Home Klustips Klussen met je kind; 5 redenen!

Klussen met je kind; 5 redenen!

Door Marieke
Klussen met je kind

De kerstvakantie staat bijna voor de deur; de kinderen zijn 2 weken vrij, maar ook het bedrijf waar jij werkt gaat een paar dagen dicht. Heb jij mooi de tijd om wat achterstallige klusjes in huis te doen. Maar met kinderen om je heen is het vaak lastig om ongestoord te kunnen klussen. Waarom doe je het dan niet samen met je kinderen? In dit artikel noemen we 5 redenen waarom het goed is om samen met je kind te klussen!

#1: Weer eens wat anders dan het scherm

Swipen, dat kunnen kinderen vaak als de beste. Maar kunnen ze ook een schroef in die plank draaien? Het is niet verkeerd om je kinderen dat te leren. Haal je kinderen achter de tv, smartphone of tablet vandaan en ga eens iets leuk knutselen in de kerstvakantie! Wat dacht je van een vogelhuisje? Hiermee weet je zeker dat je kind dat schermpje zo vergeten is en dat het een groot plezier heeft aan het klussen!

#2: Samen

Hoe leuk is het voor kinderen om echt eens iets samen met papa of mama te doen en een echt projectje te hebben! Iets samen doen versterkt de band met je kind. Maar doe het dan ook echt samen, en ook alles samen. De eerste stap is natuurlijk om samen naar de bouwmarkt te gaan om daar alle spullen te halen. En, neem de klus niet steeds uit handen, maar help alleen waar echt nodig is! En als het af is? Dan kun je ook samen trots zijn! Je kind trots op wat het heeft gemaakt, en jij bent apetrots op jouw kind zelf! Hoe leuk is dat!

#3: Vergroot het zelfvertrouwen

En als je kind trots is, dan is dat goed voor het zelfvertrouwen van het kind. Want hoe stoer is het dat je kind iets gemaakt heeft wat normaal gesproken alleen door volwassenen wordt gedaan. Hoe stoer is het dat een kind met echt gereedschap mag werken! Je kind zal gloeien van trots, waardoor hij alleen maar groter wordt (figuurlijk dan).

#4: Goed voor de fijne motoriek

Knutselen is goed voor de fijne motoriek. Ook met gereedschap werken is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Als je motorisch nog minder handig bent, kan het nog best lastig zijn om met een schroevendraaier die schroef erin te krijgen. Of te zagen, of iets af te tekenen met een potlood! Er leerzaam dus!

#5: Leren op een leuke manier

Klussen is niet alleen leuk, het is ook echt heel leerzaam. Kinderen leren op een praktische manier bijvoorbeeld rekenen. Neem weer als voorbeeld het vogelhuisje, alle plankjes moeten precies op maat worden gezaagd wil het vogelhuisje passend zijn. Daarvoor moet je goed kunnen meten, wat weer een onderdeel is van rekenen! Super toch om op zo’n praktische manier te leren rekenen. En het leuke is dat je kind niet eens door heeft dat het aan het rekenen is!

Denk aan de veiligheid

Klussen met kinderen, het kan prima en het is goed voor de ontwikkeling. Neem altijd wel de veiligheidsregels in acht. Blijf bij je kind als het met ‘gevaarlijk’ gereedschap werkt en als het echt gevaarlijk is, doe het dan even zelf. Denk bij het klussen ook aan veiligheidskleding, handschoenen, een veiligheidsbril, gehoorbeschermers, een helm, of wat er ook maar nodig is bij de klus die jij samen met je kind doet.

Trots!

Is het project af? Wees trots! Heel trots! Samen met je kind! Hang of zet wat je gemaakt hebt om een zichtbare plek zodat je er steeds aan herinnerd wordt hoe leuk het was om dit samen te doen. En als mensen er naar vragen? Dan kun jij trots vertellen dat jouw kind dit heeft gemaakt!

Leestip: Zelf een vogelhuisje maken

Related Posts