Home materiaal Alles wat je moet weten over ladegeleiders

Alles wat je moet weten over ladegeleiders

Door bouwsuper
Alles wat je moet weten over ladegeleiders

Niets is zo irritant als een lade die stroef opengaat of steeds vast blijft hangen. Als handige klusser kun je dit probleem gelukkig oplossen. Je monteert gewoon een nieuwe geleider! Ook wanneer je zelf een ladekast bouwt, zijn goede ladegeleiders onmisbaar. Heb je er nog niet vaak mee gewerkt en kun je wel wat meer informatie gebruiken? Dan komt het onderstaande artikel goed van pas.

Rolgeleider of kogelgeleider

Algemeen gezien zijn er twee soorten ladegeleiders: rolgeleiders en kogelgeleiders. Welk type de beste keuze is, is afhankelijk van de toepassing en jouw voorkeur. Je kunt natuurlijk ook advies vragen van een specialist.

Rolgeleider: Dit systeem heeft wieltjes, waardoor de geleider heen en weer rolt. Rolgeleiders zijn heel gemakkelijk in en uit elkaar te halen.

Kogelgeleider: Deze ladegeleider is uitgevoerd met kleine kogeltjes in plaats van wieltjes. De geleider wordt door zogenaamde kogelkooien gefixeerd, waardoor de lade een stuk stabieler schuift.

Rolgeleider of kogelgeleider

Push-to-open geleiders

Wil je een greeploze ladekast of keukenkast maken? Kies dan voor push-to-open geleiders. Zoals de naam al aangeeft, maak je kasten met deze geleiders open door te duwen. Een handgreep is niet meer nodig! Je kunt dit soort geleiders en ander meubelbeslag online bestellen. Let bij aanschaf goed op de maten.

Soft close geleiders

Er zijn daarnaast ladegeleiders met soft close verkrijgbaar. Deze systemen hebben ingebouwde demping en voorkomen dat de lade hard dichtvalt. Het is veiliger en zorgt voor minder lawaai.

Verstelbare ladegeleiders

Je moet bij aankoop van ladegeleiders goed letten op de lengte. Kun je de exacte afmeting van jouw ladekastje niet vinden? Maak je geen zorgen. De meeste geleiders zijn uittrekbaar en naar wens aan te passen. Je kunt dus altijd een passende rails of geleider vinden!

Lichte en zware ladegeleiders

Houd niet alleen rekening met het formaat, maar ook met het gewicht. Wanneer je een hele grote lade wil monteren, moet de geleider het gewicht (met inhoud) wel kunnen houden. Kijk in dat geval naar zware ladegeleiders met veel draagkracht. Deze kunnen tot wel 150 kilo dragen! Met gebruik van het juiste product weet je zeker dat het eindresultaat stevig en soepel is.

Samengevat:

  • Maak eerst de keuze tussen rolgeleiders en kogelgeleiders
  • Bepaal of je push-to-open geleiders nodig hebt (voor greeploze lades)
  • Bepaal of de lade zachtjes moet sluiten met een soft close functie
  • Meet de lade op en kies een passende lengte
  • Controleer of de ladegeleider geschikt is voor het gewicht van jouw lade inclusief de inhoud

Related Posts