Home Gereedschap Heggenschaar kopen? 7 tips waar je op moet letten!

Heggenschaar kopen? 7 tips waar je op moet letten!

Door bouwsuper
Heggenschaar kopen? 7 tips waar je op moet letten!

Een heggenschaar is een handig apparaat dat je gebruikt om heggen te snoeien. Zeker als je veel heggen in je tuin hebt, heb je een heggenschaar nodig om snel, vakkundig en goed in de tuin te kunnen werken. Wil jij een heggenschaar aanschaffen om het werken in de tuin wat gemakkelijker te maken en sneller te laten verlopen? Lees dan in dit artikel welke 7 tips je in je achterhoofd moet houden bij het kopen van een heggenschaar, zodat je de beste investering doet.

Tip 1. Kies voor een heggenschaar met dubbelzijdig mes

Je hebt heggenscharen met enkel- en dubbelzijdige messen. Dubbelzijdige messen werken effectiever, simpelweg omdat dit mes zowel bij heen- als teruggaande bewegingen takken afsnoeit.

Tip 2. Kies een langer mes voor grote oppervlakken

Tip 2. Kies een langer mes voor grote oppervlakken

Heb je een lange, kaarsrechte heg die je wil snoeien met de heggenschaar? Dan kies je een schaar met een lang mes, zodat je meer takken tegelijk kunt snoeien en bovendien nauwkeuriger kunt werken.

Tip 3. Kies een korter mes voor kleinere heggen

Heb je een kleinere heg of wil je de heg in een bepaalde vorm snoeien? Dan is een heggenschaar met lang mes juist weer onhandig. Kies in dit geval liever voor een heggenschaar met korter mes bij heggenschaar kopen.

Tip 4. Bepaal voor jezelf of je een schaar met of zonder snoer wil

Je hebt heggenscharen met snoer, maar je hebt ook scharen die op een accu werken. Heggenscharen met snoer zijn wat krachtiger, maar bij deze scharen zit je wel altijd aan een stroombron vast. Heggenscharen met accu zijn in dit geval weer handiger, maar je moet deze scharen wel vaker opladen. Bepaal voor jezelf wat jij het fijnst vindt werken.

Tip 5. Professioneel snoeien? Neem een heggenschaar met benzine

Tip 5. Professioneel snoeien Neem een heggenschaar met benzine

Je kunt er ook voor kiezen om een heggenschaar met benzine aan te schaffen. Deze heggenscharen worden vaak gebruikt door professionele tuinmannen, simpelweg omdat de heggenscharen met benzine zo krachtig zijn. Deze apparaten zijn wel weer duurder en bovendien duurder in onderhoud, dus houd hier wel rekening mee.

Tip 6. Neem een machine met slipkoppeling

Wij raden je aan om een heggenschaar met (veiligheids)slipkoppeling te kopen. Deze koppeling zorgt er niet alleen voor dat de machine langer mee gaat, maar zorgt er ook voor dat de machine meteen uit gaat als de heggenschaar in het materiaal vastloopt. Met een heggenschaar met slipkoppeling werk je altijd veiliger.

Tip 7. Check de maximale snijdikte van de heggenschaar

Heb je een heggenschaar op het oog? Check dan even wat de maximale snijdikte van het apparaat is voor je de heggenschaar echt aanschaft. Dit is misschien niet zo interessant als je er een dunne heg mee wil snoeien, maar wel als je er dikke takken van een boom mee wil kappen. Wil je de schaar voor dit soort zwaardere projecten gebruiken, dan heb je altijd een heggenschaar met grote maximale snijdikte nodig. Neem je een mes met een te kleine maximale snijdikte, dan heb je er in feite helemaal niets aan.

Een nieuwe heggenschaar aanschaffen of de heggenschaar slijpen?

Wil je een nieuwe heggenschaar kopen omdat je oude heggenschaar niet meer scherp is? Dan is dit misschien helemaal niet nodig. Je kunt je heggenschaar ook weer optimaal laten presteren door de messen van de schaar te slijpen, zodat ze weer helemaal scherp worden. Wij hebben een artikel geschreven over het slijpen van je heggenschaar, zodat ook jij je heggenschaar zelf kunt slijpen. Na het slijpen van je heggenschaar werkt het apparaat weer optimaal, zonder dat je een nieuwe schaar hebt moeten kopen. Alleen als je heggenschaar echt niet meer geslepen kan worden of als het apparaat zelf niet meer goed werkt, hoef je in feite een nieuwe schaar aan te schaffen.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.