het kattenluik moeten zijn. De gemiddelde hoogte wanneer je een kattenluik in de deur maakt is overigens 15 centimeter. Markeer deze ‘buikhoogte’ van de kat.
Locatie van kattenluik installeren.
Waar komt het kattenluikje in de deur? De meeste mensen kiezen voor het midden van de deur. Gebruik de afmetingen van je kat om zo het vierkant te bepalen indien er geen kant-en-klaar kattenluik is. Wanneer dit er wel is: gebruik het frame van het aangeschafte kattenluik als afmeting. Je kunt ook een papieren sjabloon maken. Ronde kattenluiken zijn ook mogelijk, maar deze zijn veel complexer om te maken. Wanneer je kiest voor een sjabloon, vergeet dan geen plakband om het op zijn plaats te houden. Een waterpas erbij zorgt voor zuivere lijnen.
Aan het werk
Boren is noodzakelijk voor het installeren van een kattenluik. Boor nu gaten in de hoeken van je ontwerp. Zorg dat je een goede boordiameter gebruikt, deze moet namelijk iets groter zijn dan het zaagblad van de decoupeerzaag. Trek met de liniaal rechte lijnen, van boorgat tot boorgat.
Zagen
Bepaal of je de deur uit zijn post haalt of juist niet. Indien je de deur laat zitten en gaat zagen: sluit de deur. Veiligheid voor alles, dus neem een stabiele positie in en gebruik de nodige bescherming. Als je zaagt, zorg dan dat je de lijnen nauwkeurig volgt. Neem liever de tijd dan dat je het afraffelt.
Verwijder het binnenste deel. Indien je geen kant-en-klaar kattenluik gekocht hebt, dan kun je met scharnieren het binnenste deel juist gebruiken als functioneel luikje. Om het kattenluik tochtvrij te maken, kun je een extra balkje bevestigen aan het uiteinde van het uitgesneden stuk. Dit gewicht houdt namelijk het luik op zijn plek, waardoor er sprake is van een tochtvrij kattenluik.
Bijna klaar
Zorg dat de binnenrand met schuurpapier wordt afgewerkt. Indien je een kattenluikje hebt aangeschaft: pas het nu op de deur. Plaats de ‘tunnel’ in het gezaagde gat. Zorg ook dat je nagaat of de klep makkelijk beweegt.
Schroefgaten kunnen, wanneer alles goed werkt, worden geplaatst in de vier hoeken.
Lees ook: Zelf een krabpaal maken voor de kat
Buitenzijde
Vergeet de buitenzijde niet! Kattenluikjes komen vaak met boutjes, dus deze kunnen door de deur heen aan de andere zijde worden bevestigd. Wanneer je een kattenluikje aanschaft, bekijk goed welke opties er zijn ten aanzien van je eigen deur.
Schroef alles goed dicht en inspecteer nogmaals of alles naar wens functioneert.
Extra
Holle deuren betekent twee keer zagen. Zorg dat je de gaten aan beide zijden gelijk zijn.
Je spulletjes opruimen, wat stofzuigen en dat heb je zojuist jouw kat meer bewegingsvrijheid gegeven. Je dagen als deurwachter zijn hiermee voorbij.
Lees ook: Een fijne leefomgeving voor je kat maken
Lees ook: Praktische tips voor een veilig balkon