Home Stappenplannen Hoe bevestig je een trapleuning; stappenplan

Hoe bevestig je een trapleuning; stappenplan

Door Marieke
Trapleuning

Een trap renoveren is een heel karwei, vooral als je het helemaal zelf doet. Avond aan avond ben je bezig om van je trap een prachtig plaatje te krijgen. Eindelijk is je trap helemaal klaar en het resultaat is om trots op te zijn. Maar toch mist er nog iets. De trapleuning die al hangt is niet geheel in stijl met je net gerenoveerde trap. Geheel niet in stijl kun je beter zeggen. Een nieuwe trapleuning is het volgende project waar je mee aan de slag gaat. In dit artikel geven wij je een stappenplan hoe je dat precies doet.

Het nut van een trapleuning

Een trapleuning geeft houvast om op een veilige manier de trap op en af te gaan. Je voorkomt daarmee valpartijen en ernstige ongelukken. Vooral als je kinderen in huis hebt is het belangrijk dat ze op een veilige manier naar beneden of naar boven kunnen. Daarom is het belangrijk om een trapleuning goed en stevig te bevestigen.

Benodigdheden

Materialen

  • Trapleuningen
  • Leuninghouders
  • Bij model schroefgaten: pluggen en schroeven, evenveel als het totaal aantal schroefgaten in alle leuninghouders
Gereedschappen

Stap 1: de hoogte bepalen

Als eerste bepaal je de hoogte waarop de trapleuning moet komen en teken je af op de muur. De perfecte hoogte bestaat niet, maar het advies is wel dat de trapleuning tussen de 80 en 100 cm hoog moet hangen. Een andere richtlijn is om de leuning op heuphoogte te hangen. Die hoogte is de beste hoogte om veilig de trap op en af te gaan. Meet de hoogte vanaf de neus van elke traptrede. Ga zo door tot je helemaal boven bent en een lijn op de muur getekend hebt waar de leuning komt te hangen.

Tip: vanaf de eerste trede moet je al de leuning kunnen vastpakken, zowel bovenaan als beneden aan de trap.

Stap 2: leuninghouders bevestigen

Bevestig aan beide kanten an de leuning een leuninghouder. Een richtlijn is om de leuninghouder op zo’n 20 cm van de uiteinden te plaatsen. Heb je een langere leuning, plaats dan meerdere leuninghouders. Een richtlijn is om elke 80 tot 100 cm een leuninghouder te plaatsen

Houd nu met z’n tweeën de leuning tegen de muur, precies op het afgetekende lijntje. Nu kun je precies aftekenen waar de boorgaten moeten komen om de leuninghouders aan de muur te bevestigen.

Stap 3: boren

Boor vervolgens een gaatje op elke afgetekende plek en sla in elk gaatje een plug.

Stap 4: leuning bevestigen

Nu kun je de leuning aan de muur bevestigen. Hiervoor heb je wel meerdere personen nodig die de leuning voor jou op de juiste plek hangen. Een leuninghouder heeft vaak meerdere schroefgaten. Draai met een schroefmachine bij elke leuninghouder één schroef in de muur. Hangt de hele leuning nu goed en recht? Maak de leuning dan vast met de rest van de schroeven. Controleer of de leuning echt goed en stevig vast zit.

Trapleuning met kielbouten

Heb je leuninghouders die met kielbouten moet worden bevestigd? Volg dan grotendeels bovenstaand stappenplan. Alleen hoef je nu geen schroefgaten af te tekenen op de muur. Je kunt het beste de hele omtrek van de houder aftekenen op de muur en het middelpunt hiervan bepalen. Boor op die plek een gat met een 8mm boor en vergroot vervolgens het gat met een 12mm boor. Draai de kielbout stevig vast met een steeksleutel. Bevestig de leuninghouders op de draadeinden en monteer de trapleuning met de bijbehorende schroeven.

Related Posts