Home RuimteWoonkamer Een fijne leefomgeving voor je kat maken

Een fijne leefomgeving voor je kat maken

Door Anne

Een kat in huis nemen kan nogal wat voeten in de aarde hebben. Je kiest voor een dier, een levend wezen in huis en je wilt er natuurlijk voor zorgen dat jullie woning zo veilig en fijn mogelijk is voor de komst van de kat. Deze tips helpen met de voorbereiding en het maken van de juiste keuzes. Zo hebben je kat én jij zo lang mogelijk woonplezier en plezier van elkaar.

Tip 1: Zorg voor genoeg speelgoed

Een kat staat er om bekend zich te kunnen vergrijpen aan meubels, muren met behang of het slopen van andere onderdelen in huis. Een slopende kat is een verveelde kat. Wanneer je je kat genoeg vermaak aanbiedt in de vorm van speelgoed, een goede krabpaal en vanaf het begin direct duidelijk bent over je regels, moet het goed komen. Er zijn diverse kattenspullen die kunnen dienen als speelgoed. Een kat vindt speelgoed in kleinste vormen vaak ook leuk. Denk bijvoorbeeld aan een haarelastiekje of een doos die je kreeg bij je meest recente bestelling. Ook laserlampjes blijven fantastisch. Wees vanaf het begin duidelijk tegen de kat: zie je een kat krabbelen aan de bank of aan de muur? Pak de kat dan direct op en zet hem of haar bij de krabpaal. Hier mag de kat krabbelen. Blijf dit herhalen en gebruik eventueel een plantenspuit om vervelend gedrag af te leren. Spuit niet direct op de kat, maar in de omgeving zodat de poes een paar spetters voelt. Vaak is na enkele keren het pakken van de plantenspuit al voldoende.

Tip 2: Kies een fijne plek om te slapen

Een kat heeft de voorkeur voor een slaapplek die hoog, warm en zacht is. De perfecte ingrediënten voor een heerlijk bed! Vaak kiest een kat deze plek zelf. Bijvoorbeeld op de bank of bij een kussen. Maar wees je er van bewust dat een kat dit graag wilt. Vanaf de hoge plek behoudt de kat het overzicht om in te kunnen grijpen bij gevaar en een warm en zacht bed willen we allemaal. Er bestaan diverse kattenmandjes die je zou kunnen aanbieden aan de kat, maar kijk eerst of de poes daar behoefte aan heeft, voor je een investering doet.

Tip 3: Sluit je balkon of tuin goed af

Mag je kat op het balkon? Vertrouw niet op het inschattingsvermogen van de kat en sluit het balkon af met een net. Een tip: een balkon dat afgesloten is met een dicht hek, kan de interesse en nieuwsgierigheid van een kat trekken. Gevolg, de kat springt gemakkelijk op de rand. Kies dus voor een net wanneer je niet wilt dat je kat naar beneden valt. Ook in de tuin zou je dichte hoeken goed kunnen afstoppen. Wanneer je alleen wilt dat de kat in de tuin komt, straf je springen op het hoge tuinhek ook af met de plantenspuit. Zorg ervoor dat je altijd in de buurt bent wanneer je je kat laat wennen aan de tuin.

Al met al: kijk waar de behoefte van de kat ligt en speel daar op in. Over het algemeen is een kat door middel van een plantenspuit goed dingen af te leren. Zo bouw je samen aan een fijne leefomgeving en een fijne relatie tussen dier en mens!

Related Posts