Home RuimteTuin Diverse soorten potgrond en waar je het voor gebruikt

Diverse soorten potgrond en waar je het voor gebruikt

Door Marieke
Diverse soorten potgrond en waar je het voor gebruikt

Je staat in het tuincentrum en bent op zoek naar een zak potgrond. Al gauw zie je door de bomen het bos niet meer vanwege de vele soorten die verkrijgbaar zijn. Daarom zetten we in dit artikel diverse soorten potgrond en tuinaarde eens op een rijtje zodat jij voordat je naar het tuincentrum gaat precies weet wat je nodig hebt.

Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?

Als eerste kun je een keuze maken tussen potgrond en tuinaarde. Het lijkt misschien wel hetzelfde, maar dat is het niet. Tuinaarde is in veel gevallen een mix van turf en compost, een vrij zwaar en dicht mengsel. Dit mengsel kun je mixen met de grond in je tuin.

Potgrond kun je het beste gebruiken voor de planten en bloemen die je in potten wilt zetten. Potgrond is veel minder zwaar dan tuinaarde en bestaat uit een mix van diverse soorten grond. Daardoor bevat het veel voedingsstoffen. De wortels hebben daardoor alle ruimte om in de pot te groeien. Daarnaast bevat potgrond kalk en mest om de zuurgraad neutraal te houden.

Verschillende soorten potgrond

Het blijft niet bij alleen potgrond en tuinaarde. Tuincentra verkopen allerlei soorten potgrond met elk hun eigen kenmerken en eigenschappen. We zetten het eens voor je op een rijtje:

Universele potgrond

Universele potgrond is geschikt voor alle planten in huis, in de tuin en in potten. Je kunt kiezen uit traditionele potgrond, maar ook uit de biologische variant zonder kunstmest. Universele potgrond bevat meestal wat turf wat de grond luchtiger maakt en garant staat voor een optimale waterhuishouding. De mix van diverse voedingsstoffen zorgen ervoor dat je planten er prachtig bij staan. Sommige planten en bloemen hebben echter specifieke potgrond nodig.

Moestuingrond

Moestuingrond bevat geen kunstmeststof, maar meer organische meststoffen. Grond voor de moestuin is speciaal ontwikkeld voor gebruik in potten, kweekbakken en kassen. De 100% natuurlijke grond bestaat uit hoogwaardige grondstoffen als turfstrooisel, tuinturf en biologische plantenvoeding. Dit zorgt voor een luchtige structuur waardoor voedingsstoffen en water beter wordt vastgehouden. Groenten kunnen zich optimaal ontwikkelen waardoor je een bijzonder smaakvol resultaat krijgt.

Hortensiagrond

Hortensiagrond is niet alleen geschikt voor hortensia’s, maar ook voor rhodondendron, heide, azalea, magnolia, coniferen, skimmia en andere zuurminnende planten. Speciale grond voor hortenstia’s bestaat voornamelijk uit tuinturf en turfstrooisel en is speciaal ontwikkeld voor planten die van zure grond houden.

Mediterrane- en palmengrond

Mediterrane grond is speciaal ontwikkeld voor citrusplanten, oleanders, de vijg en de palmboom. Door de toevoeging van puimsteen in deze grond wordt de natuurlijke leefomgeving van de mediterrane planten nagebootst. De planten zullen ook meer weerstand hebben tegen koude winters.

Rozengrond

Rozengrond is geschikt voor alle soorten rozen. Aan rozengrond is extra magnesium toegevoegd wat bijdraagt aan een uitbundige groei, sterke rozen en een diepgroen blad.

Buxusgrond

Buxuspotgrond is speciaal ontwikkeld voor de buxus, liguster, de taxus en andere groenblijvende struiken. Aan buxusgrond is klei toegevoegd wat uitdroging voorkomt. Deze grond draagt bij aan mooie volle planten die meer weerstand hebben tegen ziektes. De extra magnesium zorgt voor diepgroene bladeren.

Kokospotgrond

Kokospotgrond is te gebruiken voor alle soorten planten, maar door de extra toevoeging van kokos is de grond een stuk luchtiger dan normale potgrond. Wortels krijgen dan meer vrijheid om te groeien. Bovendien houdt kokosgrond langer vocht vast en geeft het meer voeding af waardoor je minder water hoeft te geven.

Lees ook: Biologisch verantwoord tuinonderhoud

Related Posts