Home materiaal Geanodiseerd aluminium: wat is het precies?

Geanodiseerd aluminium: wat is het precies?

Door bouwsuper
Geanodiseerd aluminium wat is het precies

Geanodiseerd aluminium is een veelgebruikt materiaal in de industrie en de bouwsector. Maar wat is het nou precies? In dit artikel gaan we het hebben over hoe geanodiseerd aluminium wordt gemaakt, welke voordelen dit materiaal heeft en hoe het in de praktijk wordt toegepast. Tenslotte bespreken we kort de kosten van het produceren van geanodiseerd aluminium.

Wat is geanodiseerd aluminium?

Aluminium is van nature gevoelig voor oxidatie en corrosie, waardoor het snel kan roesten en afbreken. Geanodiseerd aluminium is een geoxideerde vorm van aluminium, waarbij een elektrolytisch proces wordt gebruikt om een oxidehuid op het oppervlak van het materiaal te creëren. Deze oxidehuid is hard, duurzaam en bestand tegen corrosie en slijtage. Het resultaat is een geanodiseerde aluminium plaat.

Hoe wordt geanodiseerd aluminium gemaakt?

Het anodisatieproces begint met het reinigen van het oppervlak van het aluminium om alle onzuiverheden en verontreinigingen te verwijderen. Vervolgens wordt het materiaal ondergedompeld in een elektrolytische oplossing. Deze bestaat meestal uit zwavelzuur of chroomzuur. Door een elektrische stroom door het materiaal te sturen, ontstaat er een oxidehuid op het oppervlak van het aluminium.

De dikte van de oxidehuid kan worden gecontroleerd door het voltage en de stroomsterkte te bepalen. Een dikkere oxidehuid biedt meer bescherming, maar kan ook leiden tot een minder uniforme kleur. De kleur van het geanodiseerde aluminium kan ook worden aangepast door kleurstoffen aan de elektrolytische oplossing toe te voegen. Dit biedt een brede waaier van kleuropties voor het eindproduct.

Om kort samen te vatten: het anodiseerproces bestaat dus uit vier stappen, namelijk:

  • Reinigen;
  • Dikte reductie (indien nodig);
  • Eventueel kleurstoffen toevoegen aan de elektrolytische oplossing;
  • Het anodiseren zelf;
  • Het afdichten van poreuze kristallen, ook wel sealen genoemd.

Voordelen van geanodiseerd aluminium

Een van de belangrijkste voordelen van geanodiseerd aluminium is de bescherming die het biedt tegen corrosie en slijtage. De oxidehuid is hard en duurzaam, waardoor het materiaal bestand is tegen krassen en andere beschadigingen. Bovendien biedt het geanodiseerde oppervlak een uitstekende hechting voor verf, lijm en andere coatings.

Een ander voordeel van geanodiseerd aluminium is de esthetische waarde. De kleur van het materiaal kan worden aangepast om aan de behoeften van het project te voldoen. Bovendien blijft het materiaal de kleur behouden, waardoor het er jarenlang als nieuw uitziet.

Geanodiseerd aluminium heeft ook een lagere onderhoudskost dan andere soortgelijke materialen. Het oppervlak is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, waardoor er minder tijd en middelen nodig zijn voor het onderhoud van het materiaal. Bovendien is het materiaal licht van gewicht en sterk, wat het zeer geschikt maakt voor gebruik in de bouwsector.

Toepassingen van geanodiseerd aluminium

Geanodiseerd aluminium wordt vaak gebruikt in een breed scala van toepassingen, waaronder de bouwsector, de transportsector en de elektronica-industrie.

In de bouwsector wordt geanodiseerd aluminium gebruikt voor gevelbekleding, raam- en deurkozijnen, trappen, balustrades en andere architecturale toepassingen. Het biedt niet alleen een duurzame en esthetisch aantrekkelijke afwerking, maar is ook lichtgewicht en sterk, waardoor het gemakkelijk te installeren is en minder materiaal nodig heeft dan traditionele bouwmaterialen.

In de transportsector wordt geanodiseerd aluminium vaak gebruikt voor vliegtuigonderdelen, zoals romp- en vleugelbekleding, evenals voor carrosserieën van vrachtwagens en trailers. Het lichte gewicht van het materiaal maakt het een aantrekkelijke keuze voor de luchtvaartindustrie, terwijl de duurzaamheid en corrosiebestendigheid het geschikt maken voor de ruwe omgeving van de transportsector.

In de elektronica-industrie wordt geanodiseerd aluminium gebruikt voor de behuizing van apparaten zoals smartphones, tablets en laptops. Het biedt niet alleen bescherming tegen corrosie en slijtage, maar heeft ook een esthetisch aantrekkelijke afwerking die bijdraagt aan het uiterlijk van het eindproduct.

Kosten van geanodiseerd aluminium

De kosten van geanodiseerd aluminium variëren afhankelijk van de dikte van de oxidehuid en de grootte van het materiaal. Over het algemeen is geanodiseerd aluminium duurder dan onbehandeld aluminium, maar de duurzaamheid en de esthetische voordelen maken het een kosteneffectieve keuze op de lange termijn.

Conclusie

Geanodiseerd aluminium is een duurzaam en veelzijdig materiaal dat een breed scala van toepassingen heeft in de industrie en de bouwsector. Het anodisatieproces verhardt het oppervlak van het materiaal en biedt bescherming tegen corrosie en slijtage. Bovendien biedt het geanodiseerde oppervlak een uitstekende hechting voor verf, lijm en andere coatings.

De esthetische waarde van geanodiseerd aluminium, evenals de lagere onderhoudskosten, maken het een aantrekkelijke keuze voor bouwprojecten en andere toepassingen waar duurzaamheid en kostenbeheersing belangrijk zijn.

Related Posts