Home RuimteTuin Haal de natuur dichterbij met een sedumdak op je tuinhuis

Haal de natuur dichterbij met een sedumdak op je tuinhuis

Door bouwsuper
Haal de natuur dichterbij met een sedumdak op je tuinhuis

De tuin is een plek waar je kunt ontspannen. Je geniet van een kop koffie op je terras of je werkt op je gemak op je vrije middag in de tuin. Voor de inrichting van de tuin, kies je voor een sfeer die bij je past. Hierbij laat je de natuur zoveel mogelijk tot zijn recht komen. Dit doe je bijvoorbeeld door voldoende beplanting aan te brengen. Heb je een tuinhuis waar je de tuinkussens in opbergt of fietsen in stalt? Dan kies je voor een natuurlijke aanblik in de vorm van een houten schuur. Met een sedumdakbedekking komt dat nog beter tot zijn recht.

Welke overkapping past in je tuin?

Een overkapping zorgt voor een intieme sfeer in je tuin. Er zijn verschillende mogelijkheden als het om het plaatsten van een overkapping gaat. De basis is gelijk, de constructie is van hout, maar de dakbedekking kan uit verschillende materialen bestaan. Denk aan een pannendak of een dak dat afgewerkt is met bitumen. Daarnaast is er de optie om voor een dakbedekking met sedum, vetplantjes, te kiezen. Wat je voorkeur heeft, is een kwestie van smaak. Maar andere factoren spelen daarbij eveneens een rol. Een houten veranda aan je huis wil je bijvoorbeeld in dezelfde stijl als het dak van je huis. Dan kies je voor een identiek pannendak voor een uniforme uitstraling.

Zet je een tuinkantoor of een poolhouse in de tuin dan kun je soms beter een plat dak kiezen. Het tuinhuis met houten overkapping vormt dan een geheel met de rest van de inrichting en neemt het zicht niet weg. Voordat je beslist welke soort overkapping je kiest, is het raadzaam om de opties op een rijtje te zetten. De specialisten van Gras en Groen geven je daarbij graag advies.

Een duurzaam tuinhuis met een sedumdak

Een duurzaam tuinhuis met een sedumdak

Een houten tuinhuis met overkapping is gemaakt van douglashout. Dit houttype staat erom bekend dat het weerbestendig is en bovendien heeft het een natuurlijke uitstraling. Deze eigenschap komt nog beter tot zijn recht als je een dakbedekking hebt die hierbij aansluit. Sedumdakbedekking is hiervoor de aangewezen oplossing. Deze dakbedekking bestaat uit vetplantjes die op een onderlaag worden aangebracht. Hiermee creëer je een natuurlijke en duurzame bedekking. Een groendak heeft een lange levensduur en de planten bieden extra bescherming tegen weersomstandigheden als regen en wind. Het sedumdak is daarnaast ook nog eens mooi om naar te kijken.

De vetplantjes kunnen zowel op een plat als op een schuin dak aangebracht worden. Er zijn veel soorten vetplantjes, dus dat betekent dat het dak er levendig en zelfs kleurrijk uit zal zien. De bloeiende planten trekken bijen aan en tussen de wortels leven andere insecten. De vetplantjes op je dak dragen dus bij aan de biodiversiteit in je tuin.

De voordelen van een sedumdak

Kies je voor een groendak, dan profiteer je van meerdere voordelen. Een groendak neemt zonlicht op en kaatst het daarnaast af. Hierdoor houdt de beplanting de warmte van de zon tegen. Op een warme zomerdag ervaar je dus koelte als je onder de overkapping van je schuur zit. Het verschil met de werkelijke buitentemperatuur kan wel oplopen tot 4 °C. Ligt het groene dak op een tuinhuis met een airconditioning, dan hoeft deze dus minder hard te werken. Daarmee bespaar je energie. Sedumplanten hebben bovendien de eigenschap dat ze fijnstof filteren en CO₂ in zuurstof omzetten. Dit draagt bij aan een schonere lucht als je in de tuin zit.

Het dak met sedum absorbeert water en daardoor vindt er minder afvoer van regenwater plaats. In een stad kan dit bijdragen tot minder wateroverlast in tijden van hevige regenval. Een ander voordeel van sedum is dat de plantjes geluid absorberen, zowel binnen het tuinhuis als daarbuiten. Je ervaart dus nog meer rust als je in je tuin bij je schuur met overkapping zit.

Het onderhoud van een groendak

Klinkt een groendak op je overkapping met schuur aantrekkelijk? Het wordt nog beter als je weet dat het aanleggen en het onderhoud van een groendak niet ingewikkeld is. Natuurlijk moet het dak geschikt zijn om de beplanting aan te brengen. Daarvoor heb je een geschikte ondergrond nodig die bestaat uit substraat, goede grond en een drainagemat. Hiermee voorkom je dat er lekkage op het dak ontstaat. Het is tevens van belang dat je een goede afvoer hebt. Op het moment dat het regenwater niet weg kan lopen, bestaat namelijk de kans op mosvorming. Bij Gras en Groen zijn er complete pakketten verkrijgbaar, zodat je de sedumbeplanting eenvoudig zelf kunt aanbrengen. Uiteraard kun je dit ook aan onze specialistische medewerkers overlaten.

Sedumplanten groeien gemakkelijk en daardoor hebben ze weinig onderhoud nodig. Het is echter niet zo dat je er helemaal niets aan hoeft te doen. Door de samenstelling en bedekkingsdichtheid heeft onkruid weinig ruimte om te groeien. Mocht dat toch voorkomen dan is het noodzakelijk dat je het onkruid verwijdert. Controleer de afvoer ook op verstopping, zodat het regenwater goed kan weglopen. Valt er weinig regen in de zomer? In dat geval geef je de planten zelf water. Eventueel voeg je daar een paar keer per jaar wat ondersteunende voeding aan toe.

Sedumdakbedekking als natuurlijk onderdeel van je tuininrichting

Ben je van plan je tuin opnieuw in te richten of wil je een houten overkapping plaatsen? Er zijn veel mogelijkheden om je tuin een nieuw uiterlijk te geven. Laat je inspireren bij Gras en Groen voor je nieuwe tuininrichting en bezoek de grote showtuin van Gras en Groen in ‘s-Hertogenbosch. Je krijgt een compleet beeld van de diverse soorten overkappingen bij houten schuren en van de bijpassende schuttingen.

Ontdek daarbij hoe je je tuin groen kunt maken met hagen, struiken en daken met sedum. We ontvangen je graag op werkdagen tijdens kantooruren en op zaterdag op afspraak. Wil je een persoonlijk advies? Neem dan via het onlineformulier contact op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze specialisten.

Related Posts