Home Klustips Zelf een vlonder maken van Douglas hout: dat doe je zo!

Zelf een vlonder maken van Douglas hout: dat doe je zo!

Door bouwsuper
Zelf een vlonder maken van Douglas hout: dat doe je zo!

Een houten terras of vlonder kan een verrijking zijn voor je tuin. Het geeft niet alleen rust, maar zorgt ook voor een mooie natuurlijke uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld planken of tegels van Douglas hout en ga aan de slag. Zelf een houten vlonder maken doe je zo:

Zet de contouren van de vlonder uit

Bepaal allereerst de plaats van de vlonder en baken het oppervlakte af met paaltjes en draad. Reken dan uit hoeveel betontegels, onderbalken en planken je nodig hebt. De

onderbalken moeten ongeveer 40 tot 60 cm uit elkaar komen te liggen voor een stabiele basis.

Extra tip: wil je een vlonder dichtbij een vijver aanleggen? Sla dan hardhouten palen in de grond, laat je vooraf wel eerst adviseren over hoe diep de palen in de grond moeten komen. Dit zorgt ervoor dat er niet snel sprake zal zijn van verzakking.

Graven en zand storten

Na het uitmeten en plannen, is het tijd om te gaan graven. Graaf ongeveer 15 cm diep grond af over de totale oppervlakte. Vul daarna het gat met zand en stamp dit stevig aan, je kunt ook een trilplaat gebruiken (deze geeft vaak betere verdichting van het zand). Maak het zandoppervlak nu gelijk met behulp van een rei of waterpas.

Leg een fundering van tegels neer

De volgende stap is om tegels neer te leggen op het vlakke zandbed. Begin met de tegels te leggen waar de eerste onderbalk komt. Je kunt horizontaal aan de slag en de tegels plaatsen vanaf dat punt. De onderlinge afstand tussen de tegels hangt af van de tussenruimte van de onderbalken.

Leg anti-worteldoek neer

Vergeet geen anti-worteldoek op de bodem te leggen om te voorkomen dat er straks onkruid door je vlonder naar boven komt. Snijd het anti-worteldoek op maat met een mesje en zorg dat de stroken elkaar minstens 15 cm overlappen.

Het leggen van de planken

Het leggen van de planken

Leg de eerste plank op de onderbalken. Als je ook nog een afdekplank wilt monteren onder de eerste plank, laat dan deze eerste plank iets uitsteken over de onderbalken. Zaag de planken eventueel op maat met een cirkelzaag. Gebruik voor het schroeven van je planken roestvrij stalen schroeven.

Extra tip: leg de naad tussen twee planken die elkaar kops raken altijd op het midden van een steunbalk. Dit geeft extra stevigheid.

Zorg voor een mooie afwerking

Bewerk het hout met beits of olie om de mooie huidige kleur te behouden. Werk eventueel de zijkanten ook af met houten vlonderplanken.

Als je al deze stappen hebt doorlopen is het natuurlijk tijd om te genieten van je vlonder. Wij wensen jou heel veel plezier in jouw mooie “nieuwe” tuin ;).

Related Posts