Home Stappenplannen DIY: Een foto op hout afdrukken in 7 stappen

DIY: Een foto op hout afdrukken in 7 stappen

Door Marieke
Foto op hout afdrukken; DIY

Een foto op hout af laten drukken. Het geeft een bijzonder effect. Je kunt dit bij bijna elke fotoshop laten doen, maar dat kost je een paar centen. Je kunt het ook heel eenvoudig zelf doen. Nee, het ziet er misschien wel niet zo strak en perfect uit als dat je het bij een fotoshop laat afdrukken, maar zelf doen geeft toch in ieder geval voldoening en met een resultaat dat er toch mag zijn. De kosten? Slechts een paar euro. Het is trouwens ook nog eens een leuke bezigheid, vooral als je van creatief bezig zijn houdt. In dit DIY-artikel lees je stap voor stap hoe je een foto op hout kunt aanbrengen. De werkwijze is vrij eenvoudig, maar voorzichtigheid is geboden. Het resultaat is verbluffend.

Wat heb je nodig

  • Laptop/PC met fotobewerkingsprogramma
  • Een gespiegelde foto
  • Een printer
  • Hout. Het liefst een glad stuk hout, zo groot als de foto. Je kunt het stuk hout iets groter nemen zodat je aan alle kanten een randje overhoud.
  • Schaar
  • 2 penselen
  • Spateltje
  • Mod Podge
  • Sponsje
  • Vernis

Zo ga je te werk

Stap 1: foto spiegelen en printen

Heb je een mooie foto op je laptop staan? Deze foto open je in een fotobewerkingsprogramma en spiegel je horizontaal. Je slaat de foto op en je print het uit op standaard printpapier.

Stap 2: Op maat maken + insmeren

Knip de foto uit. Vervolgens smeer je de foto in met Mod Podge. Wees vooral niet te zuinig met de mod podge. Zorg ervoor dat alle hoekjes en kantjes zijn ingesmeerd. Werk op een ondergrond dat vies mag worden (geen krant).

Vervolgens smeer je ook het hout in met Mod Podge.

Stap 3: Opplakken

Nu is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Het papier is nat en kan nu makkelijk scheuren. Til het papier met de foto voorzichtig op en plaats deze (met de kant van de foto) op het hout. Als het niet recht zit kun je nu nog een klein beetje verschuiven.

Druk de foto goed aan. Gebruik een spatel of een pasje om alle luchtbellen te verwijderen. Dit doe je door voorzichtig over het papier heen te schuiven. Let op; het papier is nog steeds nat.

Stap 4: Drogen

Laat het geheel nu drogen. Het liefst ongeveer 16 uur.

Stap 5: Nat maken

Is het eindelijk droog? Dan kun je het weer natmaken. Maak een spons (een washandje of handdoek werkt ook) nat. Dep met de spons op het papier zodat het helemaal nat wordt. Pas op: door de wrijven kan het papier, en dus ook de foto, stuk gaan.

Stap 6: Wrijven

Nu komt het lastige werkje. Voorzichtig wrijf je met je vinger over het papier totdat het papier gaat rollen. Haal op deze manier al het papier eraf. Doe dit wel voorzichtig, je kunt hiermee ook de foto beschadigen.

Stap 7: Drogen en vernissen

Als al het papier eraf is en de foto is helemaal zichtbaar, dan ben je bijna klaar. Het is nu van belang dat je alles goed laat drogen. Daarna kun je nog een laagje vernis op het hout aanbrengen zodat de foto mooi glanst.

Lees ook: DIY – Luxe borrelplank

Alle stappen voor een  foto op hout gemaakt?

Heb je alle stappen voor jouw foto op hout doorlopen? Het kan zijn dat tijdens het wrijven toch een paar stukjes van de foto beschadigd zijn. Dit kan een bijzonder effect geven, al is dat wel afhankelijk van de plek waar de beschadiging zit. Valt het resultaat je toch wat tegen? Probeer het gewoon eens opnieuw. Je hoeft ook niet in een keer een grote foto af te drukken of hout, je kunt ook klein beginnen. Succes!

Lees ook: DIY – Mölkky, een Fins werpspel
Lees ook: DIY: Zelf een barkruk maken

Related Posts