Home RuimteTuin Zelf biologische groenten zaaien

Zelf biologische groenten zaaien

Door bouwsuper
Zelf biologische groenten zaaien

Bij de klussen die je zelf in huis kunt uitvoeren hoort ook het zelf zaaien van groenten en kruiden. Daarmee ben je in staat om op een leuke manier gezond te eten en bij te dragen aan minder afval. Alle zaden die nodig zijn voor het zaaien van kruiden en groenten zijn online te bestellen bij zadenkopenonline.nl. Naast eetbare planten heeft deze webshop ook heel veel een- en tweejarige planten, die je tuin kunnen vullen met prachtige bloemen in allerlei kleuren. Het laten groeien van zaden tot volwaardige planten gaat heel snel; in een paar weken heb je een prachtig gevulde tuin.

Gezonde producten

Wie het leuk vindt om zelf groenten te kweken uit zaad wil daar graag het beste resultaat mee bereiken. Het is daarom voor de hand liggend om te kiezen voor biologische zaad. Dat zijn zaden waarbij geen gebruik is gemaakt van bestrijdingsmiddelen om de zaden resistent te maken voor ziekten en ongedierte. Ook zijn biologische zaden niet genetisch gemanipuleerd. Uiteraard zijn er wel allerlei behandelingen van het zaad geweest om het te beschermen tegen ziekten en ongedierte, maar dat zijn allemaal behandelingen die gebaseerd zijn op natuurlijke methoden, dus op basis van biologische principes.

Hoe gaat zaaien in zijn werk?

Als je zaden hebt besteld om daar planten, kruiden of groenten uit op te kweken worden die thuis bezorgd. Je moet dan een ruimte inrichten waar het warm en liefst ook vrij vochtig is. Daar zullen de zaden de eerste dagen na het zaaien verblijven. Het zaaien zelf doe je in biologisch afbreekbare kweekbakjes. De bakjes worden voor driekwart gevuld met zaaigrond. Daarop wordt het zaad gestrooid, dat vervolgens wordt afgedekt met nog een dun laagje zaaigrond. Daarna worden de kweekbakjes in de warme ruimte gezet en met een plantenspuit vochtig gehouden.

Opgroeien van de planten

Opgroeien van de planten

Je zal versteld staan hoe snel de zaadjes gaan ontkiemen en hoe snel er plantjes uit beginnen te groeien. Als de jonge plantjes goed vochtig worden gehouden zal je zien dat er kleine blaadjes gaan groeien. Dat is het moment om de jonge plantjes naar buiten te verplaatsen. Zet de kweekbakjes op een beschutte plek en houd in de gaten dat de grond vochtig blijft. Als de plantjes een centimeter of 10 groot zijn kunnen ze compleet met de kweekbakjes in de tuin worden geplant. Op die plek zullen de plantjes snel volledig uitgroeien.

De juiste tijd om te zaaien

Zoals je ziet duurt het maar een paar weken om het zaad te laten uitgroeien tot plantjes. Nog een paar weken later heb je bloemen, of is de groente al gereed om te oogsten. Een voorwaarde voor zo’n snelle groei is dat het zaad op het juiste moment in het jaar wordt gezaaid. Per plant is dat op een ander moment. Om je te helpen het zaad op het beste moment in het jaar te zaaien kun je gebruik maken van een zaaikalender. Daar staat per maand op welke zaden je dan het beste kunt zaaien.

Related Posts