Home Klustips Zelf een caviahok maken: waar moet je op letten?

Zelf een caviahok maken: waar moet je op letten?

Door Joanne

Cavia’s zijn hele leuke huisdieren. Je kunt er mee knuffelen en ze kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Daarnaast is het beestje zelf niet zo groot, dus hebben ze ook geen mega groot hok nodig. Dit maakt het huisdier ook geschikt voor kleine woningen of appartementen. Je kunt een caviahok gewoon in de winkel kopen, maar je kunt er ook zelf eentje maken. Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden.

Bepaal je budget

Als je zelf een caviahok gaat maken, moet je ook het materiaal uitkiezen. Hier kun je zo veel geld insteken als je zelf wilt. Het is dus slim om van tevoren een budget in gedachten te nemen. Anders kunnen alle materialen en benodigdheden achteraf vrij duur uitvallen. Schrijf op wat je nodig hebt en ga met dit lijstje op pad. Zo kom je niet thuis met overbodige spullen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van restmateriaal of goedkope tweedehands spullen. Houtvezel kun je bijvoorbeeld kopen op www.delangebv.nl! Een voordelige winkel voor het kopen van houtvezels.

Maak een schets

Je weet pas wat je nodig hebt als je een duidelijke schets hebt gemaakt. Bedenk waar het caviahok komt te staan en meet deze plek op. Nu kun je berekenen hoe breed het hok moet zijn en hoeveel materiaal je in totaal nodig hebt. Zet alle maten duidelijk op je schets. Hou ook rekening met het aantal cavia’s die in het hok gaan wonen. Als je er meer dan één neemt, heb je waarschijnlijk ook meer dan één slaapplek nodig. Daarnaast moet er nog genoeg ruimte zijn om lekker rond te kunnen lopen. Maak het hok dus liever te groot dan te klein! Geef op de schets ook aan waar het waterflesje komt te hangen, waar de deur zit en waar eventueel een trappetje/loopplankje komt.

Let op de veiligheid

Het is heel belangrijk dat het hok veilig is. Als je gebruik maakt van hout, zorg er dan altijd voor dat er geen splinters meer in zitten. Probeer ook alle scherpe hoeken en punten goed weg te werken. Bij een open hok moeten de wanden minimaal 30 centimeter hoog zijn. Sommige cavia’s kunnen namelijk best hoog springen! Check wel of er geen speeltje of huisje in het hok staat waar ze bovenop kunnen klimmen. Als dit vlak bij de rand van het hok staat, kunnen ze hier alsnog makkelijk overheen springen. Bij twijfel kun je beter kiezen voor een dicht hok. Dit kan ook een simpel rooster zijn die je er weer af kunt halen. Een compleet gesloten hok van hout (zoals een konijnenhok) is vooral voor buiten de beste keuze.

Maak het comfortabel

Zorg er tot slot voor dat de cavia zich thuis voelt. Dit doe je met eten, drinken en leuke speeltjes. Maak ook een slaapplek waar ze zich terug kunnen trekken en leg bodembedekking in het hok. Dit kan zaagsel of houtvezel zijn, maar ook hennepvezel of een speciaal vetbed kleedje.

Related Posts