Home RuimteTuin Biologisch verantwoord tuinonderhoud

Biologisch verantwoord tuinonderhoud

Door bouwsuper
Biologisch verantwoord tuinonderhoud

Hecht je veel waarde aan een duurzame levensstijl? Ben je bijvoorbeeld bereid om iets meer geld aan biologische producten/boodschappen uit te geven? Dan is het aan te raden om ook eens naar biologische producten voor in de tuin te kijken.

Met niet-biologische tuinproducten doe je de natuur kwaad. Zo is normaal mest ideaal voor het gazon, maar iets minder voor insecten. Je gazon biologisch bemesten is dan ook een verstandig idee. Dit is goed voor het gehele ecologische systeem en past ook perfect bij je duurzame levensstijl.

Maar, biologisch verantwoord tuinonderhoud heeft niet alleen betrekking op het gazon. Ook met het oog op onkruid en de tegels in de tuin kun je voor biologische producten kiezen.

Onkruid biologisch tegengaan

Heb je last van het nodige onkruid in de tuin? Dan is het erg verleidelijk om bijvoorbeeld met een onkruidbestrijder dit onkruid tegen te gaan. Een nadeel van veel onkruidbestrijders is echter de samenstelling; hier zitten de nodige chemische stoffen in. Deze stoffen gaan het onkruid perfect tegen, maar kunnen ook voor schade zorgen aan bijvoorbeeld insecten. Dat is absoluut niet iets dat je wilt.

Het advies is daarom om altijd biologische producten voor onkruid te gebruiken. Onder meer onderstaande producten passen hier perfect bij:

–      Bodembedekker. Door een natuurlijke bodembedekker in je tuin te gebruiken, voorkom je dat onkruid de kans krijgt om te groeien. Voorkomen is beter dan genezen!

–      Biologische onkruidbestrijders. Je kunt tegenwoordig ook voor biologische onkruidbestrijders kiezen. Hier moet je relatief veel geld voor betalen, maar dat is de moeite absoluut waard.

Onkruid biologisch tegengaan

Tegels biologisch schoonmaken

Heb je last van groene aanslag op de tegels in je tuin? Dan is het verleidelijk om hier bijvoorbeeld schoonmaakazijn of een ander chemisch middel voor te gebruiken. Hiermee verwijder je snel de groene aanslag, maar dit gaat zeker niet op een duurzame manier.

Groene aanslag biologisch verwijderen is gelukkig ook mogelijk. Dit doe je bijvoorbeeld door een groene aanslagreiniger te gebruiken. Zo’n reiniger bestaat alleen uit natuurlijke- en niet- schadelijke bestanddelen. Hierdoor maak je de tegels snel schoon, zonder dat je hiermee schade aan de natuur aanricht.

Tuinafval biologisch verwerken

Wat doe je met al het tuinafval? Nadat je je tuin onderhouden hebt, zit je mogelijk met gemaaid gras en allerlei takken van struiken en planten. Om dit tuinafval biologisch te verwerken, zou je het eigenlijk ‘gewoon’ in je tuin moeten laten liggen. Dit tuinafval breekt zichzelf namelijk vanzelf af. Een andere optie is om het tuinafval ‘gewoon’ in de GFT-kliko te doen. Meerdere partijen zorgen er tegenwoordig voor dat dit afval op een duurzame manier verwerkt wordt.

Biologisch verantwoord tuinonderhoud kost meer moeite, maar is deze moeite absoluut waard. Je levert hiermee een (flinke) bijdrage aan het behoud van de natuur.

Related Posts