De verduurzaming van woningen, bedrijfspanden en allerlei andere gebouwen staat hoog op de agenda. Dit komt niet alleen doordat het milieu steeds meer aandacht begint te vragen, maar ook omdat de energieprijzen alsmaar blijven stijgen. Dit zijn voldoende redenen om minder energie te verbruiken, zeker als je het gemakkelijk kunt verminderen met een aantal veranderingen. Isolatie is een goede optie hiervoor en dit kun je op verschillende manieren doen. Hierbij komt direct de vraag over het gebruik van dampremmende of dampopen folie. Er zit namelijk best veel verschil tussen deze twee, welke we je graag uitleggen.
Wat is dampremmende folie?
Dampremmende folie, ofwel dampdichte folie, scheidt de binnenruimte van de constructie van het gebouw. Dat wil zeggen; alle warmte en condens kan de constructie niet bereiken. Aangezien er aardig wat condens ontstaat doordat wij veel tijd binnen doorbrengen, we hier ademen, douchen, koken en ga zo maar door, verspreidt dit in de lucht. De lucht wordt gevuld met kleine waterdruppeltjes, welke natuurlijk een weg naar buiten gaan zoeken. Om te voorkomen dat dit bij de constructie van de woning terecht komt, kun je dampremmende folie aanbrengen. Dit voorkomt namelijk dat de onzichtbare vochtdruppeltjes zorgen voor houtrot of schimmel. Kortom, het zorgt er dus voor dat de constructie droog blijft en hierdoor veel langer meegaat. De warme lucht blijft binnenshuis door dit folie, waardoor de ruimte direct ook beter geïsoleerd is.
Waarom gebruik je dampopen folie?
Nu heb je de vorige alinea gelezen en denk je waarschijnlijk dat dampremmende folie de enige juiste folie is die je woning of bedrijfspand nodig heeft. Helaas is dat niet helemaal waar, want soms kun je beter dampopen folie gebruiken. Dit folie is juist zeer doorlatend, waardoor dezelfde vochtdruppeltjes kunnen ontsnappen. Dit plaats je voornamelijk aan de buitenzijde van de constructie, waar je dampremmende folie aan de binnenkant van de constructie plaatst. Dampopen folie zorgt ervoor dat het vocht vanuit de constructie een weg naar buiten kan vinden, ook weer om schimmels en houtrot te voorkomen in de constructie zelf. Tegelijkertijd sluit het zich af voor vocht van buitenaf, waardoor er geen extra vocht naar binnen kan komen. Het werkt dus eigenlijk één kant op.
Kun je dampremmende folie en dampopen folie combineren?
Tot slot heb je nu waarschijnlijk de vraag; kun je dampremmende folie en dampopen folie dan combineren voor het beste resultaat? Jazeker! Sterker nog, dit wordt juist ontzettend aangeraden. Door de combinatie van beide typen folie zorg je voor de ultieme isolatie, waarbij je de constructie het beste beschermt tegen vochtschade. De warmte vanuit binnen blijft bewaard en de kou van buiten blijft op afstand. Wanneer je deze twee typen folie plaatst of laat plaatsen, kun je direct genieten van het effect. De kosten hiervan zijn aanzienlijk lager dan andere verduurzamende maatregelen als zonnepanelen of een zonneboiler, dus een grote investering is niet nodig. Dit scheelt niet alleen in energieverbruik, maar dus ook in je maandelijkse lasten. Zo wordt verduurzamen een stuk haalbaarder voor veel huishoudens.