Home Wonen Een kidsproof huis; hoe maak je je huis veilig voor kinderen

Een kidsproof huis; hoe maak je je huis veilig voor kinderen

Door Marieke
Kinderbeveiliging

Het ene moment lig je nog met een pasgeboren baby in je armen te knuffelen, slechts een aantal maanden later is deze baby al flink op ontdekkingstocht door je woonkamer. Buikschuiven wordt kruipen, kruipen wordt lopen. Je huis wordt één grote ontdekkingsreis en niets lijkt meer veilig. Tijd om maatregelen te nemen en jouw huis kidsproof te maken. Met de juiste kinderbeveiliging in huis kan je kleine alles veilig gaan ontdekken en dat is wel zo fijn!

De eerste tip

Verplaats je eens in je rondkruipende dreumes en ga op handen en knieën je huis door. Wat zou jij grijpen als jij die dreumes zou zijn? Welke lade en kastje is het meest interessant om eens te bekijken? Welk snoer is leuk om aan te trekken? Dit is de beste manier om de wereld door de ogen van je kind te bekijken. Pas daar je beveiligingsmaatregelen op aan. En als je kindje gaat lopen vraagt dat weer een nieuwe check-up van je huis wat betreft kinderbeveiliging. Nu kan je kindje ook lades en kastjes openen die weer wat hoger zijn. Ik dit artikel noemen we een aantal maatregelen die je kunt nemen om je huis babyproof te maken.

Kinderbeveiliging keukenkastjes

Wat valt er veel te ontdekken in de keuken! In elk keukenkastje ligt wel iets leuks en interessants. Zet schoonmaakmiddelen op een plek waar je kind absoluut niet bij kan, bijvoorbeeld in één van de bovenkasten. Voor de andere lage keukenkastjes kun je een beveiliging plaatsen speciaal voor (keuken)kastjes. Met een speciale kinderbeveiliging moeten er een paar handelingen gedaan worden om de kastjes of lades open te krijgen, wat voor kleine kinderen onmogelijk is.

Het is zeker niet nodig om alle kastjes te beveiligen. Hoe erg is het als je kindje eens een keer het keukenkastje met de Tupperware bakjes leeghaalt? Misschien niet leuk voor jou omdat jij het moet opruimen, maar gevaarlijk is het niet.

Bekijk niet alleen je keukenkastjes, loop alle kasten eens na om te zien of er dingen in staan die je beter een andere plek kunt geven, of dat er ook een beveiliging op moet.
En geef je kindje in de boekenkast een eigen plank (de onderste) met eigen boekjes die het wel mag pakken.

Kinderbeveiliging op oven en kookplaat

Een oven zit vaak onder de kookplaat en voor kleine kinderen makkelijk op te trekken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Plaats een hittebestendige ovenbeveiliging zodat je kindje niet zomaar de oven kan opentrekken.
Bescherm ook je kookplaat. Een kindje heeft zo de steel van een pan die uitsteekt te pakken, of draait aan de knoppen van het fornuis. Wen jezelf altijd aan om de steel van je pan niet naar voren te laten steken.

Stopcontacten

Wat is er nu leuker om met die kleine mini-vingertjes in een stopcontact te prikken. Of iets anders kleins in de gaatjes te stoppen. Dit kan tot ernstige gevolgen leiden. Een van de belangrijkste maatregelen die je moet nemen is het aanbrengen van stopcontactbeveiligers, in elk geval op de stopcontacten waar je kind goed bij kan. Loop alle stopcontacten in huis goed na en bekijk of je kindje er al bij kan. Maar als je die kinderbeveiliging toch aan het aanbrengen bent; waarom niet gelijk op alle stopcontacten in je huis!

Kinderbeveiliging voor de trap

Het gaat sneller dan je denkt; voordat je het weet zit je kind bovenaan de trap. Dit kunnen ze al nog voordat ze kunnen lopen. Met handen en knieën zijn ze zo boven. En het laatste wat je wilt is dat je kind naar beneden valt. En je kind continu in de gaten houden is ook onmogelijk. Een traphekje biedt uitkomst. Plaats een traphekje bovenaan de trap, maar ook één onderaan de trap. Daarnaast zijn traphekjes ook zeer geschikt om deze tussen deurposten te bevestigen. Hiermee kun je voorkomen dat je kind een kamer uitloopt.

Kleine kinderen kunnen nog niet goed bij de trapleuning. Om je kind op een veilige manier de trap op- en af te laten lopen zijn er speciale kindertrapleuningen verkrijgbaar. Deze bevestig je aan je bestaande trapleuning. Zo kan je kind zich goed vasthouden aan de leuning en op de juiste manier naar boven en beneden lopen. Hiermee kunnen veel valpartijen voorkomen worden.

