Home RuimteTuin DIY: zo maak je zelf een insectenhotel

DIY: zo maak je zelf een insectenhotel

Door Marieke
Zo maak je eenvoudig zelf een insectenhotel

Een insectenhotel in je tuin trekt insecten aan. Zij zijn tegenwoordig overal te koop. Zorg er dan ook voor dat je tuin vol staat met prachtige bloemen die nog meer dieren aantrekt. Een insectenhotel kun je overigens eenvoudig zelf maken. Hoe je dat doet, vertellen wij je in dit artikel.

Benodigdheden insectenhotel

Voor een insectenhotel heb je helemaal geen bouwtekening nodig. Afhankelijk van de stukken hout die je nog hebt liggen, kan een hotel voor deze kriebelbeestjes best wat groter of kleiner worden. Het maakt ook helemaal niet uit als je hotel niet helemaal perfect in elkaar zit, of wat scheef staat. Insecten doen daar namelijk helemaal niet moeilijk over. Een kiertje hier en daar geeft insecten alleen maar meer gelegenheid om in het hotel te kruipen en fijn plekje te zoeken.

Wat heb je nodig:

  • Planken voor de zijkanten, bovenkant en onderkant van het hotel
  • Plankjes voor het dak
  • Tussenschotjes zodat je vakjes in je hotel kunt maken
  • Schroeven of spijkers
  • Liniaal/rolmaat
  • Hamer
  • Zaag
  • Potlood
  • Vulling

Kies voor natuurlijk, onbewerkt hout. Insecten houden namelijk niet van lijm of verf.

Stap 1: De achterkant

Je begint met het op maat maken van de achterkant. De achterkant moet de vorm van een huisje krijgen. Je neemt daarvoor een rechthoekige plank waar je aan de bovenkant 2 diagonale punten afzaagt.

Stap 2: De zijkanten, onderkant en bovenkant

Zaag 4 plankjes op maat en bevestig deze in een vierkant op de in stap 1 op maat gemaakte achterkant. Dit kan eenvoudig door er via de achterkant met een hamer spijkers in te slaan, of er schroeven in te boren.

Stap 3: Het dakje

Het dakje kan het beste gemaakt worden van wat dikkere planken die ietsje breder zijn dan ze planken van de zijkant. Zo steekt het dak aan de voorkant iets uit zodat het minder snel inregent. Meet de dakdelen nauwkeurig af en zaag deze op maat. Houd er wel rekening mee dat de ene kant ietsje langer moet worden omdat deze bij de punt over de andere heen valt.

Stap 4: Tussenschotjes

Plaats nu de tussenschotjes in het insectenhotel. Plaats een hele plank op maat precies in het midden, horizontaal. Twee halve plankje plaats je verticaal, precies in het midden, zodat er een kruis ontstaat. Spijker of schroef de plankjes via de achterkant vast.

Afwerking

Je hoeft een insectenhotel verder niet af te werken of een mooi kleurtje te geven met verf. Insecten houden namelijk niet van verf of lijm. Je kunt je insectenhotel het beste zo natuurlijk mogelijk houden.

Vullen

Nu kun je je insectenhotel vullen met allerlei materialen. Zie hieronder voor een aantal tips.

Waarmee vul je je insectenhotel?

Welke vulling je gebruikt, bepaalt ook welke insecten je daarmee aantrekt. We zetten een aantal soorten vulling voor je op een rij.

Riet, holle takken of bamboe

Hiermee lok je bijen en wespen. Neem verschillende diktes, dat is het beste. Gebruik ook een combinatie van riet, bamboe en holle takken als je dat kunt vinden. Zorg er wel voor dat de achterkant van de holle stengels of takken dicht zijn, anders nestelen de dieren zich er niet in.

Houtsnippers en boomschors

Vliegen, lieveheersbeestjes en torren zijn gek op dichte materialen zoals houtsnippers en schors. Deze kriebelbeestjes gebruiken de insectenhotel om te overnachten, maar ook om te overwinteren.

Dennenappels

Het favoriete plekje voor lieveheersbeestjes en oorwormen is de dennenappel. Vul één vakje met dennenappels om daarmee deze beestje aan te trekken. Het biedt een prachtige schuilplaats voor lieveheersbeestjes en insecten.

Baksteen met gaatjes

Metselbijen zijn gek op stenen. Een baksteen met gaatjes is daarom een prima vulling voor je insectenhotel. Boor in een baksteen wat gaatjes en hak een deel van de steen weg zodat deze in een vakje van je hotel past.

Houtblokken met boorgaten

Een geliefd kamertje voor de bij en de wesp; houtblokken met boorgaten. Zorg er wel voor dat je niet door het hout heen boort, dan willen bijen er niet in nestelen.

Stevig vastmaken

Het is van belang dat je losse vulling stevig vastmaakt zodat het er niet uit kan vallen of waaien of door bijvoorbeeld vogel eruit kan worden gepikt. Bevestig daarom fijnmazig kippengaas voor de vakjes met daarin losse vulling. Kippengaas kun je bevestigen met een tacker.

Lees ook: Hoe breng je meer kleur aan in je tuin?
Lees ook: 5 tips voor een duurzame tuin

Related Posts