Home Stappenplannen Houten vloer verven? Gebruik dit handige stappenplan!

Houten vloer verven? Gebruik dit handige stappenplan!

Door Judith
Vloer verven; zo doe je dat

Heb je net een huis gekocht waarin een (verwaarloosde) houten vloer ligt? Of is jouw houten vloer in huis toe aan een opknapbeurt? Dan is het tijd om de vloer opnieuw te verven. Je kunt het werk uitbesteden aan een professional, maar het eerste wat opvalt als je dat wilt doen is het prijskaartje. Je betaalt namelijk per vierkante meter een fors bedrag om je vloer te laten schuren en schilderen! Het verven van een houten vloer is niet zo moeilijk en iedereen kan het zelf. Als je tenminste een handig stappenplan heb! Wees van tevoren goed voorbereid en lees de stappen goed door, want zo voorkom je vervelende fouten of een slordig resultaat. Het verven van een houten vloer is een flinke klus, die je heel wat tijd en energie gaat kosten. Maar: het resultaat is het absoluut waard!

Benodigdheden

  • Schuurmachine
  • Spijkers
  • Hamer
  • Tang
  • Vloerverf of vloerlak
  • Tape
  • Rollers
  • Kwasten
  • Verfbak
  • Doeken

Stappenplan: de houten vloer schuren

De houten vloer moet uiteraard goed worden geschuurd voordat er geverfd kan worden. Doe je dit niet of doe je het niet goed, dan zal het resultaat erg tegenvallen. Vloerlak heeft namelijk heel wat te verduren doordat er veel over gelopen wordt. Daarom is het het beste om te beginnen met een goede voorbereiding door de houten vloer te schuren. Zo kan de verf beter hechten aan het hout en blijft de vloer veel langer mooi na het verven.

Stap 1: Maak de vloer zo egaal mogelijk

Nu de vloer kaal ligt en je er geen meubels op hebt staan, is dit het ideale moment om te kijken of de vloer nog helemaal goed is. Controleer de planken en zorg dat de vloer zo egaal mogelijk is. Let op: een karakteristieke antieke vloer zal nooit volledig egaal worden! Vervang indien nodig een plank en controleer ook of de vloer niet is gaan rotten. Nu kun je er nog van alles aan doen als dat nodig is, terwijl dat veel lastiger gaat als je er al uren aan gewerkt hebt.

Stap 2: Spijkers dieper in de vloer timmeren of vervangen

De houten vloer ligt meestal vast met spijkers of schroeven. Je hoeft ze niet allemaal te verwijderen gelukkig! Het enige wat je moet doen, is zorgen dat er geen spijkers uitsteken boven het hout. Dat is belangrijk omdat anders de schuurmachine flink beschadigd kan raken. Timmer elke spijker minimaal 3 millimeter met de kop in het hout, eventueel met hulp van een drevel. Zijn er losse of missende spijkers? Sla er dan nieuwe in of maak het hout weer vast met schroeven.

Stap 3: Huur een parketschuurmachine en een kantenschuurmachine

We gaan ervan uit dat je niet toevallig ergens een grote parketschuurmachine hebt staan. Nu kun je natuurlijk overwegen om met je eigen handschuurmachine die vloer ‘even’ te schuren, maar dan ben je wel heel wat uurtjes extra bezig. En dan hebben we het nog niet eens over de pijnlijke knieën die dat zou opleveren! Dus ga je naar de bouwmarkt, naar Bo-Rent of naar online partijen die je zo’n apparaat kunnen verhuren. Er zijn drie varianten: een apparaat dat 10, 20 of 40 centimeter breed schuurt. Het hangt sterk af van de grootte van het oppervlak welk apparaat voor jou het handigst is. Er zijn ook schuurmachines te huur voor de kanten waar het grote apparaat niet bij kan. De randen kun je echter eventueel ook doen met je eigen handschuurmachine.

Stap 4: Aan de slag met de parketschuurmachine

De parketschuurmachine kun je zelf voorzien van het bijbehorende schuurlinnen. Je begint uiteraard met het grofste linnen. Schuur de vloer diagonaal over de planken, in een hoek van ongeveer 45 graden. Ga dus bij de eerste keer schuur je niet met de nerf mee of dwars over het hout! Het is niet erg als de machine heel kleine hoekjes en randjes niet mee kan nemen, dat werk je later weer bij. Tijdens de eerste keer schuren wordt de bovenste laag weggeschuurd, inclusief de lak als die erop zit. Een tip: zet als je aan het uiteinde van een baan komt meteen de schuurroller naar boven. Anders zal de machine terwijl je even stilstaat zich verder ‘vreten’ in de vloer, waardoor je lelijke plekken krijgt. Veeg de vloer als je klaar bent met de eerste ronde schuren.

