Home RuimteSlaapkamer Een matras schoonmaken; zo doe je dat!

Een matras schoonmaken; zo doe je dat!

Door Marieke
Matras schoonmaken

Per 24 uur breng je ongeveer 8 uur door op je bed. Dat is 56 uur per week. Je brengt 1/3 van je leven in je bed door, maar een matras wordt vaak maar zelden schoongemaakt. En dat is niet zo heel gek. Een matras is groot, zwaar en onhandig. Toch is het belangrijk om je matras regelmatig schoon te maken. Je zult minder allergenen in je slaapkamer hebben en je matras blijft jarenlang fris en zal er als nieuw uit blijven zien. Het lijkt wel moeilijk om een matras schoon te maken, maar dat is het niet. Met eenvoudige hulpmiddelen en schoonmaakmiddelen heb jij je matras in no-time weer schoon en fris.

Stofzuigen

Een goede schoonmaakbeurt van je matras begint met het stofzuigen. Hiermee zuig je alle mijten, stofdeeltjes, dode huidcellen, haren, etc. van je matras. Gebruik wel de juiste opzetstuk voor je stofzuiger om je bank goed schoon te zuigen.

Maak er een gewoonte van om elke keer als je je beddengoed verwisselt ook even je matras te zuigen.

Luchten en omkeren

Luchten is het beste middel om vocht en huisstofmijt te verwijderen. Het is dus niet erg als je je bed niet gelijk na het wakker worden opmaakt. Stap uit bed en sla het dekbed goed naar achteren. Tijdens onze slaap verliezen we zo’n 1 liter vocht en dat verdwijnt in onze matras. Daarom is het beter om niet direct je bed netjes op te maken, maar om je bed eerst goed te luchten zodat het vocht weg kan.

Omkeren

Elke 2 à 3 maanden kun je het matras omdraaien. Hierdoor verminder je de druk op de plaatsen waar jij het zwaarst in het matras zakt. De druk wordt gelijkmatiger verdeeld over het hele matras. Draai het matras van top naar teen en als mogelijk ook ondersteboven. Zo zorg je ervoor dat je matras minder snel slijt en jaren langer meegaat.

Topmatras

Een topmatras beschermt je matras tegen de eerste vlekken en het vocht. Een topmatras kan vaak ook in de wasmachine gewassen worden en hierdoor blijft je echte matras veel langer mooi en schoon.

Baking Soda

Heb je een vlek op je matras? Meng wat baking soda in warm water en doe het in een plantenspuit. Spray het schoonmaakmiddel vervolgens op de vlek en laat het intrekken. Dep het droog met een theedoek en je zult zien dat de vlek veel minder wordt of zelfs verdwijnt.

Strooi eens in de paar weken ook wat baking soda op je matras. Laat het een paar uur intrekken en zuig het daarna gewoon met je stofzuiger op. Baking soda neemt vocht om en werkt desinfecterend.

Ongelukjes

Met kleine kinderen gebeurt het vaker. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het matras is nat geplast. Maak een theedoek nat met warm water en doe er een beetje azijn op. Dep hiermee op de urinevlek. Azijn zorgt ervoor dat de geur geneutraliseerd wordt. De vlek en de geur is hiermee verdwenen.

Urinevlekken in je matras kun je ook voorkomen door een hoeslaken te gebruiken die waterdicht is. Op deze manier zorg je ervoor dat urine niet intrekt en je na een ongelukje alleen maar een hoeslaken hoeft vervangen.

Heb jij nog andere tips om je matras schoon te maken?

Related Posts