Heb je een trap met open treden? Let dan extra goed op! Een kind kan zomaar tussen die treden door op ontdekkingstocht gaan.

Kinderbeveiliging voor ramen en deuren

Je moet er niet aan denken dat je kind de buitenwereld wil gaan ontdekken en uit het raam probeert te klimmen. Vooral niet een raam op de eerste of tweede verdieping. Een hor kan al een uitkomst bieden. Met een raambeveiliging kun je er ook voor zorgen dan je kind het raam niet verder open kan duwen.

Een vinger tussen deur is ook gebeurd zonder dat je er erg in hebt, en dat kan nare gevolgen hebben. Deurstoppers kunnen ervoor zorgen dat de deur niet ineens dicht kan klappen. Denk ook aan de scharnierzijde van de deur. Ook daar kunnen vingertjes tussenkomen. Een deurstrip – wat je al vaak op scholen en kinderdagverblijven ziet – kun je aan de scharnierzijde bevestigen en voorkomt dat de kleine vingertjes ertussen kunnen.

Kinderbeveiliging voor scherpe hoekjes

De punt van de tafel of de punt van de vensterbank. Dreumesjes staan nog wankel op hun beentjes omdat hun evenwicht nog niet goed ontwikkeld is. Ze vallen nog snel. En daarbij kunnen ze zomaar met hun hoofd tegen de punt van de tafel vallen. Op de scherpe hoekjes van tafels, vensterbanken etc. kun je beschermhoekjes plakken. Deze hebben een afgeronde en niet zo’n scherpe punt, zodat het iets prettiger is om tegenaan te vallen.

Nog de laatste tips

 • Zorg ervoor dat je kind niet bij het snoer van bijvoorbeeld de waterkoker kan. Stel je voor dat je kind aan het snoer van de waterkoker trekt en de waterkoker met gloeiend heet water naar beneden komt vallen.
 • Laat een warme kop thee of koffie niet onbeheerd op tafel staan. Drink ook geen thee of koffie terwijl je kleine op schoot zit.
 • Heb je een rolgordijn voor het raam hangen? Laat het trekkoord niet los hangen, maar bevestig deze aan het kozijn of bindt het op.
 • Een tafelkleed is voor een dreumes een handig hulpmiddel om zich aan op te trekken. Ze kunnen alleen nog niet overzien wat er bovenop die tafel staat en trekken zo alles mee van tafel. Inclusief die glas met warme thee.
 • Kan je kind bij de deurklink van de voordeur? Dan is het verstandig om je aan te wennen om de voordeur consequent op slot te draaien. Ze rennen zo de straat op.
 • Giftige planten in huis? Weg ermee! Of zet ze hoog op een kast.
 • Heb je een balustrade of balkon? Check even of je kindje door de spijlen heen past. Zo ja, plaats er dan wat voor.
 • Laat je kindje nooit alleen in bad zitten. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt bij het badderen van tevoren klaarlegt.
 • Plaats in de douche of het bad een antislipmatje, daarmee voorkom je glijpartijen.
 • Wen jezelf aan om de kraan naar de koude stand te draaien als je heet water hebt gebruikt. Als je kind de kraan opendraait, komt er niet direct heet water uit.

Checklist

 • Plaats kinderbeveiliging op stopcontacten
 • Zet alle schoonmaakmiddelen op een hogere plek
 • Beveilig kastjes en lades met een kinderbeveiliging
 • Plaats traphekjes
 • Beveilig deuren
 • Beveilig ramen
 • Plaats beschermhoekjes op scherpe punten van tafels etc.
 • Berg medicijnen op een plek waar je kindje niet bij kan
 • Beveilig je oven en kookplaat
 • Leg een antislipmat in de douche of bad
 • Zet giftige planten buiten bereik van kinderen
 • Werk losse snoeren weg of bindt ze op en zet het vast
 • Leg geen tafelkleed op de tafel
 • Plaats rook- brand- en koolmonoxidemelders
 • Zet de trekkoorden van gordijnen vast
 • Check je balustrade of balkon
 • Verwijder sleutels of sloten van binnendeuren
 • Scherm je vijver af als je die hebt
 • Zorg voor een gifwijzer in huis

Houd een EHBO-doos binnen bereik. Volg een EHBO-cursus voor kinderen zodat je weet wat je moet doen, mocht het eens misgaan. Je kunt er nog zoveel aan doen om het voor je kind zo veilig mogelijk te maken. Het kan een keer misgaan en dan is het fijn als je niet in paniek raakt en weet wat je moet doen.

 

 

Related Posts