Home RuimteTuin Zo help jij de vogeltjes de winter door

Zo help jij de vogeltjes de winter door

Door Marieke
Vogeltjes

Over een paar dagen is het 21 december, de kortste dag van het jaar. De winter heeft dan echt zijn intrede gedaan. Voor de vogeltjes in de tuin is de winter een barre tijd en ze kunnen wel wat extra hulp gebruiken om de winter te overleven. Met onderstaande tips help jij de vogels de winter door!

Tip 1: Vet

In de winter verbruiken vogels veel energie om de kou te overleven. Een vet hapje vinden vogels daarom heel fijn. Het houdt hen letterlijk warm. Hang daarom vetbollen in de tuin. Deze kun je kopen bij een tuincentrum, maar je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken. Hiervoor hoef je alleen maar frituurvet te smelten en dit in een vorm naar keuze te gieten. Je kunt het vet ook mengen met zaden en pitten. Stop er ook een stuk touw bij zodat je het makkelijk kunt ophangen. Als het vet weer gestold is, kun je dit buiten door middel van het touwtje ophangen. Let er wel op dat je hiervoor ongezouten frituurvet gebruik! Te veel zout is namelijk niet zo goed voor de vogeltjes.

Tip 2: Water

Zet schaaltjes water in de tuin neer zodat vogeltjes daaruit kunnen drinken als ze dorst hebben. Ververs dit water elke dag en als het vriest nog vaker. Voeg geen zout of suiker aan het water toe om het water niet te laten bevriezen. Deze toevoegingen zijn niet goed voor de vogeltjes. Zet liever vaker een nieuw schaaltje water neer als het ‘oude’ water is bevroren.

Tip 3: Zaadjes en pinda’s

Veel vogels zijn dol op pinda’s. Hiervoor kun je een leuke pindasnoer rijgen met doppinda’s en deze vervolgens in de tuin hangen. Ook leuk om met je kinderen te doen.

Vogeltjes zijn ook dol op andere zaadjes en pitjes. Ook deze kun je kopen bij een tuincentrum. Leg deze zaadjes bijvoorbeeld in een vogelhuisje of gewoon op de grond. Maar een vogelhuisje in de tuin staat heel gezellig, vooral al er echt vogeltjes op af komen.

Wat vogels ook lekker vinden is pindakaas. Gebruik echter geen gewone pindakaas omdat daar te veel zout in zit. Koop bij een tuincentrum speciale pindakaas voor vogeltjes en hang deze op in je tuin. Wedden dat het potje binnen no-time leeg is!

Tip 4: Hang nestkastjes op

Een nestkastje is niet alleen voor de lente, vogeltjes gebruiken deze ook in de winter. In de winter is het een goede plek om te schuilen en om warm te blijven! Soms zitten er meerdere vogeltjes in een nestkastje zodat ze elke ook warm kunnen houden.

Tip 5: Een hoopje bladeren

Leg in een hoekje wat takjes neer. Veeg in de herfst de bladeren op een hoop en schuif ze in dat hoekje. Zo hoekje met takken en bladeren is perfect voor vogels en insecten. Ze zijn er dol op. Vogels, maar ook insecten en egels, vinden daar beschutting. En in de lente wordt er een nestje gebouwd!

Voor jou is het ook weer makkelijker dat je niet de bladeren hoeft op te vegen, maar gewoon in een hoekje kunt schuiven.

Veel struiken en planten in de tuin is ook fijn voor vogeltjes. Een perfecte plek voor beschutting.

Tip 6: Geen plastic of netjes

Vetbollen of zaden en pitjes zitten vaak in van die groene netjes. Vogeltjes kunnen verstrikt raken in deze netjes. Haal netjes en andere plastic van de bolletjes af voordat je het in de tuin hangt. Dat is voor de vogeltjes veel fijner!

En … wat is er leuk om uit het raam te kijken en veel leven in de tuin te zien! Wat kun je dan genieten van die kleine vogeltjes die heerlijk van al het lekkers in je tuin zitten te smullen!

Lees ook: 10 winterbloeiers die je tuin opvrolijken

Related Posts