Home Wonen Je huis opruimen; zo stel je het niet langer uit!

Je huis opruimen; zo stel je het niet langer uit!

Door Marieke
Opruimen; tips om het bij te houden

Uitstelgedrag; we kennen het allemaal. Vooral als het gaat om huishoudelijke klusjes of om je huis of schuur opruimen. Veel mensen schuiven zo’n klus veelvuldig voor zich uit. Wasgoed stapelt zich almaar hoger en hoger op, in de keukenkastjes is het een flinke rommel, en alle spullen op de rommelzolder mogen ook wel weer eens uitgezocht worden. In dit artikel geven wij je een aantal tips waarmee uitstelgedrag verleden tijd wordt en jij altijd een heerlijk opgeruimd huis hebt.

Het stapelt zich op

Ik ruim de vaatwasser wel uit als mijn boek uit is. Maar als je boek uit is, is het bedtijd en heb je ook geen zin meer. De volgende ochtend staat er een berg met vaat op de aanrecht en is de klus alleen maar groter. Vandaag heb ik geen zin om de was te strijken en te vouwen, ik doe het zaterdag wel. Maar zaterdag plan je onverwachts een leuk dagje uit met je gezin en komt van wassen en strijken helemaal niets. De was stapelt zich echter wel flink op. Het nadeel van uitstellen is dat de rommel in huis alleen maar groter en nog groter wordt. Zo groot dat je er meer en meer als een berg tegenop ziet om het op te ruimen en daardoor weer gaat uitstellen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waar het alsmaar lastiger wordt om uit te komen.

Iets is beter dan niets

Is het hoekje van de trap bij jou ook een verzamelhoekje van spullen die naar boven moeten? Wen dan jezelf aan dat zodra je een keer naar boven moet in ieder geval iets meeneemt. Ga je weer naar beneden? Neem dan altijd iets mee wat naar beneden moet. Staat er een leeg theeglas op tafel? Neem deze dan gelijk mee als je toch naar de keuken loopt. Wen jezelf aan om het dan ook meteen in de vaatwasser te zetten. Als je elke keer iets meeneemt als je op weg bent naar een andere ruimte, dan houd je het meteen al een stuk opgeruimder en netter in huis. Houd dus in je achterhoofd dat je nooit met lege handen naar een andere ruimte in je huis loopt. Tenzij het natuurlijk allemaal al opgeruimd is.

Besteed wachttijd nuttig

Sta je te wachten totdat het water van de waterkoker kookt? Of sta je te wachten tot je koffie is doorgelopen? Sta je tijdens het koken te even te wachten? Leer jezelf aan dat je dan een klein klusje doet wat je zo hebt gedaan. Als je staat te wachten op de waterkoker, kun jij prima je handdoek en theedoek vervangen voor schone exemplaren. En als jij op je koffie staat te wachten kun jij ondertussen de vaatwasser inruimen. Als jij tijdens het koken moet wachten tot je eten gaar is, kun jij prima even je plantjes water geven. En al die kleine druppels bij elkaar zorgen voor een net en opgeruimd huis.

Lees ook: Een kidsproof huis; hoe maak je je huis veilig voor kinderen

Maak een lijst

Andere huishoudelijke taken of opruimklusjes doe je niet even tussendoor, maar moet je de tijd voor inplannen. Is uitstelgedrag voor jou herkenbaar? Maak dan voor jezelf een wekelijkse to-do-list en schrijf daarop wat je elke dag sowieso wilt opruimen. En dat hoeft niet meteen groot te zijn. Deel het op in kleine behapbare stukjes. Je hoeft niet op een dag alle keukenkastjes uitgezocht en opgeruimd te hebben. Met elke dag één kastje kom je er ook. Als je een grote taak opdeelt in kleine behapbare taakjes, dus kun je steeds iets van de lijst doorstrepen en doorstrepen geeft voldoening en motivatie om door te gaan.

Bepaal een tijd en zet een wekker

Een kwartier per dag. Peanuts en is te overzien toch? Als je nu elke dag een kwartier gaat opruimen, dan is dat in een week al een 1 uur en 3 kwartier. Zet je wekker op een kwartier, ga alle opruimtaken af die je vandaag in dat kwartiertje wil doen. Gaat na een kwartier de wekker af? Dan trakteer jij jezelf op een pauze met een lekker kopje koffie of thee! Zo wordt opruimen nog eens leuk.

Het toverwoord is bijhouden. Als je steeds iets doet dan voorkom je dat de berg groot wordt en dat alle zich opstapelt. En laat je de berg niet groot worden? Dan geniet jij dagelijks van een opgeruimd huis!

Lees ook: Zo creëer je een opgeruimde kledingkast
Lees ook: 6 tips voor een opgeruimde badkamer

Related Posts