Ga nu nog een keer schuren, maar gebruik nu het middelgrove schuurlinnen. Deze keer ga je in de lengterichting schuren. Ben je klaar? Dan stofzuig je de vloer en bevestig je het fijne schuurlinnen om de schuurmachine. Ook deze derde ronde schuur je in de lengterichting van de vloerplanken. Probeer het schuren te beëindigen bij de deur en zet daar de stofzuiger klaar voordat je begint. Ben je klaar? Trek dan je schoenen uit en stofzuig op je sokken de vloer zo goed mogelijk schoon. Er zal waarschijnlijk wel veel stof in je sokken blijven hangen, maar de pasgeschuurde vloer is heel erg gevoelig voor vlekken en viezigheid, wat moeilijk weg te krijgen is. Je kunt vanaf nu je schoenen beter buiten laten staan!

Stap 5: Het bijschuren en klaarmaken van de vloer

Je bent er al bijna! De vloer moet alleen nog worden bij geschuurd op de plekken waar de grote schuurmachine niet kon komen. Je neemt dus de kanten-schuurmachine of je handschuurmachine en loopt elke plank na om te zien waar er nog geschuurd moet worden. Schuur ook hier eerst met grof schuurpapier, dan middelgrof en dan het fijnste schuurpapier. Zijn er plekjes waar je nog oude lak ziet waar geen enkele schuurmachine bij kan? Probeer dit dan weg te werken met een verfkrabber of wat los schuurpapier. Als de hele vloer volledig is geschuurd ga je opnieuw goed stofzuigen. Daarna neem je de vloer af met een licht vochtige dweil (niet te nat). Laat de vloer dan even rusten en drogen. Het schuurwerk is gedaan: tijd om de vloer te verven!

Vloer verven; zo doe je dat

Stappenplan: de houten vloer verven

Ongeacht of je wel of niet het bovenstaande stappenplan hebt gevolgd om de vloer te schuren, gaan we ervan uit dat je nu beschikt over een vloer die helemaal klaar is om geverfd te worden. De vloer ziet er kaal uit en is grondig geschuurd. Denk nog wel even aan onze tip om geen schoenen meer te dragen, maar alleen op sokken op de vloer te lopen. De vlekken die je schoenen kunnen veroorzaken zijn er nauwelijks meer uit te krijgen zonder ze weg te schuren!

Tip: er zijn vier methoden om de vloer te bewerken. Je kunt hem met was behandelen (dit moet minimaal 1x per jaar gebeuren en kost je vrij veel werk), je kunt hem in de olie zetten (ook dit vergt veel werk en regelmatig onderhoud), je kunt hem lakken of je kunt hem schilderen. De laatste twee opties bespreken we hieronder. Zowel bij lakken als bij schilderen is het resultaat een vloer waar je minstens 5 jaar lang geen onderhoud aan hebt bij normaal gebruik.

Stap 1: Kies jouw verf of lak

Er zijn heel veel soorten vloerverf of vloerlak. Je vindt ze bij de bouwmarkt of online. Let op met online bestellingen, want vaak valt het product nogal tegen. In de bouwmarkt krijg je vaak uitgebreid advies over jouw situatie. Wat is het verschil tussen een vloer verven of lakken? Eigenlijk niets, alleen spreken we over lakken wanneer we kiezen voor een doorzichtige lak waarbij de houtnerf zichtbaar blijft. Wanneer je een houten vloer gaat verven of schilderen kies je een ondoorzichtige lak of vloerverf waarmee je de onderliggende vloer niet meer kunt zien.

Tip: koop voldoende verf of lak voor je houten vloer! Bereken het aantal vierkante meters en bedenk dat je meerdere lagen over elkaar zult gaan gebruiken. Vloerlak moet in minimaal 3 lagen worden opgebracht, bij vloerverf kan het aantal lagen verschillen. Je kunt bij vloerverf ook kiezen voor een grondverf, maar dat is niet perse nodig.

Stap 2: Maak je werkterrein klaar

Zorg dat de vloer goed gezogen is en afgenomen is met een licht vochtige dweil. De vloer moet daarna goed gedroogd zijn! Bekijk dan hoe je de lak wilt aanbrengen en dan met name waar vandaan en waar naartoe. Het lijkt nogal overbodig, maar zorg dat je altijd bij een deur eindigt! Er zijn verrassend veel mensen die zichzelf in een hoek verven en de verf moet zo lang drogen dat dat echt geen pretje is. Zorg dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt: rollers, kwasten, doeken, verfbakken en roerstokjes.

