Onkruid, we zijn het liever kwijt dan rijk. Tussen al je mooie planten groeit er onkruid, je haalt het weg en al enkele dagen later zie je het zo weer boven je planten uittorenen. Je hebt een prachtig terras. Het ziet er strak uit, maar voor je het weet zie je onkruid en mos tussen je de voegen van je tegels door piepen. Een lastige klus om het te verwijderen. Je kunt er natuurlijk allerlei chemische middeltjes tegenaan gooien om het onkruid te verwijderen, maar een feit is dat het niet goed is voor het milieu en de natuur. In dit artikel geven wij je tips om onkruid op een milieuvriendelijke manier uit de weg te ruimen.
In dit artikel:
Je tuin aanleggen
Laten we eerst eens bij het begin beginnen voor degenen die van plan zijn een nieuwe tuin aan te leggen. Als eerste is het belangrijk om de grond te egaliseren en vervolgens antiworteldoek aan te leggen. Antiworteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid of gras doorheen kan groeien. Vervolgens kun je je tuin betegelen. Let er wel op, hoe groter de tegels, hoe minder kans op onkruid. Na het leggen van de tegels is het van belang om regelmatig inveegzand tussen de tegels te vegen. Dit zand komt tussen de voegen waardoor onkruid minder kans krijgt om tussen de voegen door te piepen. Een goede afwatering is belangrijk voor het snel drogen van de bestrating. Want hoe vochtiger het is, hoe meer mos en komt.
Worteldoek is verkrijgbaar bij de bouwmarkt.
Aanslag en onkruid verwijderen van bestrating
De makkelijkste en goedkoopste manier om onkruid tussen de bestrating te verwijderen is door er kokend water overheen te gooien. Laat het kokend water een poos intrekken. Om het met wortel en al te verdelgen kun je deze optie een paar keer herhalen. Pas wel op met kokend water dat het niet overal heen spettert. Doe dit ook niet als er jonge kinderen in je buurt rondlopen.
Vervolgens kun je het onkruid tussen de tegels heel makkelijk verwijderen met een onkruidkrabber of een aardappelschilmesje.
Water en soda is ook een effectief middel om onkruid te verwijderen. Meng 5 eetlepels soda op een emmer heet water en giet het uit over je tegels. Even laten intrekken en schrobben maar.
Liever niet gebruiken
Je kunt je terras schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Effectief, zeker. Maar in veel gevallen té effectief. Zit er een speciale coating op je tegels? Gebruik dan geen hogedrukreiniger. Dit kan de coating beschadigen.
Zout, soda en azijn; de drie schoonmaakmiddelen dat in elke keukenkastje wel te vinden is en zeer effectief zijn. Soda kun je dus prima gebruiken voor je tuin, maar ook zout en azijn zijn effectieve onkruidverdelgers. Gebruik deze laatste twee liever niet. Zout is goed om onkruid mee te verdelgen, maar je gewone planten zullen het ook niet overleven. Azijn tast het milieu aan en de gezondheid van de dieren in de natuur. Zout, chloor en azijn mag door Rijksoverheid ook niet gebruik worden voor je tuin omdat het de bodem zou kunnen verontreinigen.
Lees ook: Onderhoudskalender van maand tot maand voor je gazon
Onkruid in de border
Niet alleen tussen de tegels kan er flink wat onkruid groeien, ook in de border tussen al je prachtige planten. Is je tuin nog in aanleg? Kies er dan voor om eerst zo’n 30-40 cm af te graven en nieuwe aarde te plaatsen. Natuurlijk leg je eerst worteldoek aan voordat je een nieuwe laag aarde erin strooit.
Als een tuin met zoveel mogelijk planten is aangebracht, dan heeft onkruid ook minder kans om te groeien. Er komt immers geen zonlicht bij de aarde. Zijn er toch plekken waar geen planten groeien? Strooi dan boomschors of cacaodoppen op deze plekken.
Komt er dan toch nog onkruid doorheen? Probeer deze dan met wortel en al eruit te trekken. Zo kun je beter nog eventjes een dag wachten met trekken zodat het onkruid wat groter is, je meer grip hebt en je beter het onkruid met wortel en al eruit te trekken. Blijf het consequent verwijderen als je het ziet. Wacht niet tot het hoog staat. Voordat je het weet wordt er nieuw zaad gezaaid en heb je nog meer onkruid in de tuin.
Lees ook: 6 tips voor de aanleg van een nieuwe tuin
Lees ook: Tips voor een mooie onderhoudsvriendelijke tuin