Home Ruimte DIY: Zelf een barkruk maken

DIY: Zelf een barkruk maken

Door Joanne

Steeds vaker kiezen mensen voor een grote woonkeuken. Een open keuken die verbonden is met de woonkamer. Hierdoor kun je in contact blijven met je gasten of gezellig kletsen met je partner terwijl je staat te koken. Een barkruk is hierbij ontzettend handig. Je kunt de stoel bij de keuken zetten en het aanrechtblad gebruiken als bar. In dit artikel vertellen we hoe je zelf een mooie barkruk kunt maken en wat je hiervoor nodig hebt.

Zelf een barkruk maken: wat heb je nodig?

Heb je zin om aan de slag te gaan? Zorg er dan voor dat je de volgende materialen en benodigdheden in huis hebt:

Stap 1: Maak de zitting

Een barkruk kan een ronde of een vierkante zitting hebben. Deze keuze ligt dus helemaal bij jou. Pak het stuk hout erbij waar je het zitgedeelte van gaat maken. Spaanplaat is een fijn materiaal om mee te werken. Zaag deze plaat in de gewenste vorm en werk het mooi af. Schuur de splinters weg met een goede schuurmachine (bijvoorbeeld van Makita Gereedschap) of met schuurpapier.

Stap 2: Zaag de poten

Zaag vervolgens de balken voor de poten op de juiste lengte. Het is hierbij slim om rekening te houden met de hoogte van de keuken of tafel waar de kruk komt te staan. Maak je een kruk waarvan de poten scheef de grond raken? Meet dan met een zwaaihaak de hoek waarin je de poten moet afzagen. Doe dit zorgvuldig zodat de barkruk niet gaat wiebelen.

Stap 3: Maak de dwarsverbinding

Zaag nu de dunnere latjes of balken op maat. Bij een kruk met 4 poten heb je 4 balkjes nodig, bij 3 poten heb je er maar 3 nodig. Je kunt er ook voor kiezen om zowel boven als onderaan een dwarsverbinding te maken. Hierdoor zal de barkruk nog steviger worden en wat stoerder ogen. Extra tussenstukken zijn ook handig voor kinderen. Ze kunnen dan het voetgedeelte gebruiken om op de kruk te klimmen.

Stap 4: Maak alle onderdelen aan elkaar vast

Nu is het tijd om alle losse onderdelen met elkaar te verbinden. Doe dit met houtlijm en extra schroeven voor de stevigheid. Het is belangrijk dat alles heel goed aan elkaar vast zit.

Stap 5: Maak de barkruk helemaal af

Schuur de laatste splinters weg en geef de barkruk eventueel een likje verf. Het is ook tof om de kruk in de tuin neer te zetten. In dat geval is het verstandig om een beschermende lak aan te brengen. Laat het goed drogen en je kunt gaan genieten van het resultaat!

Related Posts