Stap 3: Begin achterin de ruimte en werk met de planken mee

Zowel lak als vloerverf kan heel lelijk worden aangebracht als je niet met de planken mee werkt. Begin dus achterin de ruimte en verf in de lengte van de vloerplanken. Je houten vloer schilderen wordt er een stuk gemakkelijker van! Liggen je planken niet in de lengterichting vanaf de deur gezien, dan schilder je plank voor plank van achteren naar voren. Werk een plank volledig af (inclusief randen) voordat je aan de volgende begint. Liggen de planken wel in de lengterichting vanaf de deur, dan begin je achterin en werk je meerdere planken tegelijk af. Zorg dat je altijd toegang hebt tot de plekken achterin die je nog niet hebt geschilderd en dat je altijd terug kunt naar de deur.

Stap 4: Wachten en controleren

Wacht totdat de lak of verf is gedroogd. Beiden drogen ongeveer even snel, al is het wel afhankelijk van de verfsoort en de houtsoort. Voor de zekerheid wordt meestal geadviseerd om minimaal 24 uur na het verven van de laatste plank de vloer niet te betreden. Controleer eerst vlak bij de deur of de verf droog is voordat je er (wederom op sokken) op stapt. Controleer de hele vloer of je geen plekken hebt overgeslagen.

Stap 5: Je houten vloer opnieuw schilderen of lakken

Wanneer je de vloer niet meer betreedt tot je de tweede laag gaat schilderen of lakken, hoef je hem niet opnieuw schoon te maken. Schuren is sowieso niet nodig als je twee keer dezelfde verf of lak aanbrengt op je vloer. Werk je met hoogglans lak? Dan schuur je de vloer nog wel een keer met het fijnste schuurpapier voordat je de nieuwe laag gaat opbrengen. Breng de tweede laag net zo aan als de eerste laag en wacht opnieuw minimaal 24 uur om de vloer goed te laten drogen.

Stap 6: Doorgaan met verven of lakken…?

Zet je de vloer in de lak, dan moet je minimaal 3x de hele vloer lakken. Dat is met vloerverf niet perse nodig. Een houten vloer verven kun je in twee rondes doen. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je natuurlijk altijd drie keer verven. Vooral de tweede en derde keer lijken meer energie te kosten, omdat je wat minder verschil ziet ten opzichte van de eerste schilderronde. Toch moet je het wel doen, want je vloer zal anders sneller beschadigingen tonen en dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Lees ook: Laminaatvloer onderhouden; zo doe je dat!

Omgaan met beschadigingen van de gelakte of geschilderde houten vloer

Natuurlijk kan je vloer wel weer beschadigd raken. Hoewel je een gelakte of geverfde vloer niet jaarlijks hoeft te onderhouden, is het bijwerken van beschadigingen vaak wat lastiger dan bij een vloer die met was of olie is behandeld. Toch kun je wel wat ‘noodreparaties’ uitvoeren zonder dat je de hele vloer opnieuw moet verven.

Tip 1: een kleine beschadiging

Heb je een klein plekje waar bijvoorbeeld een meubel is gevallen, waardoor er een kale plek op het hout zit? Dan kun je dit kleine plekje voorzichtig schuren en opnieuw lakken of verven in dezelfde kleur als de rest van je vloer. De randjes zullen zichtbaar blijven, maar het is veel minder opvallend dan de kale plek. Bovendien zal het verschil waarschijnlijk nog wel wegtrekken na een aantal weken.

Tip 2: een kale plek

Een vloer wordt nooit helemaal gelijkmatig gebruikt. Er zal verschil ontstaan tussen plekken die veel zonlicht krijgen en plekken die altijd alleen in de schaduw liggen. Verder is er ook verschil tussen delen waar veel gelopen wordt en delen waar niemand komt. In de looppaden ontstaan vaak na een aantal jaar kale plekken, terwijl de rest van de vloer nog prima in orde is. Je kunt deze kale plekken voorzichtig schuren (eerst middelgrof, dan fijn) en opnieuw in de lak zetten. Ook hier loop je het risico van kleurverschil met de rest van je vloer. Toch zijn de kleine kleurverschillen een stuk minder opvallend dan de kale plekken zijn.

Na een aantal jaar zullen de reparaties niet langer voldoende zijn om de vloer netjes te houden. Het is dan tijd om weer opnieuw te beginnen met het verven van de houten vloer. Maar nu je weet hoe het moet, zul je merken dat het een stuk vlotter zal gaan. Bovendien is het resultaat (een prachtige houten vloer) alle moeite dubbel en dwars waard!

Lees ook: Handleiding: het aanbrengen van een gietvloer met coating
Lees ook Krassen op je vloer? Vanaf nu verleden tijd

Related Posts

1 Reactie

Bouwaanbod 6 maart 2017 - 17:24

Goede tips! Ik ben het er zeker mee eens dat kale plekken veel meer opvallen dan een klein kleurverschil.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.